Húzós ötlet: az EU kötelezné a tagállamok vállalatait válságtermékek gyártására

2022. szeptember 20. 07:30

A tervben gyártási és készletfelhalmozási kötelezettség is szerepel. Garantáltan heves ellenállásba fog ütközni.

2022. szeptember 20. 07:30
null

Az Európai Bizottság az utolsó leheletéig kitart a szankciós politika mellett, ezért immár futószalagon gyártja a különböző vészterveket a válság hatásainak enyhítése érdekében. 

Hétfőn a Bizottság versenyjogokért felelős ügyvezető alelnöke, Margrethe Vestager az ellátási láncok teljes összeomlásának elkerülésére rukkolt elő új javaslattal. „Új eszközökre van szükségünk, amelyek lehetővé teszik, hogy gyorsan és közösen cselekedjünk a fellépő kockázatokkal szemben” – mondta. A tervezet indoklásául a koronavírus-járvány okozta ellátási problémák, valamint az orosz-ukrán háború miatt kialakult gazdasági helyzet szerepel, megszavazása esetén pedig a Bizottság utasíthatná az uniós tagállamokat az ellátási láncok átszervezésére, bizonyos, a válság szempontjából prioritást élvező áruk gyártásának fokozására, készletek felhalmozására, sőt új gyártási kapacitások létrehozására is. Magyarán:

egyes cégeknek azt és annyit kellene gyártani, amit és amennyit az EB meghatároz nekik.

Legalább ilyen súlyú részlet, hogy kötelezővé teheti a válsághelyzetben releváns áruk forgalomba hozatalát, azaz semmissé teszi az exporttilalmat az unión belül.

Az ötlet nem példa nélküli: az USA-ban védelmi termelési törvény (Defense Production Act) néven fut 1950 óta. A szabály értelmében bizonyos esetekben elnöki hatáskörbe utalhatják a gazdasági ellenőrzés jogát, beleértve azt is, hogy a kormányzat megszabhatja bizonyos áruk gyártási mennyiségét, és utasíthatja a magánvállalatokat termelési kapacitásuk megváltoztatására. Az Unió ilyen formában még nem hozott olyan törvényt, amely lehetővé tenné, hogy direktben belenyúljon az egyes tagállamok gazdasági kapacitásrendszerébe, de a járvány alatt például elrendelt már exporttilalmat a koronavírus-vakcinákkal kapcsolatosan. 

A javaslat már megszövegezése után azonnal heves vitát robbantott ki. Az EB által vázolt terv kritikusai szerint a rendszer működtetése olyan fokú monitorozást jelent a cégek irányába, amely

súlyosan sértheti az üzleti titok tabuját, egyben felülírhatja a vállalatok szerződési kötelezettségeit.

A BusinessEurope nevű lobbicsoport úgy fogalmazott: az agresszív és kötelező piaci megfigyelés nem felel meg sem az arányosság, sem a szükségesség elvének egy olyan szituációban, amely feltevéseken alapul. 

Pedig az Európai Bizottság már a büntetéseket is megtervezte: azok a vállalkozások, amelyek félrevezető adatokat szolgáltatnak tevékenységükről, akár 300 ezer eurós bírságot is kaphatnak, azok pedig, amelyek nem engedelmeskednek az utasításoknak a kapacitást vagy a gyártást illetően, napi átlagos forgalmuk 1,5 százalékát kell majd büntetésül kifizetniük – amennyiben megszavazzák a javaslatot.

Fotó: Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős ügyvezető alelnöke az egységes piaci szükséghelyzeti eszközről tartott brüsszeli sajtóértekezleten 2022. szeptember 19-én.
MTI/EPA/Stephanie Lecocq

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
termx
2022. október 08. 13:49
Most már értem miért van Lenin szobor Klaus Schwab szobájában...
Czápa
2022. szeptember 23. 14:48
A kommunista kurva anyjukat!
Ízisz
2022. szeptember 21. 15:23
Z A hímsoviniszta kommentelőktől, jó sok lájkot kapsz majd!!! Felmérésnek nem is rossz...
Deplorable
2022. szeptember 21. 15:23
"Ez nő, vagy férfi?" Egyik sem. A jövő európai falanszterének prototípusa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!