Milliárdosok koalíciója ezer milliárd dolláros „Manhattan-projektet” hoz létre az energiára

2022. december 17. 23:40

Milliárdosok koalíciója létrehoz egy ezer milliárd dolláros, innovációt ösztönző Manhattan-projektet az energiatechnológiák fejlesztésére. Ez lehetne a legnagyobb kutatási és fejlesztési erőfeszítés az eredeti Manhattan Project óta, amelynek keretében az 1940-es években kifejlesztették az első atombombát.

2022. december 17. 23:40
null

A már most is növekvő globális villamosenergia-igény robbanásszerűen megnövekszik, és nem csak a közlekedési eszközök elektromosra váltása miatt.

A digitális gazdaság kiszolgálásához szükséges adatközpont-infrastruktúra folyamatosan nő, és ezek

a számítógépes szerverközpontok a következő évtizedekben a globális energia mintegy 20 százalékát fogyaszthatják majd el.

Ugyanakkor az energiatermelés és -elosztás növekedési potenciálját erősen korlátozzák egyrészt az elfogadhatatlanul szennyező, klímaváltozást okozó fosszilis tüzelőanyagok, valamint az olyan megbízhatatlan, csak időszakosan rendelkezésre álló alternatívák, mint a szél és a nap.

2023-ban a nagy technológiai vállalatok tulajdonosai és más milliárdosok egyre türelmetlenebbek lehetnek a szükséges energiainfrastruktúra fejlesztése miatt. Ez a projekt lehetővé tenné számukra, hogy megvalósítsák álmaikat, és kezeljék a szükséges energiaátállás mai, hatalmas kihívásait az innovációk felpörgetésével. Összefogva létrehozzák a Harmadik Kő kódnevű konzorciumot azzal a céllal, hogy több mint ezer milliárd dollárt gyűjtsenek össze az energiamegoldások fejlesztésére. (Az összeg mintegy 400 ezer milliárd forintot jelentene, ami a magyar költségvetés 2022-es bevételeinek 16-szorosa!)

Az előrejelzés szerint ez a hipotetikus alap (vagy megaprojekt) nagy hangsúlyt fektetne az integrációra is, vagyis arra, hogy miként lehet az új energiatermelő forrásokat az alapterhelést biztosító energiaátviteli és energiatárolási infrastruktúrával kombinálni, ami a jelenlegi alternatív energiamegoldások Achilles-sarka. Az alap a befektetési költségvetésének jelentős részét a kapcsolódó, mesterséges intelligenciával (AI) megtámogatott elosztási megoldásokra és más ilyen innovációkra fordítaná, amely a tudományos kutatás egyes területein az előzetes várakozásokat már ma is meghaladja.

Piaci hatás a Saxo szerint:

A Harmadik Kő konzorciummal együttműködő és az elképzelések megvalósításához segítséget nyújtó vállalatok értéke az egyébként gyenge tőzsdei-befektetési környezetben is megugrik.

 (Ez a jóslat nem is annyira légből kapott, hiszen például az ismert dollármilliárdos, Bill Gates (aki a Microsoftban ma már nem vesz részt aktívan) évek óta dolgozik egy megközelítését tekintve nagyon hasonló kezdeményezésen; de végső soron ide sorolhatók az olyan új fejlesztések is, mint a Tesla új akku-technológiája és hasonlók is, bár tény, hogy ezek egyelőre nincsenek egy ilyen nagy esernyőprojekt alatt összegyűjtve – a szerk.)

Vissza az előrejelzésre.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!