Biztosítással a klímaváltozás ellen

2022. szeptember 29. 15:30

A klímaválság mindennapos téma a médiában és a közbeszédben is, mégis hajlamosak vagyunk úgy gondolni rá, mint egy közelgő katasztrófára, amely egy távoli pillanatban csap majd le ránk. Ezt a tévhitet nap mint nap szélsőséges hőmérsékleti rekordok, szokatlan időjárási jelenségek, évszázadok óta páratlan aszályok vagy épp árvizek cáfolják meg.

2022. szeptember 29. 15:30
null

A klímaváltozásnak már most is nagy hatása van a mindennapokra, sőt a vállalatok működésére is. A fintech szektor szokás szerint a többi ágazatnál hamarabb reagált. A Trend FM-en futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek állandó szakértője, Bátorfi Botond és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető a klímaváltozás hatásainak kompenzálására igénybe vehető biztosításokról és a mezőgazdaság jövőjéről beszélgettek.

Az előző, mezőgazdaság, fenntarthatóság és hitelezés kapcsolatáról szóló adás folytatásának is tekinthető a klímaváltozással kapcsolatos biztosítási termékek témája.

Sok probléma kezelhető egy korszerű fenntartható biztosítással

A klímabiztosítások lényege, hogy az ügyfél egy fix díjért cserébe kifizetésben részesül, ha egy váratlan környezeti körülmény negatív hatást gyakorol az üzletére. Például egy gazdálkodó biztosítást köthet egy meghatározott időszak és terület várható minimális csapadékmennyiségére. Ha a csapadék mennyisége optimális, akkor a termés és vele együtt a hozam megfelelő – ez esetben nem jár kifizetés. Egy váratlan aszály esetén azonban a vállalkozás fennmaradását is biztosíthatja a biztosítási összeg, amelyre jogosulttá válik a biztosítás kedvezményezettje. 

Az esőn túl biztosítást lehet kötni például a napos órák számára, az átlaghőmérsékletre, a hőmérséklet ingadozásának mértékére vagy akár ezen tényezők összességére is. A legtöbb ilyen terméket úgynevezett insurtechek (biztosítási fintechek) dobták piacra, akik adatelemzés és BigData segítségével modellezik az időjárás alakulását, így teszik hatékonyabbá saját kockázatkezelési tevékenységüket.

klímabiztosítás tehát a többi biztosításhoz hasonló logika alapján működik. Ami újdonság a helyzetben, hogy a klímaváltozás mennyire látványos és fizikai hatással van a mindennapokra.

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percekből kiderül, hogy mire jelenthet még megoldást a klímabiztosítás, és hogy Magyarországon milyen ágazat látná nagy hasznát egy időjárás alapú biztosításnak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!