Az afgán pénzeket kéri Ukrajna a NATO-tól

2022. december 11. 07:13

Az afgán alapról van szó, amelynek pénzmaradványairól az egyes tagországok önállóan dönthetnek. Ukrajna észrevette a kínálkozó lehetőséget.

2022. december 11. 07:13
null

Kijev egyre több támogatást kér a szövetséges országoktól. Bár a nyugati média a háború kitörése után pár hónappal már arról cikkezett, hogy Oroszország kifogyott a lőszerből (nem mellesleg Putyin súlyos beteg és már meg is halt egy párszor az elmúlt kilenc hónapban), az orosz rakétatámadások száma és intenzitása éppen az ellenkezőjére utal. Zelenszkij tehát még jobban sürgeti a fegyverszállítmányokat, ezzel párhuzamosan pedig az eddiginél sokkal több pénz küldését – célzottan a NATO-tól pedig nagyobb segítségnyújtást vár el anyagilag is, ha már kijelentette, hogy Ukrajna de facto a szövetség tagja.

Ukrajna de facto NATO-tagnak tartja magát

Drón-hadsereget és NATO-kompatibilis fegyvergyártást akar létrehozni Ukrajna - közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a napokban. A tárcavezető szerint Izrael a követendő példa, aki saját, független hadiiparával elérte a szuverenitást. Mint mondta, ameddig Ukrajnának szovjet fegyverrendszerei vannak, ez soha nem fog megvalósulni. A saját nemzeti hadiiparukra akarnak támaszkodni, amely NATO-szabványoknak megfelelő termelést végez.

A legújabb ötlet az úgynevezett afgán alap összegét célozta meg. Ez nem más, mint az Afgán Nemzeti Hadsereg Vagyonkezelő Alapja, amely a NATO-tagországok által felajánlott összegekből támogatta az afgán kormány védelmi erejének fejlesztését – egészen a tavalyi tálib hatalomátvételig, akkor ugyanis villámgyorsan fagyasztották az egész finanszírozást, az alapban pedig azóta is ott hevernek a maradványpénzek. 

Mintegy 3,4 milliárd dollár vár a sorsára, 

Ukrajna pedig úgy véli, megtalálta a megoldást az összeg hatékony elköltésére, és arra kéri a NATO-államokat, hogy fontolják meg a pénz átcsoportosítását Kijevnek. 

Az afgán alap összegeinek felajánlása újabb feszültségeket kelthet azon országokban, ahol a társadalmi elégedetlenség eleve folyamatosan nő a háborús infláció, az energiaköltségek emelkedése és a megélhetési válság kialakulása miatt. A mellette érvelők viszont azt mondják: éppen az alap felhasználása teszi lehetővé, hogy a donorországok kicsit fellélegezzenek, és a saját büdzsés felajánlások helyett egy eleve már meglévő és rendelkezésre álló összeggel segítsék Ukrajnát. 

Vissza a feladónak

A probléma az, hogy a NATO éppen egy hónapja döntött a pénz sorsáról. A legegyszerűbb megoldást választották, vagyis azt, hogy a szervezet minden országnak szépen visszautalja az általa befizetett, de feleslegessé vált összeget, így a nemzetek maguk dönthetnek saját pénzük további felhasználásáról. Talán nem kell ecsetelni, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor az egész világ fegyverkezési lázban ég, ez mennyire jól jön a védelmi képességek erősítése tekintetében, főleg a kisebb országok esetében, amelyek így is erejükön jócskán felül adományoztak pénzt és fegyvert az ukránoknak. Lefordítva:

az alap részösszegei felett az adott országok rendelkeznek,

és maguk döntik el, hogy azt a saját hadseregükre fordítják vagy – dacára a gazdasági káosznak – Ukrajnának küldik tovább.

A történet két dolog miatt érdekes igazán. Egyfelől nem fordult még elő, hogy az ukrán támogatás egy már rendelkezésre álló, de teljesen másra elkülönített háborús NATO-számláról jusson el Kijevbe, még akkor is, ha csak közvetett módon történik. Másfelől az USA nincs benne az afgán alap adományozói körében, így kivételesen nem mondhatja meg, hogy a tagállamok hogyan és milyen módon költsék el az összeget. Persze Biden csapata ettől függetlenül felszólította a tagokat, hogy a növekvő pénzügyi gondok ellenére növeljék az Ukrajnának küldött támogatást, de utasítani kivételesen nem tudnak.

