Ha kitöröljük az inflációt, akkor a béremelkedés is vele megy

2022. december 24. 09:39

Mostanában sokan panaszkodnak a magas magyar infláció miatt. Csupán azt felejtik el, hogy infláció nélkül nincsen béremelkedés sem. 

2022. december 24. 09:39
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

Az IMDB toplistáján a 92. legjobb filmként szereplő 2004-es „Egy makulátlan elme örök ragyogása” című Michel Gondry filmben a Jim Carey által megformált Joel Barish a szakítása után ki akarja radíroztatni az agyából az exbarátnőjéhez, a zseniális Kate Winslet személyében vászonra vitt Clementine Kruczynski-hez kapcsoldó összes emlékét. 

A törlési folyamat részeként Joel újra átéli közös életük egyes pillanatait. És apránként rájön, hogy a szomorú, fájdalmas, rossz momentumok mellett számtalan kedves, boldog és vidám emlékük is van. És lassan rádöbben, hogy ezen csúcspontokért megéri vállalni az ideiglenes mélypontokat is. 

Az életben nagyon sokszor viselkedünk mi is Joel Barish-ként. Le szeretnénk fogyni, de nem kedveljük az ezzel járó lemondást. Sok pénzt akarunk keresni, de bosszant, ha a hétvégén is elő kell vennünk a számítógépet. Szeretnénk, ha növekedne a jövedelmünk, de gyűlöljük az inflációt. Ám míg ezek a gondolatok kergetik egymást a fejünkben, jellemzően nem jön el az a pillanat, amikor Barish módjára megvilágosodnánk. 

Rendben van, mondhatja a kedves olvasó. Értem, hogy miért kell lemondani a diéta érdekében, ahogyan a jövedelem és a munka mennyisége közötti kapcsolat is világos. Ám mi köze lenne az inflációnak a béremelkedéshez? 

Az igazság az, hogy nagyon sok. A munkavállalók nagyon sokszor az áremelkedés miatt kénytelenek béreket emelni. Ám a kapcsolat visszafelé is legalább ilyen jól működik. Ha többet keresünk, akkor több pénzt is költünk, ami felhúzza az árakat.

A magasabb bérek emellett nagyobb költséget is jelentenek a vállalatoknak, melyek így kénytelenek lesznek árat emelni. 

De a leginkább világosan mégis a szolgáltatások esetében látszik az összefüggés. Ha a fodrász, a (magán)tanár, az autószerelő többet keres, akkor ez több kiadást, magasabb árakat fog jelenteni annak, aki le szeretné vágatni a haját, angolórákat venne, vagy olajat cseréltetne a családi autóban.

A bérek növekedése tehát egyértelműen inflációt okoz. 

A magyar infláció valóban magas volt az elmúlt években. Ahogyan azt az 1. ábra is mutatja, 2016 és 2021 között az átlagos éves drágulási ütem 3,4 százalék volt hazánkban. Ez egyébként bőven benne van az MNB által meghatározott tolerancia-sávban. 

1. ábra.
1. ábra.

A régióban egyébként nem számított extrémnek a magyar mutató. Ahogyan a grafikon is mutatja, közel ekkora volt az átlagos infláció mértéke a V4-es és a balti államokban is. Igazán alacsony árnövekedést csak tőlünk földrajzi és gazdaságtörténeti szempontból meglehetősen messze található országokban látunk. 

Az inflációt általában nem szoktuk szeretni. Ám fontos, hogy ne essünk Joel Barish csapdájába. Vegyük figyelembe az áremelkedés mögötti pozitív faktorokat is. Első sorban a bérek alakulását. 

Ahogyan a 2. ábra mutatja, a jövedelmek alakulása ugyancsak nagyon dinamikus volt hazánkban. A balti államokat leszámítva egyetlen európai országban sem emelkedtek gyorsabban a bérek, mint Magyarországon. A dollárban és vásárlóerő-paritáson számolt átlagfizetések éves átlagban 4,2 százalékkal bővültek itthon.

2. ábra.
2. ábra.

