Kábel a rengetegben: csak egy maradhat

2022. december 30. 09:30

Az EU pont két év múlva, 2024. december 28-án áll át az USB-C portok egységesített használatára. Vége lesz a zsinóranarchiának, egy kábel mind felett!

2022. december 30. 09:30
null
Révész Béla

Az Európai Unió országai – becslések szerint – évente 11 ezer tonna elektronikai hulladékot termelnek pusztán a kidobott telefon és más kütyük vezetékeiből. A helyzet az évek folyamán egyre kibogozhatatlanabbá vált: ahány eszköz, annyiféle töltő, mindenféle kompatibilitás nélkül.

Az Európai Bizottság végül megunta a probléma csomójának sziszifuszi oldozgatását, és határozott, egyben teljesen logikus gordiuszi megoldást tálalt: a jogszabály értelmében 2024. december 28-tól minden készüléknek rendelkeznie kell USB-C töltőporttal, azaz egyetlen kábellel lehelhetünk életet valamennyi eszközünkbe.  

A „töltőtörvény” tucatnyi elektronikai eszköz – okostelefonok, tabletek, fej- és fülhallgatók, játékkonzolok, hordozható hangszórók, e-olvasók, billentyűzetek, egerek, hordozható GPS-ek és laptopok – esetében írja elő a szabványosított töltési lehetőséget. Az utóbbiak ugyan kapnak egy pár év haladékot, de a lista folyamatos bővítési lehetősége miatt várható, hogy újabb és újabb eszközök kerülnek majd rá – és egyetlen kábelre.

Minden alma a saját kukacát szereti

Ahogy várható volt, a legnagyobb háborgás a jogszabály miatt a minden szegmensében egyedülálló rendszeren működő Apple-nél tört ki, amely sebtiben még egy tanulmányt is rendelt, amellyel az Európai Bizottságnál kezdtek kopogtatni. A saját kérésre és részre készített elemzés szerint ugyanis a töltőegységesítéssel megtakarított összeg mindössze 13 millió euró lesz, míg a töltéstechnológiai innovációk 1,5 milliárd eurós bevétellel kecsegtetnek. Az EB erre megrántotta a vállát, majd

a sarokba küldte a hisztiző vállalatot, amely végül beadta a derekát,

így az iPhone 15 már USB-C-vel kerül piacra – igaz, ott pedig az adatátviteli sebességet kezdik majd manipulálni a drágább és az olcsóbb almodellek között.

Elkábelteleníthetetlenségeskedéseitekért

Sokak szerint az Apple-nek az innovációs fejlesztésekre való hivatkozásban annyiban igaza van, hogy az okostelefonok töltési technológiája a vezeték nélküli közeljövőbe mutat. Elképzelhető, hogy mire a rendelet életbe lép, a hagyományos töltők korszaka eleve leszállóágban lesz, így maga a szabályozás – a hosszas előkészítés ellenére – igen rövid ideig lesz életben. 

Ezzel a felvetéssel az EU egyelőre nem foglalkozik, egyébként teljesen jogosan: a probléma jelenleg még adott, ezt kell kezelni, nem pedig azt várni, hogy a technológiai fejlesztések révén valamikor majd megoldódik. A vezeték nélküli töltés ügyét várhatóan 2026 decemberében vizsgálják meg először, addig minden az egységesített kábelhasználatról szól. 

Valóban vannak piaci szereplők, amelyek nagy problémával szembesülnek a töltőtörvény miatt, de azok nem a gyártók. A használt telefonokkal és felújított elektronikai eszközökkel foglalkozó cégek komoly slamasztikába kerülhetnek a jogszabály miatt, miután az átfutás évei alatt olyan termékeket próbálnak majd eladni, amelyekhez nincs USB-C port. 

Ez azt jelenti, hogy a szabályozás megszakíthatja az ellátást, ami hosszú időre várakozásra kényszeríti majd a kereskedőket. Nekik valóban zsinórt küld az új jogszabály, de visszaút nincs.
Az EU már lefektette a kábelt.

Fotó: 123RF

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2023. január 02. 12:13
Persze, és majd feltalálják a spanyol viaszt, hogy félméter 4 eres kábelt 10-20 euroért áruljanak. Ennyiért ma töltöt is kapsz a kábelhez.
bbalazs
2023. január 01. 10:19
A 6 rétegű NYÁK-ok korában mitől akkora dolog egy másik aljzatot odatervezni? Ráadásul a töltési módok is választhatók és a szokásos, sima USB kommunikáció is eleve benne van, ha valaki nem akarja a több érpáras USB 3 sebességet kihasználni. És ami szerintem NAGYON a javára szól: szimmetrikus, tehát nem kell a sötétben tapogatni az alakját, meg erőltetni a kikopott aljzatba. Gömbölyű, így nem akad bele a ruhába, szőnyegbe, stb.
gonterl
2022. december 31. 16:37
Az ember által alkotott sokszínűség, nem azonos azzal, amit a természet alkotott.
ousiv
2022. december 31. 03:11
fasz, utóbbinak jóval nagyobb az energiafelvétele, kurblis töltés kevés hozzá pl. hogy gyors mobilkommunikációt, gyors processzort, és változó nagyfelbontású képernyőt kell elláss energiával. mennyi kibaszott dilettáns jár ide…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!