Görögországba menekülnének télre az energiaválságtól a németek

2022. október 01. 12:20

Az energiaválság közepette számos észak-európai lakos számára akár egy gazdaságilag ésszerű döntés is lehet, hogy a telet az öreg kontinens déli részén tölti. A görög ingatlanpiac már érzi ennek a folyamatnak a hatásait, ezért a kormány tárt karokkal várja a további külföldi ingatlanvásárlókat. Főként a nyudíjasokra és a gyermektelen távmunkásokra építenek.

2022. október 01. 12:20
null

Várja a németeket a görög kormány 

Még júliusban jelent meg a Bild hasábjain a „kedves németek, töltsétek velünk a telet a strandon” szlogent viselő írás, amelyben a neves német portál arra biztatta országa lakosait, hogy télre Görögországban keressenek menedéket a magas energiaáraktól

A Bildnek Vászilisz Kikiliász, Görögország turisztikai minisztere is nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy nagy öröm lenne a görögök számára, ha országukban tudhatnák azokat a német nyugdíjasokat, akik egy „mediterrán telet” szeretnének átélni görög vendégszeretettel, enyhe időjárással és magas színvonalú szolgáltatásokkal. 

Mindez rendkívül csábitó lehet azok számára, akik nemcsak a magas áraktól, hanem számos otthoni energetikai megszorítástól is joggal tartanak, nem is beszélve arról, hogy a hatóságok ott is figyelmeztettek: nehéz tél elé néz minden háztartás. 

Ezért a görög kormányon kívül, az FTI csoportnak – Európa egyik legnagyobb utazásszervezőjének – vezérigazgatója, Ralph Schiller, arra biztatta a német nyugdíjasokat, hogy a növekvő energiaköltségek miatt töltsék a telet Görögországban.

Német hangon dübörög a görög ingatlanpiac 

Nem sokkal a Bild cikkének megjelenése után, naponta körülbelül tizenöt e-mail érkezett Jiánnisz Kriárász ingatlanügynök fiókjába, jelentette a Kathimerini nevű görög lapnak a krétai vállalkozó. 

De nem csak Kréta, hanem észak-Görögország is – főleg Thesszaloniki környéke – nagy kedvence lett a német közösségnek, árulta el Nikosz Mánomenidisz, az eXpGreece ingatlanközvetítő vezérigazgatója a görög portálnak. A vezető az utóbbi időben rengeteg hívást kapott észak-európai kollégáitól, akik azonnali kiterjedt frissítést kértek a görög ingatlanpiac helyzetéről. 

Ami pedig azt illeti, a dél-európai állam nemcsak a jó időjárás és a szép tájak miatt került a németek célpontjába, hanem fontos tényező az is, hogy bármennyire is nőttek Görögországban az utóbbi években az ingatlanárak, Európa többi részéhez képest még mindig közepes szinten vannak, ahogyan azt az Eurostat 2022 első negyedévére vonatkozó adatai is megerősítik.

Továbbá, a görög ingatlanpiacon bőven akad olyan lakás, amelyet nem hitelből vásároltak – ez pedig azt jelenti, hogy nem várható egyhamar rohamos áresés vagy akár egy vélt ingatlanbuborék kipukkanása, ez pedig pozitív jelként szolgálhat a reménybeli német vásárlók számára.

Ezek után nem is csoda, hogy Görögországban már 2022 első felében a németek szerezték meg az első helyet a külföldi lakásvásárlók között, ráadásul az ingatlancégek által rendelkezésére álló adatok azt mutatják, hogy az idei év első felében 2021-hez képest háromszorosára nőtt a németeknek szóló lakáseladás. 

Egy több hónapos téli kiruccanás viszont nem egy reális lehetőség mindenki számára, hiszen bár egy gazdaságilag ésszerű döntés is lehet a jelen válság alatt, sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy elhagyják hazájukat, nem csak anyagi okokból, de kötheti a többséget a munkahelye, a saját vagy a gyerek(ek) iskolája, gondozandó szülők, nagyszülők és hasonlók.

Az eKathimerini szerint gyakorlatilag két társadalmi csoport kacérkodik azzal a gondolattal, hogy a téli hónapokra Görögországba költözzön: a nyugdíjasok és azok, akik távmunkában tudnak dolgozni.

A portál kutatása keretében rámutat, hogy a nyugdíjasok inkább a külvárosi részeken keresnek egy nyugodtabb otthont, míg a távmunkába dolgozók inkább fiatalabb emberek, akik a belvárosi területek felé orientálódnának.

Fejlődési lehetőség a görög gazdaság számára

A görög ingatlanpiac viszont nem csak a németek számára lett vonzó: a Sotheby International Realty ingatlanközvetítő szerint a Görögországba költözni vágyó amerikaiak kérelmei is 40 százalékkal ugrottak meg 2022 áprilisa és júniusa között az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. Az érdeklődés pedig hasonlóképpen nagymértékű volt a britek és a skandinávok felől is. 

Ezért is az utóbbi időben Vászilisz Kikiliász turisztikai miniszterfelvette a kapcsolatot különböző légitársaságok (Lufthansa, Eurowings, Condor) és nagyobb utazásszervezők (TUI, DER Turistik stb.) vezetőivel, hogy megkönnyítsék a csoportos kiutazásokat a nyári szezonon kívül is. 

A görög kormány már régóta tervezi az úgynevezett „ezüstgazdaság” (Silver Economy) fejlesztését, vagyis egy olyan gazdasági programot, amely a 60 év felettieket célozza meg. A program keretében, a Görögországban több mint hat hónapig élő külföldi nyugdíjasok akár komoly adókedvezményekhez is juthatnak – legalábbis a görög kormány tervei szerint. 

Két görög intézet kutatása pedig kimutatta, hogy az „ezüstgazdaságra” való átállás mintegy 13,6 milliárd eurót hozhat Görögországnak, és több mint 100 000 új munkahelyet teremthet öt év alatt. 

A Money-Tourism görög szaklap elemzése pedig arra mutat rá, hogy ezen túlmenően az „ezüstgazdaság” katalizátorszerepet játszhat a görög vidék fejlődésében is. Ezáltal pedig hozzájárulhat az ország demográfiai problémájának megoldásához is, amely – a portál szerint – nagymértékben függ a görög vidék fejlődésétől. Hiszen az országban a személytelen megapoliszokhoz – különösen Athénhoz – képest ideálisabb feltételeket kínálnak a családalapításhoz és a gyermekneveléshez egyes vidéki régiók.

(Fotó: Pixabay)

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mahavira
2022. október 03. 21:55
Ezt igazolom. (hétfőn jöttem haza a Görög nyaralásról, sokat csacsogtam a házigazdával) Főleg a II-vh-s húzások miatt : kefalóniai vérengzés, Kréta lerohanása és partizánok ritkítása , valamint az EU-s gazdasági leuralásért van bennük egy erős ellenszenv. Egész idő alatt 1 némettel találkoztam csak.
Hannibal
2022. október 03. 11:06
Tehát eddig a globális felmelegedés rémísztette halálra őket, most meg átköltöznek melegedni délre. Mi a következő? Az európai migránsok elözönlik Szudánt és Nigériát?
5m007h 0p3ra70r
2022. október 02. 23:53
Nem hiszem, hogy görögországban drágább mint nálunk. Akkor pedig de.
5m007h 0p3ra70r
2022. október 02. 23:51
Ha már egyszer megvették maguknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!