Biden minisztere írt a finomítóknak, hogy csökkentsék az európai üzemanyag exportot

2022. augusztus 31. 15:16

Európa kétségbeesetten keresi a barátságos földgázt, ami mind az üzemanyag, mind a földgáz árát Amerikában is meredeken felfelé nyomta, még ha közel sem oda, ahol jelenleg Európában tart.

2022. augusztus 31. 15:16
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Júniusban már megfigyelhető volt, hogy összességében robbanásszerűen megnőtt az amerikai földgázexport, köszönhetően az Európába irányuló LNG-szállításoknak. Bár ez az export a júniusi freeporti LNG-robbanás után csökkent, egyértelmű, hogy az amerikai földgázárakat nemcsak a belföldi kereslet, hanem egyre inkább az USA-ból származó európai import is meghatározza.

Ugyanez természetesen elmondható az olajról is, amelyre szintén egyre nagyobb kereslet mutatkozik Európában. Mivel az év végén életbe lép az orosz olaj elleni embargó, ezért várhatóan az amerikai üzemanyagok egyre nagyobb piaci részesedést szereznek Európában, az amerikai üzemanyagok tengerentúli eladásai jövőre újabb rekordokat fognak elérni.  

Az olajipar legoptimistább szakemberei szerint a következő hónapokban és a jövő évben átlagosan több mint napi 4 millió hordó leszállítására lehet számítani.

Akárcsak a gáz esetében, az Európába irányuló növekvő olajexport nemcsak magasabb amerikai olaj- és gázárakat jelent majd, hanem az amerikai készletek csökkenését is. A problémát az jelenti az amerikai olaj számára, hogy miközben az árak egyelőre csökkennek, aközben nem vesznek tudomást arról a tényről, hogy az amerikai kereskedelmi készletek rekordközeli mélypontra zuhantak.

Visszautasíthatatlan ajánlat

A levelet a kormányzat nem hozta nyilvánosságra, de az amerikai sajtó megszerezte a levél másolatát. Enélkül nem is tudnánk, hogy a Biden-kormányzat, amely rekord mennyiséget csapolt le az USA stratégiai kőolajkészletéből annak reményében, hogy a félidős választásokig lejjebb nyomja a benzinárakat, most korlátozni akarja az Európába irányuló üzemanyagexportot.

Granholm figyelmeztetett, hogy a keleti parton a benzinkészletek közel évtizedes mélyponton vannak, a dízelkészletek pedig közel 50 százalékkal elmaradnak a régió ötéves átlagától. És bár nem tért ki rá mivel a stratégiai készletek kiürítésére aligha büszke a Fehér Ház de a teljes nyersolajkészlet látványosan összeomlott az ukrán háború óta.

„Tekintettel az amerikai finomított termékek kivitelének történelmi szintjére, ismét arra kérem Önöket, hogy rövid távon inkább az Egyesült Államokban lévő készletek növelésére összpontosítsanak, mintsem a jelenlegi készletek eladására és az export további növelésére” írja a miniszter.

„Reméljük, hogy a vállalatok proaktívan fogják kezelni ezt az igényt” teszi hozzá.

olvasható a továbbiakban, ami igencsak visszautasíthatatlan ajánlattá minősíti a levelet.

Ez, ahogy a WSJ megjegyzi, már politikai eszkaláció Biden elnök júniusi, a finomítóknak adott utasításához képest, hogy azonnal csökkentsék a benzinárakat. Miközben az átlagos benzinárak országszerte a június közepi 5 dollárról 3,88 dollárra csökkentek, Biden győzelmi körutat tett a sajtóban. Az árcsökkenés azonban nagyrészt annak köszönhető, hogy a piac a közelgő recesszióra számít, ami aligha érdemelne győzelmi körutat. A lap azt is megjegyzi, hogy Biden mindenesetre megköszönheti az amerikaiaknak, hogy kevesebbet vezetnek.

amikor nem szokatlan, hogy a finomítók megsérülnek vagy leállnak. Így a kormányzat tarthat attól, hogy a finomítók leállása miatt az üzemanyagárak a novemberi választások előtt megugranak. Ez is magyarázza Granholm levelét.

Ám ahogy a WSJ szerkesztősége kifejti, a probléma nem az amerikai export, hanem az amerikai termelés és finomítás elleni politikai és szabályozási támadás. Az egyik bűnös a Philadelphia Energy Solutions finomító 2019-es bezárása, amely napi 335 000 hordó finomítói kapacitást vont el az északkeleti régióból.

Emellett az üzemanyagraktárak szintje sokkal magasabb lenne északkeleten, ha nem lenne New York állam földgázvezeték-blokádja, ami miatt a régió még inkább függővé vált az olajból származó energiától. A New England-i lakosok egyharmada még mindig olajjal fűti otthonát, és New York ebben a hónapban több áramot termel olajból, mint nap- vagy szélerőművekből.

A WSJ megállapítja: „Granholm erőszakoskodása az energiaipari vállalatokkal szemben azt mutatja, hogy milyen keveset ért az energiapiacokhoz”. Egyben azt is megjegyzi, hogy

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2022. szeptember 03. 21:34
Szóval ezekre kéne támaszkodnunk az energiaellátásban, a ruszkik ellenében? Ezeknél még Románia is megbízhatóbb szövetséges.
fatman
2022. szeptember 03. 21:34
"arculcsapás az európai szövetségesek számára, akik megpróbálják diverzifikálni az energiaforrásaikat Oroszországtól." ugye? mindig mondtam, ha az USA a barátod, nincs szükséged ellenségekre...
Jaznaju
2022. szeptember 03. 21:34
Szánalmas sakkpartit szemlélünk. Mint amikor egy nemzetközi nagymester játszik egy lúzerrel. Minden lépéssel csak tovább romlik a helyzet, a matt borítékolt és elkerülhetetlen. Pedig felajánlották a remit.
monuskaroly
2022. szeptember 03. 21:34
Várjuk már hogy leállítsák az orosz olajimportot az okos nyugatiak és az USA se küldjön nekik!!! Olyan szép lesz majd ez a nem orosz KITETTSÉG Európának. MI a faszt képzeltek? Ha az USA-ban csak a hiány veszélye fenyeget, nem küldenek még azon a többszörös áron sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!