Százezreket spórolhatott egy-egy család az intézkedéssel – egy éve van velünk a benzinárstop

2022. november 26. 8:57
Körüljártuk, mennyivel csökkentette a magyar családok költségeit ez a rendelkezés.
Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon. 

A magyar kormány döntése alapján 2021. november 15-e óta van életben a benzinárstop, melynek célja az emelkedő költségek kordában tartása volt. Mint jól ismert: a rendelkezés következtében a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti fogyasztói ára nem emelkedhet 480 forint fölé. Továbbá idén május 27-étől a kedvezményes benzinárat csak a magyar rendszámmal rendelkező járművek vezetői vehetik igénybe. 

Az intézkedés kiállta az idők próbáját. Egyrészt a mai napig velünk van, másrészt valós és komoly segítséget jelentett a magyar családoknak. Ahogyan azt az 1. ábra is mutatja, mind a 95-ös benzin, mind a gázolaj átlagos európai ára lényegében folyamatosan és jelentősen magasabb volt, mint tavaly novemberben. 

1.ábra.

A 480 forintos garantált magyar üzemanyagárral a fenti grafikont direkt módon nem tudjuk összevetni, hiszen más devizában méri a költségeket. A 2. ábra ezért forintra váltva mutatja meg az öreg kontinens üzemanyagárainak alakulását az elmúlt egy évben. 

2.ábra.

Ahogyan azt a fenti ábra is mutatja, a magyar benzinárstop jelentős mértékben tudta csökkenteni a magyar családok üzemanyagköltségét. Nyáron például az európai benzinkutakon sokszor a hazai árak duplájával is találkozhattak az autósok. 

Vizsgáljuk most meg, mekkora tényleges megtakarítást jelentett a benzinárstop a magyaroknak

Az alábbiakban bemutatjuk, mennyivel mérsékelte a havi költségeit a rendelkezés egy olyan családnak, aki hetente, kéthetente vagy havonta egyszer tankolt tele egy 40 literes üzemanyagtartályt. 

Az a család, amely hetente tankolt, heti átlagban 7 764 forinttal fizetett kevesebbet a magyar kormány rendelkezésének következtében.

A fenti, dízelt és benzint is tartalmazó átlagot lebontva: a 95-ös benzint használó gépkocsi esetében ez az érték 7 244 forint, míg dízel üzemű gépjárműnél 8 283 forint volt. 

A benzines gépkocsit használó, hetente tankoló honfitársaink pénztárcáját idén július első hetében támogatta leginkább az állam, ekkor volt a legmagasabb az európai benzinár. Ekkor egyetlen benzinkúti megálló 14 501 forinttal volt kevesebb itthon, mint máshol Európában. Gázolajjal üzemelő autósok a legnagyobb segítséget az idei október utolsó hetében kapták, ekkor 14 482 forinttal volt olcsóbb egy tankolás itthon, mint a kontinens többi országában. 

A 3. ábra naptári hónapokra lebontva mutatja be, hogy mennyit spórolt a benzinárstop következtében egy hetente tankoló család. Mint láthatjuk, a 95-ös benzint használók idén júliusban kapták a legnagyobb támogatást, egészen pontosan 55 248 forintot, de közel ugyanekkora segítség volt a kormány intézkedése júniusban, augusztusban és októberben is. 

3.ábra.

Ugyanezen az ábrán azt is megfigyelhetjük, hogy a gázolajat tankolók a legnagyobb segítséget idén októberben kapták a kormánytól, amikor 70 630 forintot tudtak megspórolni a benzinárstopnak hála. 

A 4. ábra a kéthetente tankoló család havi megtakarítását mutatja be naptári hónaponként. A 95-ös benzint használók idén októberben kapták a legnagyobb támogatást, egészen pontosan 29 010 forintot, de közel ugyanekkora segítség volt a kormány intézkedése májusban, júniusban és júliusban is. 

4.ábra.

A fenti ábrán azt is láthatjuk, hogy a gázolajat tankolók a legnagyobb segítséget idén októberben kapták a kormánytól, amikor 41 856 forintot tudtak megspórolni a benzinárstopnak hála. 

Végül az 5. ábra a havonta egyszer tankoló családok által a kormány intézkedésének következtében megtakarított havi összegeket mutatja meg nekünk. A 95-ös benzint használók ez esetben májusban spóroltak a legtöbbet, egészen pontosan 16 660 forintot, de közel hasonló támogatást kaptak júniusban és júliusban is. 

5.ábra.

Ugyanitt azt is megfigyelhetjük, hogy a gázolajat tankolók a legnagyobb segítséget ugyancsak májusban kapták a kormánytól, amikor 18 559 forintot tudtak megspórolni a benzinárstopnak következtében. 

Évi mintegy 200-400 ezer forint támogatás

Az egy éve bevezetett benzinárstop nagyon komoly segítséget jelentett a magyaroknak. A kormány rendelkezése havi szinten átlagosan közel tízezer forinttal csökkentette a családok költségeit akkor is, ha csupán havonta egyszer tankolták tele a gépkocsijukat. 

Ha az intézkedés teljes időszaki hatását nézzük, akkor már többszázezer forintos megtakarításokat is láthatunk. 

Az üzemanyagtartályukat hetente megtöltő honfitársaink összesen 376 707 forintot spóroltak akkor, ha benzines üzemű gépjárművet használtak, míg a dízelesek esetében ugyanezen érték 430 704 forint volt. 

A kéthetente tankoló magyarok esetében 184 253 forint volt a megtakarítás benzin, míg 210 286 forint gázolaj esetében. Végül a kocsijukat havonta teletöltő családok esetében a teljes támogatás benzinesek esetében 91 313 forint volt, míg dízeleseknél 103 231 forint. 

Az utazási költségek alacsonyan tartása ráadásul nem csak a havi kiadások csökkentése miatt volt segítség. Az utazás költségének mérséklése számos család számára tette lehetővé a nyaralást idén nyáron, illetve az egyéb termékek és szolgáltatások fogyasztását is elősegítette. Harmadrészt a benzinárstop az inflációs folyamatok szempontjából is előnyös hatással járt.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés