Biden betiltaná az orosz alumíniumimportot

2022. október 20. 08:33

Az orosz alumínium sokáig mentesült a szankcióktól, mivel az autóktól kezdve a felhőkarcolókig, az alumínium nagyon sok eszköz alappillére. Biden azonban a folytatódó ukrajnai invázióra reagálva betiltaná az orosz alumíniumimportot is.

2022. október 20. 08:33
null

A Fehér Ház még nem tudott dönteni: az orosz alumínium teljes tilalmát vagy a vámok irreális emelését fontolgatja. A tilalom bevezetésével válaszol az USA Oroszország ukrajnai rakétatámadásaira, amelyek a kulcsfontosságú infrastruktúrát és polgári létesítményeket rongáltak meg.

A kormányzat a háború kezdetén nem tervezte szankciók alá vetni az alumíniumot, mivel attól tartott, hogy ez megzavarhatja a globális beszállítókat – állítja a Bloomberg. Ám mivel a háború már nyolcadik hónapja tart, kevés olyan termék maradt, amelyet az Egyesült Államok és Ukrajna szövetségesei betilthatnának válaszul az orosz eszkalációra – így most az alumíniumimport korlátozását vagy betiltását fontolgatja a Fehér Ház. 

Egy ilyen döntés nem csak az USA-ra lenne hatással

Egy ilyen lépés a globális alumíniumpiacra is erősen hat – az amerikai és más országok fogyasztóit arra kényszerítheti, hogy sürgősen helyettesítő fémet keressenek.

A fém globális ára a beharangozott lehetséges tilalom hírére megugrott. A londoni fémtőzsdén az alumínium 1,5 százalékkal, tonnánként 2340 dollárra emelkedett előző héten csütörtökön, egy korábbi 7,3 százalékos emelkedés után – az emelkedés ellenére nagyon sokan vásároltak alumíniumot, hiszen félő, hogy nem marad elegendő a piacon. Az amerikai gyártó Alcoa Corp. 8,6 százalékos áremelkedésről számolt be, míg 

a Century Aluminum Co. – szintén amerikai gyártó – a hirtelen emelkedés után leállt.

Oroszország Kína után a világ második legnagyobb alumíniumgyártója, amely a legtöbb nehézipar számára létfontosságú. Csak az Egyesült Államokban az orosz szállítások hagyományosan a teljes alumíniumimport mintegy 10 százalékát teszik ki, és 

az adatok szerint augusztusban Oroszország volt a harmadik legnagyobb amerikai exportőr.

A Fehér Ház egyik tisztségviselője elmondta, hogy minden lehetőséget mérlegelnek, de egyelőre nincs előrelépés a tilalmat illetően. A Kereskedelmi Minisztérium és a Rusal sajtószolgálata nem reagált a Bloomberg megkeresésére.

A Rusal szerint a tilalom destabilizálná a globális fémpiacot

A fémiparban az elmúlt hetekben felerősödött a vita arról, hogy miként kezeljék az orosz szállítást. A London Metal Exchange, a világ legnagyobb ipari fémtőzsdéje a múlt héten vitát indított arról, hogy ki kellene-e tiltani az orosz fémet a tőzsdéről.

A legnagyobb amerikai alumíniumgyártó, az Alcoa nemrégiben

kérvényezte, hogy ne engedélyezzék az orosz fémet a tőzsdén, mivel félő, hogy a globális árak elnyomása érdekében emelt áron kerülhet oda.

A világ második legnagyobb bányavállalatának, a Rio Tinto Plc vezérigazgatója a múlt hónapban szintén megszólalt az orosz fémmel kapcsolatban: szerinte az orosz alumínium korlátlan beáramlása az Egyesült Államokba csökkenti az észak-amerikai gyártók versenyképességét.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AKissLaci
2022. október 21. 20:28
Kolléga, nem tűnt fel a szokásos amerikai kétszínű geciség? 1. Az USA nem importál egy kurva gramm aluminiumot se! Bauxitot importál, amiből az USA-ban timföldet gyártanak, majd abból aluminiumot. Az olcsóbb. 2. Az USA 2021-ben 4.8 millió tonna "alumíniumot" importált. Ebből 192 ezer tonna jött Oroszországból, vagyis 5%-nál kevesebb. Mellesleg ezt nyugodtan pótolhatja a szomszédos Kanadából, ahonnan egyébként is az importja 63%-a jön. Biden-geci mindenre szankciót tesz, amire az USA-nak nem igazán van szüksége, vagy könnyen pótolhatja a kiesést máshonnan. Miért nem tiltja be az orosz és "kazah" (gyakorlatilag szintén orosz) urán importját ez a tetű?! Ja, hogy akkor a lakosságnak nem maradna áram? Az télleg szar ügy lenne. Csak az USA kibaszott európai gauleiterei gondolják úgy, hogy ki nem szarja le a lakosságot.
Korrupt Kornél
2022. október 21. 09:00
Egyetértek öregem, de ránk ez nem lesz érvényes! Putyin helyében azonnal szankcióznám felétek az urán betiltását! Szarban lennél trotyi!
pipa89
2022. október 21. 02:35
Én, a kis magyar porszem öregem, én pedig Téged tiltanálak be a főglobcsi Gazdáiddal együtt! Államosítsátok a FED-et, jenkik!
hartnesz
2022. október 21. 01:39
Ja hogy az USA még vígan kereskedik az oroszokkal míg az EUt meg tönkre basszák! Jó tudni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!