Ukrajna de facto NATO-tagnak tartja magát

2022. november 17. 7:46
Kijev olyan hadiipart akar, mint Izraelé, mert az szavatolja a függetlenséget. Valaki majd biztosan felépíti azt is, mert az ország jövő évi költségvetése alapból 38 milliárd dolláros hiánnyal indul.

Drón-hadsereget és NATO-kompatibilis fegyvergyártást akar létrehozni Ukrajna – közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a napokban.

A tárcavezető szerint Izrael a követendő példa, aki saját, független hadiiparával elérte a szuverenitást. Mint mondta, ameddig Ukrajnának szovjet fegyverrendszerei vannak, ez soha nem fog megvalósulni. A saját nemzeti hadiiparukra akarnak támaszkodni, amely NATO-szabványoknak megfelelő termelést végez. 

A „saját nemzeti hadiipar” újjáéledését egyrészt a jól bejáratott segélyrendszeren és az Ukrajnának szánt, egyelőre még nem létező újjáépítési pénzeken keresztül, másrészt nyugati fegyvergyárak befektetései révén képzeli az ukrán vezetés, miután 

a jelenlegi helyzetben az állam semmilyen formában nem tudja biztosítani még a napi szintű alapműködését sem, 

a jövő évi költségvetést pedig alapból 38 milliárd dolláros hiánnyal fogadták el. 

Reznyikov szavainak különösen nagy hangsúlyt adnak a közelmúlt orosz rakéta- és dróntámadásai, amelyek óriási pusztítást végeztek a kritikus infrastruktúrák területén. Az ukrán haderőnek elsősorban rakétaelhárító-rendszereket, valamint szárazföldi, légi és vízi drónokat kell fejlesztenie. Utóbbiak kapcsán a védelmi miniszter kijelentette: már dolgoznak egy drónseregen, Zelenszkij elnök éppen ezért hirdette meg azt a 

közösségi finanszírozási kampányt, amelynek összegéből haditengerészeti drónokkal erősítenék a flottát.

A hadiipari finanszírozások miatt tehát az ukrán vezetés nem aggódik túlzottan: ahogyan eddig is, ezután is számítanak a Nyugat és az Egyesült Államok bőkezűségére. „Nem számít, hogy de jure mikor leszünk a NATO-szövetség tagja. Jelenleg de facto NATO-partnerek vagyunk. Ezért kell közösen fejlesztenünk hadiiparunkat” – mondta Reznyikov.

Fotó: Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter az Ukrajnát támogató országok védelmi minisztereinek ülésén az amerikai légierő Ramstein támaszpontján, a délnyugat-németországi Kaiserslautern közelében 2022. szeptember 8-án. Az ülésen Lloyd Austin amerikai tárcavezető bejelentette, hogy az Egyesült Államok további 675 millió dollár értékben támogatja katonai felszereléssel az orosz agresszió ellen védekező Ukrajnát.
MTI/EPA/Sascha Steinbac
h
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindenkinek vannak álmai, de ilyen elrugaszkodottak? Meg felébredni is fel szoktak az emberek.
Az ukránoknak az Isten pénze sem lenne elég, ehhez képest már eladósodott államoktól várják, hogy segítsenek nekik.
Nem értem őket. Azt sem, ahogyan tétlenül nézik, hogy embertársaik halnak meg.
Ahhoz, hogy a vezetőik tárgyalóasztalhoz üljenek, nekik is oda kellene tenniük magukat!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés