Megrázó élmények: kevés az áram – de nem nálunk

2023. január 27. 09:05

Ahogyan azt várni lehetett, a háború és a szankciók komoly energiahiányt okoztak az öreg kontinensen. Októberben az Eurozóna országaiban közel 10 százalékkal kevesebb rendelkezésre álló áram volt, mint a 2016-2019-es időszak mélypontján. Magyarország jó helyzetben van e téren. 

2023. január 27. 09:05
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon. 

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon. 

Európa fő „energiaszolgáltatója” az elmúlt évtizedekben Oroszország volt. Ezért is figyelték és figyelik többen is megdöbbenve az EU jelenlegi szankciós politikáját. A kincstári magabiztosságot hirdető szólamokkal szemben sokan szkeptikusak voltak abban a tekintetben, hogy mennyire nélkülözheti az Unió gazdasága a keleti olajat és gázt. 

A legfrissebb Eurostat statisztikák a pesszimistákat igazolják. 

Ahogyan az 1. ábra is mutatja, 2022 októberében a legtöbb európai államban jelentősen kevesebb elektromos áram állt rendelkezésre, mint a 2016-2019-es évek legalacsonyabb októberi értéke. Az EU átlagában a legrosszabb októbernél is 8,5 százalékos volt a csökkenés, míg a legfejlettebb országokat tömörítő Eurozóna esetében egyenesen 9,1 százalékkal állt rendelkezésre kevesebb energia, mint a megadott három év minimális értéke. 

Az ábra tanúsága szerint mindössze hat európai ország volt képes elkerülni azt, hogy a korábbi minimum alá essen az elérhető energia mennyisége. Ezek rendre Málta, Írország, Izland, Ciprus, Magyarország és Portugália. Az összes többi államban negatív csúcsnak számított volna a 2022-es érték 2016-2019 között. 

Montenegró esetében egészen elképesztő, 75,6 százalékos a zuhanás mértéke a korábbi minimumhoz képest. De több mint 10 százalékot csökkent a 2016-2019-es mélyponthoz képest a rendelkezésre álló áram mennyisége Franciaország, Belgium, Szlovákia, Litvánia, Görögország, Finnország, Észak-Macedónia és Szlovénia esetében is. 

A magyar +5,8 százalékos érték ráadásul egy ligában van a valamivel előttünk álló Ciprus és Izland értékével. A korábbi minimum felett jelentősebb mértékben csak a máltaiak (+14,7 százalék) és az írek (+10,4 százalék) esetében állt az indikátor értéke. 

Összegzés

Áram nélkül nem csak fény nincsen az otthonainkban, és nem csupán a home office és az otthoni tévénézés forog ebben az esetben kockán. 

Nyilvánvaló, hogy ha jelentősen csökken a rendelkezésre álló elektromos energia mennyisége, az komoly visszaesést okozhat a gazdasági teljesítményben, a GDP-ben, a foglalkoztatásban és a háztartások jövedelmében is. Magyarország energetikai helytállása ebből a szempontból is jó hír.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. január 28. 01:32
Mivel az áram több, mint negyedét importáljuk szomszédos országoktól, ezért gondolom, ez csak a hosszútávú szerződések miatt lehetséges.. Sokkal inkább önellátónak kellene lennünk
gacsat
2023. január 27. 21:39
Mert kevesebbet fogyasztottunk. Mindig pont annyi áram van, amennyit elfogyasztunk. Nem lehet elrakni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!