Szenved a szárazság miatt az európai atom- és vízenergia

2022. augusztus 20. 16:30

Eddig sem volt rózsás az energiahelyzet, az ukrajnai háború árnyékában keresi Európa az alternatív energiaforrásokat az orosz gáz helyett, és mindezt megfejeli az aszály is. A szárazság márpedig mindenre hatással van, az élelmiszerektől a szállításon át a környezetig. A Statiszta diagramja mutatja, hogy miként alakult az energiatermelés az elmúlt évhez viszonyítva.

2022. augusztus 20. 16:30
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Olaszországban a Pó folyó vízszintje két méterrel süllyedt a normális szint alá, ami miatt kiszáradtak a rizsföldek. Eközben Németországban a Rajna folyó olyan sekély lett, hogy a teherhajók nem tudnak rajta teljes teherrel áthaladni, ami megnöveli a szállítási költségeket, Franciaországban Burgundia régiójában kiszáradt a Tille folyó, több ezer haltetem borítja a medrét.

De Európa energiatermelése is megsínylette a helyzetet. Ahogy a Statista alábbi ábrája mutatja,

Ez részben annak köszönhető, hogy olyan országokban, mint Olaszország, Szerbia, Montenegró és Norvégia, csökkent a a víztározók vízszintje.

A Bloomberg szerint Norvégia, a vízenergia jelentős termelője, az export csökkentésére készül. Hogy megakadályozza a téli hiányt, inkább a víztározók alacsony vízszintjének újratöltését helyezi előtérbe.

A Norvégiában megtermelt vízenergia ötöde kerül exportra, és az Egyesült Királyság tartozik azon országok közé, amelyek leginkább függnek a norvég exporttól. Norvégia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de része Európa egységes energiapiacának, amelynek szabályai kimondják, hogy az országok huzamosabb ideig nem korlátozhatják a szomszédok felé irányuló áramlásokat. A csökkentés csak rendkívüli helyzet kihirdetése esetén lenne megengedett.

Ennek egyik oka, hogy Franciaországban több atomerőművet le kellett állítania, mert a Rhone és a Garonne folyók túl melegek voltak ahhoz, hogy vizükkel hűteni tudják a reaktorokat. Franciaország 70 százalékban függ az atomenergiától, és kulcsfontosságú villamosenergia-exportőr, általában Olaszországot, Németországot és az Egyesült Királyságot látja el.

Fontos megjegyezni, hogy más problémák is nyugtalanítják a francia atomerőműparkot. Az ország erőműveinek jelentős részét le kellett kapcsolni az utóbbi időben meghibásodások és karbantartási problémák miatt, amelyeket a világjárvány miatt halasztottak el. Ezek az okok együttesen azt jelentik a Wired szerint, hogy az ország atomenergia teljesítménye közel 50 százalékkal csökkent.

(Fotó: Pó folyó kiszáradva Castel San Giovanniban Piacenza közelében 2022 június forrás Pierpaolo Ferreri / EPA)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Párhuzamos különvélemény
2022. augusztus 24. 18:04
Ellopta a Zóbán eztet is. /A FOS-ból tudom./
barnabibambi
2022. augusztus 23. 01:10
A magyar kormány ész nélküli gazdasági politikát folytat már régóta.Ennek negatív hatásai most jelentkeznek hatványozottan.A vízgazdálkodás a Duna elvesztése óriási hiba,aljas politikai indítékok játszották a főszerepet és most nincs vizünk és energiánk se.Már régen meg kellett volna építeni a Duna -Csatornát víztározók sorával együtt .A globális felmelegedés és a háború még mindíg nem jutott el a buggyant kormányig.A mezőgazdaság gazdátlanul szervezetlenül téblábol ahelyett hogy szárazság tűrő növény kultúrákat használnának és felfejlesztenék az öntözéses gazdálkodást.Most csúcsosodik ki a probléma hogy a buggyant kormány stadionokat épített víztározók ,csatornák helyett.Gyakorlatilag elbukta a kormány az ország jövőjét
Parm
2022. augusztus 23. 01:09
Most voltam Dél-Fro.-ban, május óta nem esett eső. A legtöbb folyó arrafelé kiszáradt, vagy alig csordogál. A Pont du Gard alatt alig van viz, a Gard mellékfolyói kiszáradtak. A Garons mlletti reptérről folyamatosan szállnak fel a tűzoltógépek. A Camargue-ban alig van mocsár, minden kiszáradt. Van baj ott is.
A közösség tagjaként
2022. augusztus 23. 01:09
Jó, de hol van a víz? Ha olvadnak a gleccserek és a sarki jég IS! Akkor hol van a víz? ha nincsenek árvizek a világ másik végén akkor hol van a víz? A tengerszint sem emelkedik tuvaluván vagy hol a picsában? !Akkor hol van a víz? Ha a légkörben lenne akkor esne valahol de rendesen! Csak nem a déli sarkon esett több 10 méteres hó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!