Negyvenegy milliárd eurós veszteség: összeomlott a német energiacég

2022. november 05. 13:20

Az Uniper eddig a legnagyobb német vállalat, amely a háború gazdasági hatásai miatt a padlóra került. Jöhet az államosítás.

2022. november 05. 13:20
null


Rekord nagyságú, 41 milliárd eurós veszteséget termelt az év első hónapjában a német Uniper gázimportőr. Az okok egyértelműek: az orosz gáz hiányát a vállalat a globális piacról próbálta meg pótolni, azt azonban az energiaválság közepén csak csillagászati áron tudta beszerezni.

Tiina Tuomela, a cég gazdasági igazgatója úgy fogalmazott: már a félévi statisztikákon látszott, hogy az Uniper óriásit fog bukni, ráadásul

az importgáz piaci ára akkorát ugrott a nyáron, hogy az napi 100 millió eurójába került a vállalatnak.

Ez a szám csak október végén csökkent napi 10 millió alá, tehát a cég azóta is csak veszteséget termelt

A 10 milliárd eurós nettó veszteséghez kapcsolódóan jött még 31 milliárdnyi jövőbeli veszteség, ezzel az eredménnyel pedig a cég a tőzsdén is padlóra került: az Uniper részvényei az év eleje óta 93 százalékot veszítettek értékükből, a vállalat piaci értéke pedig 15,2 milliárd euróról 1,1 milliárdra csökkent. 

Berlin szeptemberben jelentette be, hogy az energiaellátás és a német ipar megmentése érdekében az Unipert államosítani fogják. Ehhez az állami KfW bank 18 milliárd eurós hitelkeretet biztosított, amelyből 14 milliárdot már le is hívtak. Az átmenet legproblémásabb része az, hogy miként tudja a cég az óriás veszteséget áthárítani a jövőbeli tulajdonosra, azaz az államra. 

Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. december 12. 23:05
Nekem ne mondja senki, hogy a szankciók nem működnek.
Szerintem
2022. december 12. 23:04
"A Malévot is becsődöltette a gazdid:D" A Malévot még a maszop-szadesz kormányotok tette tömkre. Tapsoltál is ennek akkor örömödben, már arra se emlékszel?
pumuklik
2022. december 12. 23:04
"A MALÉV-ot bezzeg tilos volt kisegíteni." 10/10! A kettős mérce! ...
Nehidd El
2022. december 12. 23:02
A szankciók működnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!