Németország az energiaszolgáltatók zsebéből veszi ki a lakosok rezsivédelmére szánt pénzt

2022. december 02. 09:48

A német kormánynak nem elég a hatalmas felvett hitel ahhoz, hogy segítse lakosait, így most a szolgáltatókon „veri le” az árkülönbözetet.

2022. december 02. 09:48
null

Szeptemberben járulékcsökkentéssel és a gázárak maximalizálásával reagált a német kormány a végképp elszabaduló energiaárakra és az Északi Áramlat 1 leállására. A javaslat szerint az állam felső határt szab a gázáraknak, majd kifizeti a megállapított plafon és a gázimportőrök által a világpiacon fizetett összeg közötti különbözetet – írta korábban a Makronóm.

Ám úgy tűnik, a többek által kritizált 200 milliárd eurós hitel sem elég a német kormánynak ahhoz, hogy megvédje lakosait a horribilis piaci gázáraktól: Németország arra készül, hogy megawattóránként 130 eurós felső határt szabjon a szél-, nap- és atomenergia-termelők jövedelmére.

A törvénytervezetből kiderül: a német kormány azt tervezi, hogy

„visszaveszi” az áramszolgáltatók nyereségének egy részét, hogy finanszírozhasson egy 54 milliárd eurós fogyasztói segélycsomagot,

„amelyre valószínűleg nem lenne szükség, ha Németország villamosenergia-hálózata már a kezdetektől fogva független lenne” – állapította meg a ReNews.

Ehelyett az ország – amely köztudottan Oroszországra támaszkodik energiaellátás tekintetében – nyilvánvalóan azt reméli, hogy az energiaszolgáltató vállalatok jövedelmének korlátozásával megoldja a problémát - tette hozzá élcelődve a lap.

„A tervek szerint december 16-án fogadja el az új törvényt a német parlament felsőháza és január 1-jén hatályba is lép” – áll a jelentésben. Németország tehát csatlakozik azon európai országokhoz, amelyek saját nemzeti felső határt szabnának a megújuló energiából származó bevételekre, amelyek az Európai Bizottság által javasolt 180 €/MWh-s adó alatt maradnak.

Bár az intézkedéseket csak 2023 júniusáig tervezik fenntartani, a jelentésben megjegyezték, hogy azok meghosszabbíthatóak lesznek 2024 végéig – ami kormányzati nyelven azt is jelentheti, hogy a végtelenségig hosszabbíthatják.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2022. december 05. 18:21
Nem emlekszem olyan evre, amikor Gyurr csanyi egyetlen ev alatt 20%-ot lopott volna minden ember minden megtakaritott forintjabu Orban zokszo nelkul megtette, es jovore is pontosan ugyanezt teszi majd
Ödenburger
2022. december 05. 05:47
Ha jól értem, ez megint a magyar megoldás (vö: rezsivédelmi alap) lekoppintása.
Sany Xepi
2022. december 05. 05:43
Csúsznak, másznak mint a férgek kényszerből Orbán Viktor után...
Wallasz
2022. december 05. 01:18
nem értem a hangulatkeltést, ezek szerint pont azt csinálják amit a csúti diktátor a multikkal meg a bankokkal meg a benzinkutakkal ehhe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!