Illik a sorba: a Vodafone tulajdonlása is nemzeti érdek

2022. augusztus 25. 15:21

Nagy port kavart a Vodafone hazai tulajdonba vétele, amivel azonban komoly lehetőség nyílik a digitális technológiák és a legkorszerűbb eljárások közötti integráció felgyorsítására. Az ügylet tervezetten 2022 végéig le fog zárulni.

2022. augusztus 25. 15:21
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet szakértőjének írása a Makronómon.

A magyar kormány prioritásként és egyben nemzetstratégiai célkitűzésként kezeli a Vodafone hazai tulajdonba vételét, éppen ezért kérte fel a Corvinus Zrt.-t a kisebbségi 49 százalékos részvénycsomag felvásárlására. Ezt egy nem kötelező erejű megállapodással alapozták meg a Corvinus Zrt., a Vodafone Europe BV és a 4iG Nyrt. között, amelynek értéke mintegy 715 milliárd forint, amellyel az állam 49 százalékos tulajdont szerezhet. Ez azért nagy szó, mert a második legnagyobb hazai távközlési vállalatról van szó.

Nemzeti érdek

Ez a lépés illeszkedik a kormány nemzetstratégiai céljaihoz, hiszen a nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített ágazatokban cél a magyar tulajdon arányának jelentős növelése, illetve többségi szintre emelése. Ezek a 2010-es regnálás óta folyamatosak: már volt ilyenre precedens a bankszektorban, az energiaszektorban, a médiaszektorban, és most elkezdődött a távközlési szektorban is. Itt a lehetőség Magyarország számára, hogy komolyan vehető szereplővé nője ki magát egy a távközlési piacon immár magyar többségi tulajdonnal rendelkező vállalat. Ez a felvásárlás lényegében átrendezné a hazai távközlési piacot. De egy ilyen vállalatcsoport létrehozása képes lenne felgyorsítani az integrációt minden részterületen, a hazai digitális transzformációban pedig oroszlánszerepet vállalhat a legkorszerűbb megoldásoknak, technológiáknak köszönhetően. A becslések is kedvezőek, hiszen a szinergiák nettó jelenértéke 150 milliárd forint feletti értéket jeleznek előre.

De nem is kell olyan messzire visszamenni csupán 2021 végére, mikor egy hasonlóan nemzetstratégiainak minősített felvásárlás szintén óriási port kavart: a Digi 4iG általi felvásárlása. Már az a felvásárlás is - a mostanihoz hasonlóan - Magyarország nemzeti érdekeit szolgálta, csak éppen a telekommunikációs ellátásbiztonság vonatkozásában. Ez végeredményben megerősítette a távközlési infrastruktúrát, és versenyképesebbé tette a munkahelyeket.

Még korábban

Érdemes még korábbra, 2010 előttre is visszamenni: a MATÁV privatizációjáig. Mivel az akvizíciót követően a létrejött vállalatcsoport rendelkezhet a legjelentősebb hazai infrastruktúrával, képes lesz meghatározó szereplővé válni. Ez a felvásárlás az elmúlt harminc év legjelentősebbjei közé sorolható, ami felér a MATÁV privatizációjával. Ha a számokat nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy a hazai piac második legnagyobb szereplője a Vodafone a 3,8 milliós lakossági és üzleti előfizetővel, amely lényegében idén júliusban 5 millió, bevételt biztosító előfizetést jelentett. Az akvizícióval létrejövő csoport ezt a számot lenne képes növelni 7,6 millióra az idei év végére. Ez a digitális infrastruktúra a hazai vezetékes hang, internet, kábeltévé és mobilszolgáltatók között első helyre emelheti a 4iG Nyrt.-t, hiszen a társaság üzleti megoldásai lényegében korszerű és széleskörű digitális megoldásokat lennének képesek biztosítani a nagyvállalati, valamint a kormányzati szféra számára is egyaránt. De ha a Vodafone előző üzleti éves számait megnézzük, akkor sem elhanyagolható döntési szempontot találunk: a 2021-2022-es üzleti évet figyelembe véve az éves árbevétel 278 milliárd forintot tett ki amellett, hogy a vállalat mintegy háromezer főt foglalkoztat.

A magyar kormány céljai világosak. Ez a felvásárlás illeszkedik az elmúlt 12 év patrióta gazdaságpolitikájába, valamint a nemzetstratégiai gondolkodásba is. Ez az ügylet  a hazai távközlési szektorban egy magyar, nemzeti tulajdonban lévő céget hivatott létrehozni, amely vezető szerepet vállal a piacon, képes megfelelő válaszokat adni a 21. századi kihívásokra, javítja a hazai versenyképességet minőségi szolgáltatásokat nyújtva a közel 4 millió ügyfelének. A felvásárlással ezek az elvárások teljesíthetőek.

