Nőttek az ipari termelői árak

2022. augusztus 31. 09:08

A tavalyihoz képest majdnem 38 százalékkal.

2022. augusztus 31. 09:08
null

Júliusban az ipari termelői árak átlagosan 37,9 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbihoz képest – áll a KSH legfrissebb kimutatásában. Míg a belföldi értékesítés árai 52,7, az exporté 30,4 százalékkal voltak magasabbak. A belföldi értékesítés árainak magasabb ütemű növekedését a jelentős drágulást realizáló energiaipar nagyobb részaránya, az alapanyag drágulása és a forint gyengülése okozta. 

Ha az előző hónaphoz viszonyítunk:

a belföldi értékesítés árai 9,1, az exporté 3,9, az ipari termelői árak pedig összességében 5,7 százalékkal emelkedtek.

A tavalyihoz képest a legnagyobb növekedést a feldolgozóiparban (36,4 százalék) és az energiaiparban (95 százalék) mérték. Ugyanezek az arányok az exportértékesítési árak esetében a feldolgozóiparban 24,8, míg az energiaiparban 214 százalékos drágulást jelentettek –  a világpiaci árak drasztikus növekedése következtében.

(Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!