Fenntartható lesz a magyar óriásbank

2023. január 07. 09:00

A Trend FM-en futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legutóbbi adásában Bátorfi Botond, a Peak szakértője és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető vendége Szege György, a Magyar Bankholding ESG és Fenntarthatósági területének vezetője volt, akivel az óriásbank fenntarthatósági stratégiájáról beszélgettek.

2023. január 07. 09:00
null

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ globális együttműködéséhez, a Felelős Banki Irányelvekhez. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé.

A pénzügyi szektor fenntarthatósági törekvései között gyakran lehet marketingcélú fejlesztéseket és valójában nyomon követhetetlen vállalásokat látni. Ritka az olyan kezdeményezés, amelynek mérhető, rövid távon is érzékelhető eredménye lehet. A Magyar Bankholding, új nevén az MHB Bank él a tagbankok fúziójában rejlő lehetőségekkel, hogy egy komplex fenntarthatósági stratégiával, rövid és közép távú vállalásokkal haladjon a zöldülés felé.

Fontos mérföldkő volt ebben a folyamatban a csatlakozás az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Felelős Banki Irányelveihez. A célok között szerepel az üvegházhatású gázok kibocsátásának fokozatos visszaszorítása és a pénzügyi integráció is. A csatlakozó pénzintézetek vállalják, hogy megfelelnek az ESG stratégiáikban tett vállalásoknak, és üzleti tevékenységük során kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra. Az MBH Bank tervei között szerepel, hogy minél nagyobb arányban használjon zöldenergiát, elérje a teljes karbonsemlegességet, és a hitelkérelmek elbírálása során is nagyobb hangsúlyt helyezzen az ESG kockázati szempontokra.

Az óriásbank egyébként az egykori Budapest Bank, az MKB Bank, valamint a Takarékban fúziójából jön létre. Az előbbi két szereplő összeolvadása már megtörtént, a Takarékbank 2023. május 1-jén csatlakozik hozzájuk. Alighanem ezt követően még egységesebb zöldstratégiát folytathatnak majd a felek.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NullaSalus
2023. január 10. 00:42
Ez az a bank, amit a fiúk maguknak hoztak létre, hogy ne csak Csányi taroljon?
káli
2023. január 10. 00:42
Hát persze, állami pénz kell bele pár ezer milliárd hogy lopni lehessen és már megy is a verkli!
miles1
2023. január 09. 15:46
Vagy, ha újra megbaszod anyádat, húgagyú, akkor is.
-Zsolt-
2023. január 09. 15:46
Ha Lölő vagy Tiborcz lesz a tulajdonos, akkor az hót ziher, hogy fenntartható lesz. Ha mi belepusztulunk is fenn lesz tartva!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!