Nem csökken a fa ára, van, ahol válságban vannak a bútorgyártók

2023. január 10. 12:40

A 2022-es év rekordárakat hozott úgy, hogy a tűzifa és a pellet iránt is soha nem látott kereslet mutatkozott, ezért is látta jónak a szerb kormány, hogy a hazai piac ellátása érdekében hatósági árat határozzon meg.

2023. január 10. 12:40
null

A hatósági árat a szerb kormány pár hete egészen  január végéig meghosszabbította, így a fűtésre használt, fűrészpor alapú pellet legmagasabb tonnánkénti ára továbbra is 38 ezer dinár (128 ezer forint),

decembertől pedig már engedélyezte a kormány a pellet részleges exportját.

Branko Glavonjić (Bránkó Glávonyity), a belgrádi Erdőtudományi Kar professzora az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) Dnevnik című műsorában elmondta, hogy több oka is van annak, miért nem csökkentették a pellet árát. Egyrészt szavai szerint Szerbiában várhatóan csökkeni fog a pelletgyártás. Hogy ez a csökkenés mekkora lesz, majd csak január közepén derül ki, ekkora gyűjtik össze ugyanis a gyártóktól a szükséges adatokat. Elmondta, a lényegesen alacsonyabb pellettermelés miatt kisebbek a készletek is, mivel pedig nagy a kereslet, ezért a termelők jelenleg nem is gondolkodnak az esetleges árcsökkentésen.

Miután a kormány jóváhagyta a részleges exportot, a kvótákat pedig a termelők szerint osztották el, a kiszállítók megpróbálják újraéleszteni az értékesítési csatornákat azokra a piacokra, ahová korábban exportáltak. Ám ez nem könnyű, hiszen az adott országokban a szükséges mennyiségek beszerzését már más beszállítókkal pótolták.

Mindemellett pedig még mindig nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogyan alakul a 2023-as esztendő az energiapiacon.  

Márciustól olcsóbb lehet a pellet?

Glavonjić professzor szerint objektíven márciustól számíthatunk a pellet árcsökkentésére. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a pellet árak nem térnek vissza a korábbi, 205 eurós szintre, hiszen az áram sem kerül többé 35 euróba megawattóránként, sőt a pellet nyersanyagának költségei is növekedtek.

A rekordárak és pellethiány nem csak Szerbiát érintette az elmúlt hónapokban, hanem az egész régióban és Európa-szerte is gondot okozott. A jelenlegi helyzet kapcsán Glavonjić rámutatott, Szerbia sem egy sziget, akit nem érintenek a környezetében zajló trendek.

Ez a helyzet tartja magas szinten a szerbiai pelletárakat is. Példaként Németországot emelte ki, ahol a professzor szavai szerint a pellet ára október elején még 850 euró körül mozgott tonnánként.

Kiemelte, a szerb kormány intézkedései segítették a fogyasztókat, hiszen Ausztriában, Németországban és a környező országokban az árak jelenleg jóval magasabbak, mint Szerbiában, ahol a pellet tonnája 320 euróba kerül, plusz a szállítás.

Glavonjić a tűzifa kapcsán kiemeli, hogy az utolsó favágás december közepén volt, s bár az árak némileg csökkentek e téren, de  a legtöbb raktárban a tűzifa ára tartja a november végi szintet. Egy-két raktárt találni, ahol 500 dináros (mintegy 1700 forintos) árcsökkentés tapasztalható tonnánként, de nem ez jellemző, hiszen a fát magasabb áron szerezték be, és értékesíteni is azon az áron kívánják, amilyen magas áron hozzájutottak.

A pellet- és fafűtés sem tartozik ma már az olcsó megoldások közé. Annak ismeretében, hogy az energiaválság várhatóan eltart még egy ideig, felmerül a kérdés, hogy Európában kitart-e az érdeklődés az ilyen típusú tüzelés iránt. Glavonjićnak ugyanakkor nincsenek kételyei, hiszen mint elmondta, Európában éppen arról tárgyalnak, hogy a fát is a megújuló energiaforrások közé emelik. Példaként a lengyel kormányt emelte ki, aki a tisztább levegőért program részeként támogatást különít el a fapelletet használó háztartások számára. Lengyelországban ez az oka annak, hogy a fogyasztás az előző évhez képest a kétszeresére nőtt.

Faipar is válságban

A fa keresett nyersanyag az építőiparban és a bútoriparban is, de sok iparágat lefékezett a válság, így a korábbi árugrások után jelenleg konszolidálódik a piac.

Branko Glavonjić rámutatott, hogy

Ezért számos szerbiai vállalatnál törölték vagy drasztikusan lecsökkentették a rendeléseket. Éppen ezért az egyetemi professzor arra mutatott rá, hogy a kormánynak tárgyalásokat kellene kezdeményeznie a bútorgyártókkal, ugyanis azok jelenleg segítségre szorulnak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!