Az Emírségek egymilliárdja után Szerbia újabb hitelért jelentkezik

2022. október 05. 18:00

Azután, hogy nemrégiben 3 százalékos kamatra 1 milliárd dolláros (420 milliárd forintnyi) kölcsönt kapott Szerbia az Egyesült Arab Emírségektől, most újabb hitel lehívásának lehetőségeit fontolgatja. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) készenléti hitelére tart ezúttal számot, amit Siniša Mali szerb pénzügyminiszter jelentett be a napokban az országos közszolgálati televízió műsorában.

2022. október 05. 18:00
null

Szerbia egymilliárd dollárt (közel 420 milliárd forintot) kap kölcsön az Egyesült Arab Emírségektől, és ezzel megőrizheti az ország fizetőképességét, emelte ki az Abu-Dzabiban tett látogatása és Mohamed bin Zájed sejkkel, az Emírségek elnökével folytatott tárgyalásokat követően Aleksandar Vučić szerb államfő. Rámutatott, hogy a háromszázalékos kamatra kapott hitelt a korábbi, kedvezőtlenebb hitelek visszafizetésére használja majd fel az ország. - 2022.szeptember 25.

Mint kiderült, október 20-án Belgrádba várják l az IMF küldöttségét, ugyanis a kormány a további együttműködés formáiról folytat majd tárgyalásokat a pénzintézet delegációjával. A tárgyalás nagyon is aktuális, hiszen az anyagi támogatással nem járó, jelen esetben csupán tanácsadói jellegű, érvényben lévő IMF–Szerbia egyezmény januárban lejár.

A pénzügyi szervezettel az együttműködés folytatásának egyik formája egy készenléti (stand-by) hitelszerződés megkötése lehetne. Mali szavai szerint, amennyiben egy ilyen hitellel is rendelkezik az ország, az nagyobb anyagi biztonságot jelent majd Szerbia számára a reformok folytatásához.

Még nagyobb bajok jöhetnek?!

Ez a törekvés azonban nem egy hirtelen jött ötlet, hiszen Yulia Ustyugova, az IMF szerbiai állandó képviselője már szeptember elején beszámolt arról, hogy Szerbia készenléti hitelt szeretne kieszközölni. Erre az országnak legutóbb 2015-ben volt lehetősége, az állami pénzügyek konszolidálása idején, ám akkor

Mali kihangsúlyozta, Aleksandar Vučić szerb államfő New Yorkban többek között találkozott Krisztalina Georgievával, az IMF vezérigazgatójával is az ENSZ-közgyűlés napokban megtartott őszi ülésszakán. A kettejük közti beszélgetés során Georgieva azt javasolta Vučićnak, hogy a jelenlegi bizonytalan időkben az lenne a legjobb az országa számára, ha Szerbia minél nagyobb anyagi tartalékot alakítana ki, ugyanis így lenne ereje reagálni azokra a kihívásokra is, amelyek a jelenlegi gazdasági helyzet rosszabbra fordulása során érnék az országot.

A készenléti hitel jóváhagyása esetén, amennyiben szükség mutatkozik rá, a tőkepiaci feltételeknél sokkal kedvezőbben hívhatna le az ország bizonyos eszközöket, szögezte le Mali.

Az adósság a GDP-nek csak az 53 százaléka, nőtt a jólét is

Miután ez a sokadik hitel, amit az ország ebben az évben igénybe vesz, a szerb pénzügyminiszter fontosnak tartotta, hogy rámutasson arra: Szerbia államadóssága 31,5 milliárd euró, ami az ország GDP-jének 53 százaléka. Kihangsúlyozta, 

Összehasonlítva országának helyzetét Európa más országaival elmondta, Franciaország és Németország adóssága abszolút összegben 2900, illetve 2482 milliárd euró, majd rámutatott, 

Görögországban a GDP-arányos közadósság 193, Spanyolországban 118, Franciaországban 113, Montenegróban 103 százalék, az EU átlaga pedig 90 százalék. 

Mali közölte, az év végén több mint 60 milliárd euró lesz Szerbia idei bruttó társadalmi termékének értéke, amire eddig még soha nem volt példa.

Kihangsúlyozta, tíz évvel ezelőtt az egy főre eső GDP 4700 dollár volt, ma ez az összeg több mint 8000 dollár, illetve akkor

 az országos átlagbér 331 euró volt, idén júniusban pedig már 633 eurót (ma ez közel 266 ezer forint) tett ki, 

miközben a munkanélküliségi rátát sikerült 25,9 százalékról a mai 8,9 százalékra csökkenteni. 

A külföldi beruházások (FDI) is pörögtek: ez év első nyolc hónapjában 2,6 milliárd dollár érkezett Szerbiába.

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. október 13. 14:58
hiába az 53%, ha nem nyalnak be elég mélyen az ukiknak, megdöglesztik őket... nyugati bank nem ad nekik kölcsönt, csak horror kamatra, és ennyi...
foldizs
2022. október 12. 00:53
Miért nem adunk nekik kölcsön mi? Hiszen a magyar gazdaság 12 éve egyre jobban hasít...
Akitlosz
2022. október 09. 02:41
Igen, mert csak rubel kiadása van, rubel bevétele nincsen.
polárüveg
2022. október 07. 23:05
Lenne segítő megoldás. Pl. állam által kibocsátott spec. pénzügyi eszköz, amely napi vásárlási fizetőeszközből, és tartós fogyasztási eszközre vagy nagymértékű szolgáltatásra fordítható takarékossági befektetési eszközből állna. A fizetőeszközre rész csak hazai termékre, szolgáltatásra fordítható, és havonta csökken az értéke, 1 éven belül eliminálódik, ha valaki nem költi el. A takarékossági része a szerb állampapírba kerül a felhasználásig.      Nyugdíjasoknak, állami alkalmazottaknak ezzel az infláció ellensúlyozható. Persze az élelmiszerimportba ezzel párhuzamosan bele kell nyúlni, hogy a nagykereskedő spekulánsoknak ne legyen terepe. Na meg csak az importálhat, aki csereárut visz ki érte, és nem a kapott nemzeti valutát váltja át. A luxustermékekre kivetendő adókat át kell gondolni. Pl. 2500 kcm feletti dízel, 1800 kcm feletti benzinmotor, yachtok, családtagok számánál nagyobb lakásszám, befektetési célú ingatlanok, forró pénzek Robin Hood adója, közösségi segítségbankok felállítása, stb. Közös árualapok létrehozása baráti országokkal. Más megoldások is léteznek: pl. termelőknek JEGY formában előre finanszírozott élelmiszertermelés, háztájinak is! Újra nyitni a közlegelőket gulya, konda tartására, stb. A műtrágyát korhasztott faaprítékkal, iszappal kiváltani. A vidéki házakat ideiglenesen szalmabálákkal lehet szigetelni. Fel pörgetni a háztáji termelést, városi környezetben ahol lehet tojástermelést segíteni. A kínaiaktól vagy oroszoktól ki kell bérelni mobil moduláris atomerőművet. Erre kötvényt kibocsátani. A megmaradt kéményekhez a régi kályhák, tűzhelyek ideiglenes visszaállítását a szénbányákra és erdőkre alapozva. Szénerőművet újraindítani, bővíteni. Kötvénykibocsátás a közintézmények modul vegyestüzelési kazánnal, vagy geotermiás fűtéssel, vagy fűtőklímával való ellátására. A szerb ember tud küzdeni, ha van cél előtte: elkerülni az adósrabszolgaságot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!