Jól időzítettük a benzinársapkát

2022. december 14. 06:30

Az üzemanyagárak maximalizálását előíró intézkedés 2021. november 15. és 2022. december 6. között védte a magyar autósokat. Akkor, amikor erre a legnagyobb szükség volt.

2022. december 14. 06:30
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

A benzinárstop fő célja a magyar családok védelme volt az extrém magas üzemanyagárak negatív hatásaival szemben. Az intézkedés bevezetésekor sokan gondolták úgy, hogy az intézkedésre komoly szükség volt. 

Az európai olajárak indikátora, a Brent ugyanis ekkor hordónként 80 dollár körül járt. Ez 20 százalékkal volt a fél évvel korábbi szint felett, szinte pontosan duplája az egy évvel korábbi árnak, és közel tízszerese volt a 2020 áprilisának végén, a COVID kirobbanása miatti mélypont idején tapasztalt értéknek. 

 

Százezreket spórolhatott egy-egy család az intézkedéssel - egy éve van velünk a benzinárstop

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon. A magyar kormány döntése alapján 2021. november 15-e óta van életben a benzinárstop, melynek célja az emelkedő költségek kordában tartása volt. Mint jól ismert: a rendelkezés következtében a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti fogyasztói ára nem emelkedhet 480 forint fölé.

 

Mások viszont már az intézkedés meghozatalakor erősen kritizálták azt. Szerintük teljesen értelmetlen volt maximalizálni az árakat, hiszen az európai nyersolaj ára a 2021. október 20-i 85,8 dolláros csúcs óta már közel 3 százalékot esett. Csökkenő árfolyamok esetén pedig semmi szükség nincs felső korlátot állítani. 

Az elkövetkező egy év eseményei csattanós választ adtak a kritikusoknak.

Ahogyan azt az ábra is mutatja, az elmúlt bő egy évben a folyékony arany tőzsdei ára újabb jelentős csúcsokat döntött meg. A grafikonon külön szín mutatja az benzinárstop előtti, valamint alatti nyersolaj-ármozgásokat. 

Az európai olajárak a magyar benzinársapka előtt és alatt. Forrás: Fed.
Az európai olajárak a magyar benzinársapka előtt és alatt. Forrás: Fed.

Ahogyan a fenti ábra is mutatja, a Brent olaj ára az orosz-ukrán háború kitörése előtt is meredeken emelkedett, már február közepén átlépte a hordónkénti 100 dollárt, majd a katonai konfliktus első heteiben lényegében “felrobbant”, egy időre 120 dollár fölé is felugrott, miközben a dollár maga is sokat erősödött a forinttal és az euróval szemben is.

A benzinárstop feloldása kapcsán az alábbi cikkeinkben elemeztük a minap meghozott intézkedéseket és azok hátterét, hatását.

Az ellátásbiztonság érdekében vége a benzinárstopnak

Még mindig Magyarországon kell az egyik legkevesebbet fizetni a benzinért

2022. március 8-án az európai olaj ára 133,2 dolláron zárt. Ez szinte pontosan 60 százalékkal volt magasabb a magyar ársapka bejelentésének napján mért szintnél. Az árplafon időzítése tehát lényegében nagyon jó volt.

Pontosan akkor védte a magyar autósokat, amikor az üzemanyagok ára enélkül csillagászati szinteken lett volna! 

A fenti grafikon tanúsága szerint a kivezetés időzítése is jól lett megválasztva.

A jövőbeni árfolyammozgások ezen kijelentés erejét természetesen befolyásolhatják, ám tény, hogy a benzinársapka utolsó teljes napján a nyersolaj 83,4 dolláros ára lényegében tizedesre megegyezett az intézkedés bejelentésének napján mért záróárral. A benzinárstop teljes ideje alatt a Brent árfolyama átlagosan 19 százalékkal volt magasabb a 2021. november 11-i árszintnél. A védelemnek tehát nem csak az időzítése volt megfelelő, de a mértéke is jelentős volt.

(Nyitókép: Pixabay)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kepe
2022. december 21. 09:59
Nem kellett volna sapkázni az olajat, rengeteg kárt okozott, sok kis kút tönkrement. Hatalmas hiány alakult ki. A végén már szinte sehol sem lehetett tankolni. Ez arra volt jó egyedül, hogy választásokat lehetett vele nyerni. Nem a szocializmusban vagyunk már, én nem akarok hiánygazdaságban élni. Ha rosszkor megyek boltba, nem lehet kapni csirkemellet, cukrot, most már tojást sem ami hatósági áras. Köszönöm szépen az összes döntéshozónak, hogy újra bevezette a szocializmust. Amíg ez folyik, én az összes pénzemen eurót vásárolok. 1 év alatt 30%-ot nyertem forintba ezzel.
Reszelő Aladár
2022. december 15. 08:39
Most már csak az áraknak kellene visszatérni oda, ahol ahova az olajárak indokolják. A MOL nem dollárban fizeti az alkalmazottait és költségei is csak részben mennek valutában, így a 18%-kal drágább dollár nem indokol 25-30%-kal drágább kisker árakat a tavalyihoz képest.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!