Mutatjuk, milyen élelmiszerek ára csökkent az elmúlt hetekben!

2023. január 13. 06:30

A szakértők többsége szerint az inflációs hullám még eltarthat egy ideig, mégis jó hír, hogy néhány élelmiszer ára már csökkenni kezdett decemberben. Az egészen komoly áresés sem volt példátlan, a narancs mindössze egy hónap alatt 27 százalékkal, a fehérrépa 23 százalékkal lett olcsóbb. Utánajártunk, miért éppen ezek a termékek vesztettek árukból.

2023. január 13. 06:30
null

„Decemberben nem volt nagyobb az éves élelmiszer-infláció, mint novemberben. A drágulás az előző év azonos időszakához képest mindkét hónapban kerekítve 49 százalék volt, vagyis az októberi 55 százalékos csúcs után a 6 százalékponttal alacsonyabb, de még így is irdatlanul magas szinten stabilizálódott” –  írta a napokban saját, 42 élelmiszerből álló szubjektív fogyasztói kosarának adatai alapján a G7. 

A portál az Aldi, a Lidl, a Penny és a Tesco árainak átlagát vette górcső alá, és úgy találták, hogy kevés termék ára stagnált, vagyis úgy jöhetett ki a változatlanul 49 százalékos infláció, hogy egyes élelmiszerek továbbra is drágultak, mások viszont csökkentek. 

Utóbbi az igazán meglepő, hiszen régen hallottuk már, hogy egy élelmiszer ára csökkent. Most viszont a G7 több olyan terméket is megnevezett, aminek az ára mérséklődött. 

Ilyen például a narancs, amely mindössze egy hónap alatt 27 százalékkal lett olcsóbb, a fehérrépa, amely 23 százalékot vesztett árából, a paprika, amely 7, és a sárgarépa, amely 6 százalékkal került kevesebbe. 

Hogyan lehet valami olcsóbb az infláció kellős közepén?

Mivel az élelmiszerár-inflációnak – sajnos – még nem értünk a végére, utánajártunk, hogyan fordulhatott elő mégis árcsökkenés, és miért éppen ezeknél a termékeknél?

„A zöldség és gyümölcs jellege miatt választékunk árazása hetente történik, és még az is elképzelhető, hogy egy héten belül történik árváltozás. Természetesen mindig törekszünk a legjobb ár kialakítására. A narancs tekintetében november elejéhez képest egyértelmű árcsökkenést tapasztalhatunk, és egyéb említett termékköröknél a lehetőségekhez mérten tudtunk hosszabb-rövidebb időszakra kedvezőbb árat biztosítani, mint például novemberben. Az árcsökkenés mértéke azonban eltérő volt” –  nyilatkozta a Makronómnak a Spar kommunikációért felelős csapata. A kiskereskedelmi üzletlánctól azt is megtudtuk, az említett termékeknek van egy szezonalitásból adódó „ár-életciklusa”, ami miatt egyik hónapról a másikra tapasztalható, hogy alacsonyabb árakkal találkozhat a vásárló. 

„A legfontosabb számunkra, hogy ezeket a csökkenő trendeket minden esetben a vásárlók számára is érezhetővé tegyük, és a jelenlegi erős inflációs nyomás mellett is minél kedvezőbb árat tudjunk biztosítani” – tették hozzá.

Ám azt sem rejtették véka alá, hogy a zöldség-gyümölcs termékek sem immunisak az inflációra, mivel az ellátási lánc teljes spektrumán a termékre rakódó egyéb költségek esetében is erősen emelkedő tendenciákat láthatunk (energiaköltségek növekedése, logisztikai költségek növekedése, egyéb terhek). 

Nagy a bőség, ezért olcsóbb a répa

„Egész Európában tapasztalható jelenség, hogy a termelők nem akarnak hatalmas raktárkészleteket felhalmozni a szabadföldi termesztésű zöldségekből. Ennek az energiakrízis az oka, jelentősen drágább lett a raktározás” – mondja a Makronómnak Gubacsi Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, akit arról kérdeztünk, hogyan lehetséges, hogy egyes termékek olcsóbbak lettek, mások drágulnak. 

– húzza alá Gubacsi Zoltán, aki hasonló folyamatokra számít az alma esetében is, mivel Lengyelországban nagyon jól sikerült a tavalyi termés, a gazdák ott sem szeretnék a költségeiket szaporítani a tárolással, ezért folyamatosan kínálati piac van.

A terméktanács alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy már erősen érződik az infláció hatása, az emberek kevesebbet költenek, és ezt még a karácsonyi nagybevásárlások sem tudták kompenzálni. Az is jól látható, hogy

csökkent a pazarlás, a vásárlók annyi zöldséget és gyümölcsöt vesznek, amit rövid időn belül fel is használnak,

egyre kevésbé jellemző már a háztartási készletezés, egyes termékek ára emiatt is indulhatott el visszafelé.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Eva-Anna
2023. január 14. 11:58
Miért kell Talent paradicsomot meg paprikát enni? 0 Vitamin van benne.
dezilluzionista
2023. január 13. 21:07
Hazugság.
pesszimista
2023. január 13. 21:05
Láthattuk egyes népek összetartással milyen sikereket érnek el a világban, külföldön dolgozó magyaroktól viszont gyakran halljuk bárkivel ügyködnek együtt, csak saját nációjukkal nem.
pesszimista
2023. január 13. 20:39
A petrezselyem ára nem annyira de az összes többi élelmiszer ára eggyütt már igen, ugyanis a megélhetésünk függ tőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!