Nagybevásárlást csap Németország F-35 vadászgépekből

2022. december 08. 08:10

Scholz a védelem brutális erősítését ígérte, hát tessék. Harmincöt maradhat?

2022. december 08. 08:10
null

A német fegyverkezésben ugyan akadnak olyan apró döccenők, mint amikor a védelmi miniszter elfeledkezik a lőszerbeszerzésekről, de azt nem lehet mondani, hogy a 100 milliárd eurós hitelből finanszírozott haderőfejlesztés nem dübörög. 

A Bundeswehr legújabb szerzeményei az F-35A Lightning II vadászgépek lesznek, amelyekből a kormány

azonnal 35 darabot rendelt a gyártó Lockheed Martintól,

elképesztő összeggel, 10,5 milliárd dollárral hizlalva az amerikai vállalat számláját. 

A német haditechnikai beszerzések a háború kitörése óta extra sebességre kapcsoltak. A Scholz-kabinet hosszabb habozás után látványosan hátat fordított a II. világháború utáni hagyományos, pacifista külpolitikának, és eszeveszett tempóban kezdte fejleszteni haderejét. Németország annak idején Trump elnökkel éppen azért rúgta össze a port, mert nem volt hajlandó GDP-je két százalékát védelmi kiadásokra költeni, így Európa gazdasági nagyhatalma csupán mellékszereplő volt a NATO színpadán. A helyzet gyökeresen megváltozott, a 2 százalék azonnali cél lett, sőt Scholz még rá is ígért – ez utóbbit azonban védelmi minisztere, Christine Lambrecht azóta korrigálta, mondván, öt éven belül az eredeti 2 százalék elérése tűnik reálisnak.

, a 2 százalék azonnali cél lett, sőt Scholz még rá is ígért – ez utóbbit azonban védelmi minisztere, Christine Lambrecht azóta korrigálta, mondván, öt éven belül az eredeti 2 százalék elérése tűnik reálisnak.

A tervek szerint a Lockheed 2026-ban szállítja az első és 2029-ben az utolsó darabot a listából, a gépek földi infrastruktúrájának elemeivel és a föld-levegő rakétákkal egyetemben.

Címlapkép: Olaf Scholz német kancellár egy F-35 Lightning II típusú amerikai vadászbombázó mellett
MTI/EPA/Filip Singer

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I.E.D.
2022. december 29. 08:37
Épp látjuk Ukrajnában, mennyire. :)
nempolitizálok
2022. december 09. 13:29
Te vagy USA kézben idióta cseléd.
buckafej
2022. december 09. 13:28
Nem szeretem, ha a németek túl erősek katonailag. Még a végén megindulnak a szivárványszínű horogkereszt alatt és létrehozzák a IV. Buzibirodalmat.
wadcutter
2022. december 09. 13:28
na, csak jó valamire az a háború Ukrajnában, az USA megint a f,sz jó végén áll, az EU meg a másik végén térdel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!