Ez az ütem a legmagasabb a V4-en belül, közel duplája a szlovák szintnek. És fontos hozzátenni, hogy a vásárlóértéken történő számítás miatt a grafikon csak az infláció feletti növekedést mutatja. Azaz a fizetések nominálisan ennél jóval nagyobb ütemben emelkedtek. Még az amerikai dollárban számított értékük esetében is közel 8 százalékkal kerestünk többet minden évben, mint az előzőben. 

A béremelkedés és az infláció közötti összefüggést jól mutatja a 3. ábra. Ahogyan láthatjuk, egyértelmű pozitív összefüggés van a bérek reálértékének emelkedése és a drágulási ütem között. Azaz magasabb áremelkedés esetén a jövedelmek vásárlóértéke is jobban emelkedik (tehát ahol nagyobb az infláció, ott a bérek inflációval korrigált értéke is gyorsabban emelkedik, mint máshol). 

3. ábra.
3. ábra.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a magyar infláció mögött pozitív faktorok is vannak. A kiadások részben azért is emelkedtek nálunk jobban, mint más országokban, mert egyre több pénzt viszünk haza, így meg tudtuk emelni a kiadásaink szintjét is, mely természetes módon felfelé húzta a drágulási ütemet is. Ha egy dolgot tanulnánk Joel Barish-tól, akkor az legyen ez: aki az inflációt meg akarja szüntetni, az a béremelkedésnek is búcsút kíván mondani. 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. január 16. 23:40
Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetője, úgy vélem szándékosan nem igazat ír és terel. A bérek forrása nem a kormány igényeit kielégítő pénznyomtatás okozta infláció. A bérek forrása a GNI, a brutó nemzeti jövedelem, amely a hazai munkavállalók és hazai tulajdonosok, hazai és külföldi munka és tőkejövedelmét mutatja. Ebből csalóka a munkajövedelem, mert a szinte kizárólag - s származási országba irányuló - exportra termelő összeszereldék valótlan, nyomott áron számolják el a magyar munkavállalók teljesítményének értékét, kormányzati szemhunyás mellett..... Ez a gyakorlat meghamisítja a termelékenységi adatokat is, valótlan képet mutatva a hazai munkamorálról és munkakultúráról. Az infláció letörése csak a bérek inflációs kiigazítását töri le, Orbán szándéka szerint, ami éveken át elfedte és elfedi az egyéni és közösségi kiváló, innovatív munka, az új piaci szegmensek feltárását, az eredményes munkaszervezés mennyiségi és minőségi eredményeinek bérekben történő elismerését. Mivel Orbán és idiótái szerint az olcsó munkaerő és a multiknak észrevehetetlen adó a csábító. Nem az adó kedvezmények és az olcsó energia.
Namond
2023. január 16. 23:40
Mi a bánat ez az elemzés? Ez nem elemzés, ez orbánista hanta vagy ima a Gazda mentegetésére.
Kepe
2023. január 04. 08:59
Végül is az internet mindent elbír :) , Venezuelában több 100%-os infláció van, és nem azt hallani hogy egyre jobban élnek ott az emberek. Törökországban is hatalmas az infláció és ott is egyre rosszabbul élnek az emberek. Jelenleg a tény az, hogy jelenleg a a vásárlóérőt nézzük, csak Bulgáriát előzzük. Értem én hogy meg kell magyarázni a nagy inflációt valahogy, de ez azért elég nyögvenyelős... Magyarországon az elmúlt 12 évben azért nőt a vásárló erő, mert volt sok beruházás(a nagy EU piac miatt) ami munkahelyet teremtett és éves szinten a magyar GDP 3%-át az EU-tól megkaptuk.
Akitlosz
2023. január 04. 08:59
Ez mind igaz, amit írsz. A fő ok azonban a fedezetlen pénzkibocsátás. A forgalomban lévő forint mennyisége: 1991.: 885,1 milliárd 2000.: 6,13 billió 2010.: 16,44 billió 2020.: 33,55 billió 2022.: január 38,0259 billió 2022.: július 41,2029 billió 2022.: augusztus 42,2948 billió 2022.: szeptember 42,5952 billió Alapvetően ETTŐL van infláció.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!