Bezuhant a kínai LNG-vásárlás, ám ez csak egy darabig volt jó hír Európának

2022. október 21. 10:40

Azon országoknak, akik orosz energiahordozók hiányában LNG formájában akarják beszerezni a földgázt, a kínai import csökkenése áldás volt. Egészen néhány nappal ezelőttig.

2022. október 21. 10:40
null

Ahogy a dolgok állnak, Kína az idén visszaadja Japánnak a világ legnagyobb LNG-importőre címet. A kereslet a cseppfolyósított földgáz iránt óriásit zuhant, ez alapvetően a még mindig érvényben lévő Covid-szabályok és lockdownok miatti lecsökkent ipari keresletnek, valamint a fokozódó kínai földgáz- és szénkitermelésnek köszönhető. A Wood Mackenzie energetikai és ipari agytröszt elemzése kimutatta:

amióta Kína 2006-ben elkezdte az LNG-importot, még soha nem volt ekkora zuhanás a vásárlásban.

A cég kalkulációi szerint a vásárolt LNG mennyisége az év végére 69 millió tonnára csökkenhet, ami 14 százalékos esést jelent.

Úgy tűnt, Kína annyira jól áll, hogy a nyáron már az európai piacnak kezdett el értékesíteni a túlimportált mennyiségből, ezek a szállítások pedig a legjobbkor jöttek a kontinens földgázra szomjazó országainak. Nem csak a plusz mennyiség miatt, hanem azért is, mert

ha Kína elad, az azt jelenti, hogy az egyik legerősebb szereplő vonul vissza az LNG beszerzési piacáról, így nagyobb esélye van az európai terminálok feltöltésének, valamint újabb és újabb szállítmányok beszerzésének.

Az öröm azonban korai volt. Ha Peking nem is vesz nagy mennyiségben LNG-t, hirtelen az eladást is megszüntette. Október 17-én a kormány értékesítési stopra szólította fel az állami energiacégeket, hogy innentől az ország saját téli gázellátására összpontosítsanak. Mindez egybeesett a Kínai Kommunista Párt kongresszusával, amelyen Hszi Csin-ping elnök kiemelten foglalkozott az energiabiztonsággal – beleértve azt is, hogy a zöld átállás ütemét szigorúan úgy kell megtervezni, hogy semmilyen formában ne kockáztassa az ellátást, magyarán:

amíg tart az energiaválság, Kína biztonsági megoldásokat választ,

amelyek egyértelműen a fosszilis energiahordozók előretörését jelentik. 

A kínai újraértékesítés és az Európába irányuló szállítmányok leállítása komoly problémát jelenthetnek az EU szankciós politikában fuldokló országainak. Már csak azért is, mert Kínának élő és óriási mennyiségekre szóló szerződése van LNG-vásárlásra többek között az USA-val, így – ha a helyzet megkívánja, és érvényesíteni kívánja a szerződésben foglaltakat – akár az európai szükséglet kárára kezdhet újra importálni. 

Európa – beleértve az egyre komolyabb válsággal küzdő Nagy-Britanniát is – a legrosszabbra készül az idei télen. Az országok kapkodva próbálnak meg minél több gázt begyűjteni, de még így is a szolgáltatások várható kieséseire és a takarékoskodásra próbálják meg felkészíteni a lakosságot.

Az elkövetkezendő hónapok gazdasági túlélése attól függ, mennyire gyorsan fog elfogyni a tárolókban lévő gáz.
Az, hogy mekkora hideget hoz magával a tél, jelenleg szó szerint sorsdöntő lesz.

Fotó: 123rf
 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DoomGuy
2022. október 23. 10:02
Nem megy az összefüggésekben gondolkodás ugye?
kolozsv
2022. október 22. 23:48
Okos eu. Ess már szét.
nempolitizálok
2022. október 22. 23:48
Ha nincs gáz, az a libsiknek lesz gáz. Világ libsijei, lehet telefingani a német tárolókat. jah, a bolgároknál tüntetők orosz zászlókkal vonultak fel.
Armageddon
2022. október 22. 23:48
Kinai belügy, leszarjuk! Nekünk van, más meg leszarva!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!