Magyarország kiléphet az EU-ból

2019. december 12. 03:00

Az idei fő témánk „A bomlás motorjai”, Magyarország pedig jól passzol ebbe. Interjú.

2019. december 12. 03:00
Steen Jakobsen

„A múlt héten sokkolt minket azzal, hogy szokásos éves meghökkentő előrejelzései közé bekerült az is, hogy Magyarország 2020-ban lépéseket tehet az EU-ból való kilépés felé és 375-ig zuhanhat a forint az euróval szemben. Mekkora lehet ennek a reális esélye?

Nagyon nehéz erre válaszolni, hiszen egy politikai folyamatról beszélünk, ami matematikailag teljesen random. De szerintem elnézve Magyarország jelenlegi pozícióját, az EU-ellenes retorikát és az EU 7-es cikk szerinti eljárás kockázatát nem vehető nullára ez az esély.

Azt mondanám, hogy a következő három évben tíz-húsz százalék esélyt látok egy magyar kilépésre, ami persze azt jelenti, hogy még mindig 80-90 százalék az esélye ennek ellenkezőjének.

Hogy készülnek a mostanihoz hasonló meghökkentő előrejelzések a Saxonál? Hány lehetséges jóslatból választják ki végül a tízes listát? A legvalószínűbbeket veszik fel végül a listára?

Általában 50-100 különböző témánk és ötletünk van. Az idei fő témánk »A bomlás motorjai«, Magyarország pedig jól passzol ebbe. Egyrészt már jelenleg is van egy érzékelhető súrlódás az EU és a magyar kormány között, másrészt a jóslatunkkal akarjuk jelezni azt is, hogy mindez visszafordulást jelent a 2004-es uniós bővítéshez képest, amit eddig az Európai Unió legnagyobb győzelmeként értékeltek.

Ma Európa sokkal megosztottabb kelet-nyugati irányban, mint észak-déli dimenzióban. Nekünk pedig fontos, hogy erre figyelmeztessük az ügyfeleinket, hogy valós külső kockázatként számoljanak ezzel.

Ha most kellene tippelnie, akkor a tíz meghökkentő jóslat melyike fog a legnagyobb eséllyel megvalósulni 2020-ban?

Szerintem az Európán belüli feszültségek kiéleződése és a totális demokrata-győzelem az amerikai elnökválasztáson a legvalószínűbb. A Magyarországra vonatkozó előrejelzésünk teljesülésére látok a legkisebb esélyt 2020-ban, de a következő öt évben akár realitás is lehet az ország kilépése az EU-ból. Már csak a folyamat időigénye miatt sem kerülhet erre sor jövőre, ezért is fogalmaztam úgy, hogy a magyar kormány »lépéseket tehet« a kilépés felé.”

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2020. február 28. 15:00
Van egy olyan érzésem, hogy ennek az embernek kb. olyan lehet a találati rátája, mint a mi Lengyel Lacinknak, azaz 100-ból semmi.
Daily
2020. február 24. 21:16
Steen Jakobsen - Chief Economist & CIO, Saxo Bank A/S Nosza dobjon rá a cégénél egy pár millió eurónyi HUF shortot most, a saját vagyonából. Csakhogy érezzük komolyan beszél. Különben szart se ér amit mond.
Orange79
2020. február 24. 21:16
Az EU szépen lassan szétesik magától is, már régen nem az mint amire eredetileg létrejött. A schengeni határokat szinte alig védi bárki is, javában zajlik az emberiség szemetének (az analfabéta nigger majomembereknek és az arab/muszlim trógereknek) központilag irányított és szervezett betelepítése miközben mindenféle mondavacsinált indokok alapján vegzálják azt a Lengyelországot es Magyarországot akik nem hajlandóak önként és dalolva részt venni ebben az őrületben. A nyugati, vegyes társadalmak már elestek, a muszlimok csendesnek, békésnek álcázott hódítási tervei zökkenőmentesen haladnak a megvalósítás felé.
Pietrosz2.0
2020. február 24. 21:16
János bácsi a nagyon nagy baj már magának megvan.Vegye be a gyógyszereit és menjen vissza a maga színvonalához méltó hávégé oldalra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!