Alice a mennyekben: felszállt az első elektromos utasszállító

2022. október 05. 09:00

Az Eviation Aircraft repülőjének bemutató útja teljesen rendben zajlott, így a cég már az értékesítésen gondolkodik.

2022. október 05. 09:00
null

Sikeresen mutatkozott be a világ első teljesen elektromos utasszállító repülőgépe. Az Eviation vállalat Alice nevű, nulla szén-dioxid-kibocsátású remeke a washingtoni Grant megye repülőteréről szállt fel, repült egy kilométer magasságban nyolc percen keresztül, majd teljes sikerrel landolt. 

A gép óránként több mint 450 kilométer/órás sebességgel képes hasítani. Az elektromos autók elvén működő akkumulátorok teljes töltöttséggel két óránál is hosszabb repülést és több mint 800 kilométeres távolság leküzdését teszik lehetővé. 

A vállalatot mindössze hét éve alapították, első és legfontosabb projektjük pedig maga az Alice. A projekt több különböző változatra fókuszál:

a bemutatott személyszállító verzió mellett a teherszállításra tervezett típussal is komoly céljai vannak a cégnek.

A mostani úton használt repülő a két pilóta mellett kilenc utast, valamint majdnem 400 kilogramm poggyászt képes szállítani. 

Gregory Davis, az Eviation elnök-vezérigazgatója a CNN-nek nyilatkozva történelmi jelentőségűnek nevezte a bemutatkozó repülést. Mint mondta, az elsődleges feladatuk most a repülési adatok összegyűjtése és kielemzése, amelyek segítségével felpörgethetik a projektet. A vállalat szándékai szerint 2027-re már le is szállítják az első gépeket a megrendelőknek. 

Fotó:  Eviation Aircraft

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorkoka
2022. október 11. 14:08
Nem, nem okos fiúkák igazatok van, csak keressétek rajta tovább a kipufogó nyílást, ne adjátok fel!!!!
Kormánypárti1
2022. október 07. 07:16
"Az elektromos autók elvén működő akkumulátorok" Tehát fékezésnél ez a repülő is tölti az akkumulátorokat, mint az e autók. :)
Csavaros
2022. október 07. 01:03
"nulla szén-dioxid-kibocsátású" Aha...
Paenumbra
2022. október 06. 22:05
Miért ne? Ereszkedésnél propellerrel lehet energiát visszanyerni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!