Magyarországon nőttek a legjobban a jövedelmek

2022. szeptember 14. 08:00

A rendelkezésre álló jövedelem alakulása az egyéni jólét egyik legfontosabb mutatója. Az OECD adatai szerint hazánk teljesített a legjobban ezen a téren.

2022. szeptember 14. 08:00
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

A rendelkezésre álló jövedelem a közgazdaságtan egyik legfontosabb jövedelmi kategóriája. Magában foglalja a béreket és fizetéseket, az önálló vállalkozói tevékenységből és jogi személyiséggel nem rendelkező vállalkozásokból származó jövedelmeket, a nyugdíjból és egyéb szociális juttatásokból származó bevételeket, valamint a pénzügyi befektetésekből származó jövedelmeket.

Ahogyan azt az 1. ábra mutatja, hazánkban 59 százalékkal nagyobb a jövedelmek vásárlóértéke. Ez azt jelenti, hogy 2022 első negyedévében egy átlagos magyar több mint másfélszer annyi terméket és szolgáltatást vásárolhatott egy hónapban, mint 2010 első negyedévében.

Forrás: OECD.
Forrás: OECD.

A második legjobb dinamikát Lengyelország tudhatja magának. Az északi állam lakosainak jövedelme 41 százalékkal ért többet az idei év elején, mint tizenkét évvel korábban. A dobogó harmadik fokára Dánia került, mely országban 25 százalékkal növekedett a pénzbevételek vásárlóértéke.

A rangsor másik vége is nagyon érdekes. Az olaszok jövedelme ugyanannyit ért 2022 elején, mint 2010 elején, esetükben az elmúlt egy tucat év gyakorlatilag olyan, mintha meg sem történt volna. Ausztria lakosai még rosszabbul jártak, náluk 3 százalékot csökkent az átlagos állampolgár bevételeinek vásárlóértéke. Végül Spanyolországban még drámaibb, 9 százalékos csökkenést kellett elszenvednie az állampolgároknak az elmúlt 12 évben.

Az út természetesen még hosszú. Bár ma Magyarországon már magasabb a rendelkezésre álló jövedelem értéke, mint Görögországban, Szlovákiában vagy Lettországban, számos állam még előttünk van. Azonban csak egyféleképpen tudunk előre lépni, tartani kell a magasabb növekedési ütemet, ahogyan ezt az elmúlt években is tettük.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. szeptember 16. 18:03
Ez pontosan így van. A látszólagos áringadozásoknak csupán a tőzsdei szabályok az okai, amelyek rengeteg lehetőséget adnak a valós értéktől való elszakadásra, cégek, termékek, áruk, nyersanyagok tekintetében.
brekker
2022. szeptember 16. 18:01
Nézőpont kérdése: Az arany árfolyama igenis állandó, minden más ingadozik körülötte. Persze csak a fizikai aranyé, nem a nyugati papíraranyé.
tetx
2022. szeptember 16. 18:01
akkor miért kötekedsz a poszttal?
tetx
2022. szeptember 16. 18:01
gyk: "Ez azt jelenti, hogy 2022 első negyedévében egy átlagos magyar több mint másfélszer annyi terméket és szolgáltatást vásárolhatott egy hónapban, mint 2010 első negyedévében."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!