Nőtt a foglalkoztatottak száma, alacsony a munkanélküliségi ráta

2022. augusztus 25. 09:07

A júliusi adatok alapján 4 millió 714 ezer volt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, a munkanélküliségi mutató pedig alacsony az egy évvel ezelőttihez képest. A Makronóm Intézet prognózisa szerint az utóbbi egyelőre nem is fog nőni.

2022. augusztus 25. 09:07
null

Elemzőnk: Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője

Minden szegmensben nőtt a foglalkoztatottsági mutató

A Központi Statisztikai Hivatal összesítéséből kiderül: idén júliusban a 15–74 éves foglalkoztatottak létszáma 4 millió 714 ezer fő volt. 2022 május–júliusban az egy évvel korábbihoz képest 52 ezerrel többen, 4 millió 699 ezren rendelkeztek munkahellyel. Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője rámutatott: az éves alapú 52 ezer fős bővülés a háromhavi mozgóátlag szerint az elsődleges munkaerőpiacon és a külföldön dolgozók számának növekedéséből adódik. A közfoglalkoztatottak száma több mint 11 ezer fővel csökkent. Míg a hazai munkaerőpiacon 57 ezerrel, a külföldin hatezerrel dolgoztak többen.

A férfiak esetében 14 ezer fővel, míg a nők esetében 27 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma – ez az előbbiek tekintetében 74,4 százalékos, utóbbiaknál 69,7 százalékos foglalkoztatottsági mutatónak felel meg. A 15–24 éves fiatalok korcsoportjában a foglalkoztatottak száma 267 ezer fő volt, foglalkoztatási rátájuk nem változott, 27,2 százalékon áll. 

Alacsony munkanélküliség

Júliusban 173 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, a munkanélküliségi ráta így 3,5 százalék volt. Ha a május-júliusi időszakot nézzük, a munkanélküliek létszáma 160 ezer volt, ami 3,3 százalékot tett ki. Regős Gábor elemzésében kiemelte: „a havi adatok romlásában szerepe lehetett a kedvezőtlenebbé váló gazdasági környezetnek, azon belül is elsősorban az orosz-ukrán háborúnak és az energiaárak robbanásának. Ugyanakkor a háromhavi mozgóátlagban még havi alapon sem látszik csökkenés, azaz a mai adatokból hosszú távú következtetést még nem lehet levonni a következő hónapok tendenciájára vonatkozóan”. 

A Makronóm Intézet szakmai vezetőjének prognózisa szerint azonban a következő időszak munkaerőpiaci folyamatai szempontjából

kritikus tényező lehet a növekvő infláció következtében mérséklődő kereslet, az energiaárak robbanása miatt emelkedő termelési költségek, az orosz-ukrán háború és annak szankciós hatásai.

„Ugyanakkor az egyre jelentősebbé váló munkaerőhiány nyomán a munkanélküliségi rátában jelentős növekedésre egyelőre nem számítunk, hiszen a gazdaságban jelentős mennyiségű szabad álláshely áll rendelkezésre. A vállalkozások beruházásai pedig – ideértve az elmúlt időszakban bejelentett nagyberuházásokat – hozzájárulnak új munkahelyek létrejöttéhez” – fogalmazott.

(Fotó: Getty Images)
 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
totumfaktum
2022. augusztus 26. 11:43
Úgy látom a libbantaknak eléggé savanyú a szőlő.
Dzsé Tyéné
2022. augusztus 26. 11:42
Hányan vannak olyan katások, akik nem találnak maguknak kibírható alternatívát? Az ügyvédek, akik nonszensz, hogy eddig katások voltak? A futárok, akiknek találtak a cégeik kedvező megoldásokat? A szakik, akik túlnyomórészt katásként se adtak számlát? A művészek, akiknek ott az ekho? Én egyik körbe se tartozom, katás voltam, átalányadózóként kb. jövő februárig havi 83 ezer forintot kell fizetnem az eddigi 50 ezer helyett. Micsoda dráma. Vagyok annyira európai, hogy ne a balkáni adóelkerülésen járjon az eszem.
DoomGuy
2022. augusztus 26. 11:42
Benne.
nyúlgerinc
2022. augusztus 26. 11:25
Ez igaz, de nagy a kitettségünk. A nagy vállatok - akiknél a foglalkoztatás zöme zajlik - nem magyar kézben/tulajdonban vannak. Azonnal megváltozik ez a viszonylag elfogadható foglalkoztatást mutató adat, ha elmennek az országból bármely ok(o)kból... Nem tudjuk - hiába a sok magyarázkodás, és időnként bünti - a globális gazdaságot nem tudjuk "kardélre" hányni. Magyaros virtussal sem...sőt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!