A szerb elnöki palotában 31 százalékkal kevesebb áram fogyott!

2022. november 07. 13:06

Felmérést készült arról, hogy ki mennyire tartotta be az áramspórolást Szerbiában. Takarékosságban az elnöki palota járt az élen…

2022. november 07. 13:06
null

Tartva a villanyáram beszerzési költségeinek rohamos növekedésétől, a szerb államvezetés megtakarításra ösztönözte az állami szerveket és intézményeket. Az országos szervek közös ügyeivel foglalkozó igazgatósága felmérést készített, ki mennyire tartotta be ezeket az intézkedéseket, így összehasonlította az állami szervek és intézmények villanyáram-fogyasztását.

A tavaly és az idei szeptemberi fogyasztásról készített kimutatás alapján a legnagyobb megtakarítás az elnöki palotában mutatható ki: ott 31,24 százalékkal kevesebb áramot fogyasztottak, mint múlt év szeptemberben, míg a kormányzatnak otthont adó épületben 16,49 százalékot takarítottak meg. Ez mindkét esetben meghaladja az ajánlott 15 százalékos megtakarításai határt. Ugyanakkor az összesített eredmények egyáltalán nem kecsegtetőek, ugyanis az országos kormányzati szervekben összességében csak 6,24 százalékos megtakarítást tudtak kimutatni a múlt évhez képest – közölte a szerbiai közszolgálati televízió.

A villanyáram-fogyasztás és a hőenergia megtakarításra vonatkozó ajánlásokat a szerb bányászati és energiaügyi minisztérium nyújtotta be, ami alapján a kormánynak és az önkormányzati szerveknek felelősségteljesebben kellene viszonyulniuk az energiafogyasztáshoz.  

A legkevesebb megtakarítást éppen a több minisztériumnak otthont adó épület valósította meg,

mégpedig 4,64 százalékot, míg az államfők fogadására, nemzetközi konferenciákra használt, szintén több minisztériumnak otthont adó Szerbia Palota pedig mindössze 3,56 százalékos megtakarítást jelentett.  

Tovább drágul az áram

Miután felállt Szerbiában is az új kormány, az új energiaügyi miniszter Dubravka Đedović első interjúinak egyikében az energiaszektor reformját, de ugyanakkor a villanyáram és a földgáz fogyasztói árának emelésének tervét jelentette be.

Đedović az Euronews szerbiai újságíróinak adott nyilatkozatában elmondta, hogy

az energiaszektor reformját már évek óta csak halogatják, arra minél hamarabb sort kellene keríteni, és ez a közművállalatok reformját is magával vonja majd.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az áram és a gáz árának növelése „inkább előbb, mint utóbb" napirendre kell, hogy kerüljön a kormány ülésein, hiszen az európai energiacégek háromszorosára, négyszeresére, ötszörösére, sőt néha még ennél is többre emelték az áram és a földgáz árát. 

Szerbia sem tudja tartani a lépést, ha nem emeli meg a központi fogyasztói árakat. Szavai szerint ugyanakkor minimális emelés várható, ám azt már nem fejtette ki, hogy pontosan mennyivel fog többe kerülni az áram, és mikortól lehet árkorrekcióra számítani.

(Foto: Idén karácsonykor valószínű más díszkivilágítást kap az elnöki palota.)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coupdetat
2022. november 09. 17:30
Döntsd a tökét, ne siránkozz ....
fatman
2022. november 09. 17:30
Lekapcsolták a világító faszt? -30%? :)))
a straight cold player
2022. november 09. 17:29
Kivilágított!
Dramax
2022. november 09. 17:29
Azért az elnöki palota előtt egy fallosz nem éppen a legszebb dísz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!