Enyhülhet a chiphiány, sőt: most még kereslet-zuhanás is jöhet!

2022. szeptember 14. 20:30

Az elektronikai eszközben megtalálható félvezetőket, chipeket gyártó vállalatok részvényei zuhantak, ez pedig arra utal, hogy csökken a kereslet a chipek iránt. A philadelphiai félvezetőindex az elmúlt négy hétben 11 százalékot esett, a Nasdaq100 ilyen indexe 7 százalékot csökkent, az egyik vezető cég, az Nvidia papírjainak ára pedig idei mélypontjukon forognak.

2022. szeptember 14. 20:30
null

A befektetők most attól félnek, hogy a memóriachipek és más, személyi számítógépekben használt alkatrészek gyártóit már jelenleg is sújtó megrendeléshiány átterjedhet a félvezetőipar többi részére is.

Miközben több mint egy éve a chiphiány réme fenyegetett, sőt a járműgyártásra „A befektetők érezhetően rettegnek attól, hogy tovább csökken a kereslet” – mondta Jason Benowitz, a New York-i Roosevelt Investment Group vezető alapkezelője. „Ha tovább romlik a helyzet, akkor valószínűleg a technológiai fejlődés is lassul.”

A Samsung Electronics a múlt héten tovább erősítette az fenti aggodalmakat, miután a világ legnagyobb chipgyártójának egyik vezetője azt mondta, hogy a második félévre vonatkozó kilátások borúsak, és nem tartja esélyesnek, hogy az ipar 2023-ra fellendül.

Az Nvidia – amely személyi számítógépekben és adatközpontokban használt grafikus processzorokat gyárt – idén

a piaci értékének több mint felét elvesztette a magasan értékelt részvények zuhanása közepette.

Az aggodalmakat tovább növeli, hogy a Biden-kormányzat korlátozza a nagy teljesítményű videokártyák exportját Kínába – erről a Makronóm is beszámolt korábban.

Lehetséges hazai hatások

A Chiphiány enyhülése – rövid távon legalábbis – inkább előny a hazai iparnak, hiszen az elektronikai gyártás és a járműgyártás ipari termelésben és GDP-ben betöltött szerepe igen jelentős. Fontos, hogy így például csökkenhet a gyártás bizonytalansága, kielégíthetők lesznek például az autóikra, szállítóeszközeikre várakozó magánemberek, vállalatok. Más kérdés, hogyha pár hónap alatt a hiányból túltermelés lesz, az csak a bizonytalanságot növeli; még akkor is, ha mondjuk az infláció csökkentésére is pozitív hatással lehet az esetleges túltermelés, hiszen rengeteg chipet használ ma már az ipar minden szegmese.

„Fegyverként” is bevethető szuperszámítógépek tiltólistán

Az USA új korlátozásai főként az Nvidia és az AMD (Advanced Micro Devices) szilícium-völgyi vállalatok által értékesített videokártyák csúcskategóriás modelljeit érintik. Ezeket a termékeket eredetileg a videójátékokban használt képek megjelenítésére fejlesztették ki, ám az elmúlt évtizedben fontos szerepet töltöttek be a szuperszámítógépekben is.

A szuperszámítógépeket – többek közt – fegyverfejlesztésre és hírszerzésre, így például a mesterséges intelligencia révén arcok azonosítása is használják a legkülönfélébb videófelvételeken, webes tartalmak, továbbá éles titkosszolgálati és más megfigyelések során.

A korlátozások Kína és az Egyesült Államok közötti, újabb keletű „hidegháború” részét képezik, amely a fejlett technológiák elsőbbségéért folyik. A Biden-kormányzat olyan intézkedéseket fogadott el, amelyek célja, hogy

korlátozza például a kínai Huawei, ZTE és más nagyvállalatok hozzáférését a fejlett chipekhez és a külföldi félvezetőgyártáshoz.

Becslések

Az elemzők – más technológiai szektorhoz képest nagyobb mértékben – csökkentették a félvezetőgyártó vállalatok nyereségbecsléseit. A Bloomberg Intelligence által összeállított adatok szerint az S&P 500 indexben szereplő, chipek gyártásához, vagy ezekkel kapcsolatos más tevékenységhez kapcsolódó vállalatok nyereségét 2023-ban stagnálásra prognosztizálják, szemben az alig három hónappal ezelőtti, átlagosan 12 százalékos növekedési várakozással. Ezzel szemben a tágabb értelemben vett informatikai szektor profitja az előrejelzések szerint 6 százalékkal nő.

Csökkenő értékelések

A csökkenő vállalati értékelések lehetőséget teremtenek arra, hogy a chipgyártó cégeket most az ágazati nagyágyúk csökkentett áron vásárolják fel- A chipindex a következő 12 hónapra előre jelzett nyereség 15-szörösére van árazva, tehát egy chipgyártó cég átlagos értéke 15 évnyi nyereségtermelő képessége. (Az elmúlt tíz évben 16 volt ez a szám, ami már érzékelhető romlás.)

Ugyanakkor legutóbb, amikor a Fed 2018-ban hasonló szigorítási kampányba kezdett – ami szintén a technológiai részvények zuhanását okozta – a philadelphiai félvezetőindex csak akkor érte el a mélypontot, amikor a fenti szorzó – egy időre – 11-re esett.

A Citigroup Inc. munkatársa, Christopher Danely párhuzamot lát a 2008-as válságot követő félvezetőipari visszaeséssel. „Úgy véljük, hogy ez a visszaesés a 2011/2012-eshez hasonló, a többszörös zsugorodás, a kereslet csökkenése és a készletkorrekció miatt” – mondta.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. szeptember 22. 11:56
Az ilyen cikkek alapján azt kellene hinni, hogy a befektetők a legnagyobb hülyék, akik képtelenek egy adott hét péntekénél tovább látni. Amikor akutálisan, rövid távon hiány volt, akkor leírták, hogy a világ a következő évtizedekben mennyi kütyüt fog ontani magából és mekkora potenciális növekedés előtt áll a szektor. Azaz kimondták, hogy most kell vásárolni. Amikor az évtizedes terv egyik negyedéve nem stimmel, akkor nekiállnak aggódni, hogy bár a világ kütyüfogyasztása 10-20 év alatt a sokszorosára nő majd, de a héten csökkentek a megrendelések. Tehát kimondták, hogy ideje eladni. Ebből az következik, hogy a hálózati cápák elkezdtek a szektor körül úszkálni, most szépen lenyomják a hírekkel az árakat, amikor pedig elég alacsony, akkor beszállnak és ez a hír önmagában felfele indítja majd az árakat. És akkor megint kijön egy hír, hogy mekkora növekedés várható a félvezető piacon. És így tovább.
masikhozzaszolo
2022. szeptember 17. 11:08
Szerintem nincs csiphiány. 1. Ki kell venni mindenkiből, eladhatja a csipet, aki az oltásokkal megkapta. Tehát többet is eladhat. Mert ugye volt az oltásban csip. 2. A fel nem használt oltóanyagban is ott vannak a csipek. Tessék használni. 3. És a kutyák?
critical man
2022. szeptember 17. 11:07
Beindult idén júliusban a tömegtermelés a kínai 7 nm-es chip gyárban. Ennyi.
I_Isti
2022. szeptember 17. 11:07
És a háborút ez megállítja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!