Más szektorokba is bevásárolt az állam az elmúlt években

Nem csak a DIGI-t és a Vodafone-t vásárolta fel a magyar állam. Az energiaszektor vonatkozásában hasonlóan nagy port kavart idén áprilisban az E.ON ügye is. A Magyar Közlönyben jelent meg egy rendelet, amely lényegében megnyitotta a lehetőséget az áramszolgáltató felvásárlása előtt. A rendelet érdekességét viszont az jelentette, hogy az összefonódást a Gazdasági Versenyhivatalnak nem kell vizsgálnia. Az E.ON ügye szintén stratégiai jelentőségű, hiszen a tranzakciót követően joggal beszélhetnénk arról, hogy az MVM-csoport végezné a teljes egyetemes földgáz, valamint villamosenergia szolgáltatást Magyarországon. A portfólióbővülés közepette az MVM már több mint 10 millió lakossági és üzleti ügyfélnek szolgáltat energiát nem csak belföldön, de a határon túl is. A rendelet a konkrét arányt is tartalmazza: a törvényi alapot a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény jelenti, így az E.ON 100 százalékos üzletrészének az MVM által történő megszerzése nemzetstratégiai jelentőségű. Ez a tranzakció biztosítja az ország villamosenergia-ellátás biztonságát.

A nemzetstratégiai felvásárlások sorában a bankszektor volt az elsődleges célpont, amit mutat, hogy 2010 után az Orbán-kormányok ebben a szektorban indították el a felvásárlások sorozatát. A bankszektoron belül külön érdekes az MKB felvásárlása, ami hajaz a közelmúltbeli E.ON ügyre. Az MKB 2014-es felvásárlását hasonlóan nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a kormány. A felvásárlással akkor a kormány célja az volt, hogy az MKB Bank Zrt.-ben a magyar állam részesedés szerzésével a munkahelyek megőrzését, a fontos fennálló szerződések fennmaradásának elősegítését, de összességben a pénzügyi ellátás biztonságának megerősítését segítse elő. A magyar állam 55 millió euróért vásárolta meg az MKB Bank Zrt.-t

Borítókép: MTI/ EPA/ Quique García
 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tttt4
2022. október 04. 21:21
Van pénz lóvéra, megveszünk mindent is !
Davidw
2022. október 04. 21:12
En ugy tudom a 4ig nyilt reszvenytarsasag, vegyel belole a tozsden. A maradek meg az allame, ami a tied is. Neked is pont ugyanannyit tud ez az uzlet fialni, mint barkinek akinek van 4ig reszvenye v magyar allampolgar.
Zokni
2022. október 04. 21:11
,,Nemzeti érdek Ez a lépés illeszkedik a kormány nemzetstratégiai céljaihoz..” - írják. Aha. Addig is, amíg azokhoz a bizonyos célokhoz beleilleszkedik ez a dolog, előírják az állami, közösségi (Fideszes) szervezeteknek, hogy a Vodafon lehet a telekommunikációs partnerük. És azt ne feledjük, hogy a társtulajdonos ,,piaci” fél O. Viktor által feltőkésített (kliens-) cég lett. Vagyis ezen megint O. Viktor úr keres. Hajrá Felcsutország! Hajrá felcsutok!
fado
2022. október 04. 21:10
Kelet-Közép- és Nyugat-Európában is számos példát látni erre, az államok részvétele a távközlésben az infrastrukturális beruházásoknak is jót tehet. Az állami tulajdon – akár többségi, ellenőrző tulajdon – nem ritka a határokon átnyúlóan működő európai távközlési csoportok körében – írja a Világgazdaság. A cikkben kifejtik: Németországban a Deutsche Telekom AG esetében a szövetségi kormány 14,5 százalékos részesedéssel rendelkezik közvetlenül, és további 17,4 százalékkal a KfW állami bankon keresztül, a tulajdonrésze pedig összesen 31,9 százalék. A Telekom Austria egy osztrák állami holding 28,42 százalékos résztulajdonában van, míg a Telenorban a norvég állam rendelkezik 54 százalékos tulajdonnal. A francia államnak 23 százaléka van az Orange telekom szolgáltatóban. A belga állam 53,51 százalékban tulajdonolja a Proximus mobil- és internetszolgáltató céget. Hasonló a helyzet Svájcban és Svédországban is. A Swisscom AG-ban 51 százalékos az állami hányad, míg a svéd Telia cégben 39,5 százalékos. A norvégok sem mondtak le teljesen a telenoros érdekeltségről: 54 százalékos a részesedése a kormánynak a vállalatban, a finnek pedig valamivel több mint 10 százalékot tudnak felmutatni az Elisa Oyl cégben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!