Gentiloni: Európa elkerülheti a recessziót

2023. január 17. 08:35

A davosi Világgazdasági Fórumon sokan rettegnek a legrosszabbtól, az EU gazdasági biztosa azonban meglehetősen optimista beszédet tartott.

2023. január 17. 08:35
null

A Világgazdasági Fórum (WEF) megbízásából készített közvélemény-kutatás eredménye meglehetősen borús képet fest az idei év globális gazdaságáról. A megkérdezett közgazdászok és vállalatvezérek 73 százaléka a tavalyi október-novemberben végzett kutatás szerint a globális növekedés visszaesését jósolja az idei évre, 18 százalékuk pedig kifejezetten valószínűnek tartja a globális recessziót

Paolo Gentoloni, az Európai Unió gazdasági biztosa ugyanakkor meglehetősen optimistán nyilatkozott 16-án, a davosi Világgazdasági Fórum nyitónapján. Mint mondta, az EU-nak a körülmények bizonytalansága ellenére is nagy esélye van elkerülni a mély és elhúzódó recessziót, bár a gazdasági szűkülés hatásai alól semmiképpen nem tudja kivonni magát. 

A biztos rámutatott: bizakodásra ad okot, hogy Európában sikerült csökkenteni az energiafüggőséget és az energiaárakat (az utóbbinál az éppen aktuális helyzetre utalt), valamint hogy az infláció a tavalyi év végén tetőzött Európában. Gentiloni a 807 milliárd eurós helyreállítási alap, a NextGenerationEU programjának felpörgetését, a költségvetési szabályok újragondolását, a beruházási támogatásokat és a támogatási politika összehangolását nevezte meg elsődleges feladatként. Hangsúlyozta: a recesszió elkerülése elsősorban nem a globális folyamatoktól, hanem az európai közös politikától és cselekvéstől függ.

Baráti tűz: a németek és a franciák felrúgják az EU piaci szabályait

Biden elnök tavaly fogadtatta el az idén január 1-jén életbe is lépett 369 milliárd dolláros csomagot tartalmazó inflációcsökkentő törvényét, amely elméletben az amerikai ipar zöld átállását segíti elő, gyakorlatban azonban - felrúgva a globális kereskedelmi szabályokat - egy olyan protekcionista, hazai gazdaságot mentő és a támogatási szabályokkal már piactorzító hatású törvény lett, amely rövid időn belül kivéreztetheti az európai ipart, és magához vonzhatja azokat a vállalatokat, amelyek eredetileg Európában akartak befektetni.

Címlapkép: Paolo Gentiloni (MTI/EPA/Julien Warnand)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. január 18. 18:39
"Európa" az inflációt is elkerülheti. Valamint "Európa" az államadósságot is elkerülheti. De nem kerüli el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!