Nagy az öröm. Lloyd Austin amerikai és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq)
Nagy az öröm. Lloyd Austin amerikai és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq)

Fegyverekre nem!

A tervek szerint az afgán alapból származó összegeket a NATO Ukrajnának 2016-ban létrehozott átfogó segítségnyújtási csomagjába tolnák be, amely alapvetően humanitárius és infrastrukturális projekteket finanszíroz, de – nyomokban – katonai segélyt is tartalmaz. A csomag mintegy 100 millió dollár értékben biztosít üzemanyagot, orvosi felszerelést és generátorokat Ukrajna számára, vagyis alaptétel, hogy 

a pénzt nem fegyverekre költik.

A visszautalt pénzek valóban remek lehetőséget biztosítanak azon országok számára, amelyek folyamatosan növelni akarják az Ukrajnának küldött támogatásokat. Több tagállam máris lelkesen üdvözölte az alap összegeinek átcsoportosítását. Hollandia eredetileg 134 millió dollárral szállt be az afgán kormányerők büdzséjébe, jelenleg azt tervezi, hogy a visszakapott pénz jelentős részét Ukrajnának adja át. 

Norvégia 115 millió dollárt tolt be az afgán alapba, míg az ukrán segítségnyújtási csomagban eddig 30 millió dollárja hever. A védelmi minisztérium szerint

törvényi kötelezettségük, hogy előbb a nemzeti költségvetésbe utaltassák vissza a pénzt,

mielőtt átcsoportosíthatnák a Kijevnek szánt számlára, de Litvánia is jelezte, hogy a saját 2,8 millió dolláros részét Ukrajnára fogja fordítani, nem fegyveres felszerelések, illetve közvetlen pénztámogatás formájában. 

Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter kissé visszafogottabb volt. Mint mondta, Finnország messzemenőkig elkötelezett Ukrajna támogatása mellett, jelenleg éppen a tizenegyedik fegyvercsomagot állítják össze Kijev számára, de a 19 millió dolláros afgán alapba juttatott pénzről egyelőre még nincs döntés. 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár mindenesetre Bidennel karöltve továbbra is a fegyverek és a pénz hosszú távú biztosítását szorgalmazza Ukrajna felé, folyamatosan azt ismételgetve, hogy Putyint csak így lehet legyőzni. Immár majdnem tíz hónapja.

Címlapkép:
Zelenszkij videókapcsolaton keresztül szólal fel a NATO parlamenti közgyűlésének ülésén 2022. november 21-én.
MTI/EPA-EFE/Chema Moya 

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NoFace
2022. december 29. 12:28
Zelenszkij egy anti-bűvész. Nem elővarázsol az Ukrajna nevű kalapból, hanem eltüntet benne, pénzt, fegyvert, demokráciát meg mindent!
Lombi
2022. december 29. 12:28
Keletkezett a földön egy ukrajna nevű fekete lyuk. Mesterségesen hozták létre. Keletkezése óta képtelen az önállóságra, és minden nyomtalanul, eredmény nélkül eltűnik benne, csak a tömege nő. Korlátlan anyag, pénz, technológia tűnik el benne, mindenféle eredmény nélkül. . A természet által ajándékozott vagyonnal semmit sem tudnak kezdeni. Amije volt, azt a szovjetúvió hagyta ott Amije van, azt nyugatról kapja.
minekkellregisztralni
2022. december 29. 12:27
Ukrajna egy hatalmas korrupciós gödör, egy hatalmas pénzügyi szivattyú. Mindent benyel, mindent beszippant. Emblematikus a jelenkori ún "nyugatra" nézve. Egy korrupt, pusztuló világrend, amelyik az emberek nyomorára már fittyet hány és csak az atlantista eliteket szolgálja. Szerencsére épül egy értelmesebb új világrend, addig még néhány ilyen hullámot át kell vészelni, amíg az átmenet le nem zajlik.
AnyádSeSzeret
2022. december 11. 21:38
Téged a gólya biztosan a tetőre ejtett, mert ennyire gyökér nem lehetsz rohamlövegecske magadtól. Remélem a baljoska meg egy alt accod te észlény :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!