Most fog csak igazán berobbanni az energiaválság

2022. október 17. 08:32

Az EU december elejétől betiltja az orosz kőolaj importját. Nagyon úgy tűnik, hogy ez a lépés újabb szög lesz az európai gazdaság koporsójába.

2022. október 17. 08:32
null

Még június elején született meg az a szankciós döntés, amelynek értelmében december 5-től tilos a nyersolaj importja Oroszországból. Ugyanez a szankció a finomított kőolajtermékek esetében jövő év február elejétől vezeti be a tilalmat. 

A kivételt azok a tagállamok jelentik, amelyek csővezetékes szállítással vásárolnak Moszkvától olajat, és földrajzi elhelyezkedésük miatt nincs más lehetőségük a beszerzésre. Ennek értelmében Magyarországot nem érinti az intézkedés, az ellátásbiztonságot tehát a kormánynak az olaj esetében is sikerült biztosítania. 

Ugyanakkor úgy tűnik, a földgázhoz hasonlóan az olajszankció is a leghangosabb országokat érinti majd a legérzékenyebben.

Peking köszöni, remekül van

Az éves európai olajbehozatal nem kevesebb, mint negyedét Oroszország biztosította eddig. Az Európai Bizottság kalkulációi szerint a tilalom az év végére már az Európába irányuló orosz kőolajkivitel mintegy 90 százalékát fogja érinteni, ez pedig óriási csapást mér az orosz kereskedelemre, jelentős összegtől fosztva meg a háborús gazdaságot. 

Moszkva természetesen a szankció hírére azonnal lépett, és erősebbre fűzte olajkapcsolatait Kínával, amely importjának mintegy 20 százalékát néhány hónapon belül az Oroszországból származó termékek, köztük a kőolaj fogja kitenni. Peking különösen jól jár az európai szankciókkal: sokkal nagyobb mennyiségben és sokkal olcsóbban tud olajat vásárolni Oroszországtól, nem beszélve arról, hogy a beszerzett mennyiség egy részét – a gázoz hasonlóan – sokkal magasabb áron el tudja adni Európának

létrehozva a világ egyik legcinikusabb és legtragikomikusabb kereskedelmi körét.

India szintén segíti az orosz gazdaságot, és továbbra is vásárol Moszkvától: jelenleg a szükségleteik 10-14 százalékát fedezik orosz kőolajból. Ha ez nem lenne elég: az árak inflálódása és az új ázsiai piacok miatt Oroszország eddig több tízmilliárd dollár bevételre tett szert a háború kezdete óta az olajexportból, így az „orosz medve térdre kényszerítése” indok Ursula von der Leyen szájából különösen bizarrul hangzik.

Csúszós talaj

Az orosz olaj betiltása várhatóan még nagyobb lyukat üt az Unió energiabiztonságán, és kontraproduktív jellege miatt az amúgy is tomboló energiaválságot fogja elképzelhetetlen mértékben súlyosbítani. Helima Croft, az RBC Capital Markets LLC ügyvezető igazgatója nem sokat köntörfalazott, amikor kimondta: „az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiaválságával nézünk szembe”. Croft szerint a helyzetet súlyosbítani fogja az egyes európai kormányok részéről várható populista ellenreakció, amellyel a szankciók miatt keletkezett megélhetési válságot akarják majd kezelni, és minden erejükkel a fogyasztói árak megfizethetőségére fognak összpontosítani. 

A probléma pontosan ugyanaz, ami a földgáz esetében:

ekkora mennyiségben és ennyire hirtelen a tagállamok képtelenek lesznek pótolni a kieső olajmennyiséget.

A tagországok vezetői persze próbálkoznak új szerződéseket kötni új partnerországokkal, de a globális kapacitáshiány a földgázhoz hasonló csapdába kergeti őket. 

Olaf Scholz német kancellár pár hete a közel-keletre utazott, hogy bevásároljon energiából. Az Egyesült Arab Emírségben sikerült megkötnie egy több évre szóló, rögzített és horrorárban megállapított szerződést LNG-vásárlásra, igaz, az idei szállítmány mindössze egyetlen tankernyi, 137 ezer köbméter lesz, ami a vicc kategóriába tartozik a jelenlegi helyzetben.

A kőolaj esetében hasonló eredményességre számíthat Európa. Az elsődlegesen kiszemelt országok természetesen az energiában gazdag közel-keletiek, ám az EU súlyos válságán ők sem fognak tudni enyhíteni. Monica Malik, az Abu Dhabi Kereskedelmi Bank vezető közgazdásza a héten erős figyelmeztetést küldött az Institute of International Finance washingtoni konferenciáján. Mint mondta: 

Bahrein, Kuvait, Omán, Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek sem lesz képes növelni a kitermelését olyan mértékben, hogy az pótolni tudja az orosz olaj kiesését Európában. 

Az igazi bomba azonban az OPEC+ bécsi találkozóján robbant,  ahol kiderült: a közel-keleti kartell csökkenteni akarja az olajkitermelést, ami az árak robbanásához fog vezetni. Szaúd-Arábia egyben értetlenségének adott hangot adott az orosz kőolaj ársapka ötlete kapcsán, amelyet zavarosnak és a piaci árszabályozással ellentétesnek titulált. A találkozó után világossá vált, hogy

az olajpiac szűkülése brutális áremelkedést von majd maga után,

ennél rosszabb hírt pedig nem is kaphatna a saját csapdájában vergődő Európai Unió.

Tanácstalan tekintetek

A kérdés – akárcsak a gáz esetében – itt is adja magát: honnan fog Európa olajat szerezni, hogy a Moszkvára kivetett szankció miatti pótolni tudja a kiesést? Martijn Rats, a Morgan Stanley európai energiastratégája csak a vállát tudta vonogatni. „Ahogy az olajpiac jelenleg kinéz, erre nagyon nehéz felelni. Mindannyian fellélegeznénk, ha tudnánk a választ. De nem tudjuk” – mondta. 

Mivel az EU nem rendelkezik elegendő olajtartalékkal, az egyetlen megoldást a folyamatos importszállítások jelentenék a számára.

Ezt azonban csak egyetlen helyről tudná megnyugtatóan biztosítani: Oroszországból. 

Ahogyan egy uniós diplomata megfogalmazta: „a jólétünk az Oroszországból érkező olcsó energián alapult”. Kemény tél vár Európára. 

Fotó: 123rf

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
No kecmec 66
2022. október 23. 20:20
Éljen Európa, Amerika 51. tagállama.
minekkellregisztralni
2022. október 23. 20:20
A lényeg, hogy rövid és gyors legyen a zuhanás, akkor kivághatjuk ezt az USA-szopó brüsszeli rezsimet, és nem kell évekig ezt a bagázst elszenvednünk, amíg teljesen bele nem gyalulják Európát a földkéregbe.
fatman
2022. október 23. 20:19
még komolyabb gond, h februártól finomított terméket sem lehet behozni, és EU-s országok sem kereskedhetnek vele egymás közt, pl. a MOL pozsonyi finomítójába jöhet ugyan orosz olaj vezetéken, de az ott előállított dízel nem jöhet át Magyarországra, ami totál nonszensz faszság...
Haramia
2022. október 23. 20:19
Eszerint, ha nincs olaj az egy előrehozott válságot jelent. Bravó! Ez aztán a mesteri terv. Ha beáll a "bénulás" akkor hogy is lesz az a szankció? Rásül Európára. Ergo, ez már inkább kényszerítő lehet a háború befejezésére. De! Csak ha a lüke amcsi is képes belátni. Kétségeim azok vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!