Újabb milliárdok Ukrajnának, miközben szétesik Amerika

2022. augusztus 27. 6:37
Ritka, de azért Amerikában is megjelennek írások, amelyek azt szeretnék, hogy az USA inkább az otthoni problémákkal foglalkozzon, ne pedig az ukrajnai, kétes kimenetelű háborúba öntse a pénzt. Ezek közé sorakozott fel Ron Paul, aki háromszor is indult az amerikai elnökválasztáson, és alapítója a Ron Paul Institute for Peace and Prosperity nevű külpolitikai agytrösztnek.

Írása elején utal egy videoklipre, amely azt mutatja, ahogy Biden elnök egy nemrégiben tartott NATO-csúcstalálkozón arról a hétmilliárd dollárról beszél, amelyet akkoriban az amerikai kormány nyújtott Ukrajnának. Ehhez kapcsol egy másik klipet is, amely több amerikai nagyváros, többek között Pennsylvania, Kalifornia és Ohio szörnyű állapotait mutatja be. Az amerikai városokról készült videó megdöbbentő: végtelen mocsok, szemét, hajléktalanság, nyílt tüzek az utcán, drogfüggő zombik. Nem úgy néz ki, mint az az Amerika, amire a legtöbben emlékszünk.

A játék ugyanaz, csak a nevek változnak

Ron Paul szerint mindez dióhéjban jellemzi az amerikai külpolitikát, ahogy

Biden azzal henceg, hogy dollár milliárdokat küld korrupt vezetőknek a tengerentúlra, miközben az amerikai városok úgy néznek ki, mint a lebombázott Irak vagy Líbia.

A washingtoni elit azt mondja a többi amerikainak, hogy „segítenünk kell a demokráciát” egy távoli országban. Bárkit, aki ellenzi ezt, azt az aktuális ellenség szövetségesének tekintik.

Egyszer Szaddám volt az, aztán Aszad és Kadhafi. Most Putyin ez. A játék ugyanaz, csak a nevek változnak.

Ron Paul szerint, azt már ritkán kérdezik meg, hogy mi benne az üzlet azoknak az amerikaiaknak, akik szenvednek, hogy fizessenek ezért az intervenciós külpolitikánkért. Fel is teszi a kérdést, hogy valóban azt hiszik, egy dolgozó amerikai Ohioban vagy Pennsylvaniában jobban jár, vagy nagyobb biztonságban van, mert állítólag megvédjük Ukrajna határait? A legtöbb amerikai azon tűnődne el, hogy miért nem törődnek inkább azzal, hogy megvédjék a saját határaikat.

A jelentések szerint az Egyesült Államokba csak júliusban 200 000 illegális migráns lépett be. Ron Paul úgy véli, gyorsan értesülnek az amerikai kormány által az illegális bevándorlóknak nyújtott ingyen pénzről, és valószínűleg majd szavazókártyát is kapnak.

Múlt pénteken a Pentagon bejelentette, hogy újabb 775 millió dollárt küldenek Ukrajnának. Amint arról az Antiwar.com beszámolt, ez volt a tizennyolcadik fegyvercsomag Ukrajnának hat hónapon belül. Ennek kapcsán Ron Paul számára adódik a kérdés:

Volt-e valaha ennél idiótább amerikai beavatkozás a történelemben?

Válaszában elmondja, hogy e proxy-háború támogatói ünnepelhetik az Ukrajnának nyújtott további támogatást, de a valóság az, hogy mindez semmiképpen sem jelent segítséget Ukrajnának. A rendszer nem így működik. Ez a pénz a Fed által a semmiből kreált és a Kongresszus által előirányzott pénz, amelyet a politikai kapcsolatokkal rendelkező katonai-ipari komplexum támogatására költenek.

Ez egy nagy csekk, amit az amerikaiak írnak ki a Raytheon és a Lockheed Martin cégeket vezető gazdag embereknek.

Az amerikaiak végignézik, ahogy a költségvetésük a végsőkig feszül, miközben a Beltway (Washington DC központja) kövér macskái lazítanak a nadrágszíjon, hogy továbbra is élvezhessék a mártásos tálat.

A Bloomberg a nyár elején arról számolt be, hogy az infláció idén több mint 5200 dollárjába kerül majd egy átlagos amerikai háztartásnak. Az infláció a középosztálybeli és szegény amerikaiak adója. A gazdagok - mint például a Raytheon és a Lockheed Martin vezetői - még azelőtt kapják meg az új pénzt, mielőtt az árak emelkednének. Mi többiek pedig azt nézzük, hogy a dollárból egyre kevesebbet lehet vásárolni - írja sommásan Ron Paoul, majd hozzáteszi:

„Miközben Washington az ukrajnai oroszellenes harcokért nyáladzik, Amerika többi része úgy érzi, mintha Zimbabwévá válnánk. Mennyi idő az, amíg egy kenyérért egy trillió dollárt kell majd fizetni? A pénz szállításához adnak majd talicskákat is?”

Van kiút. Úgy hívják, hogy „be nem avatkozás”. Az ukrajnai háborút a 2014-es amerikai beavatkozás és a neokonok ragaszkodása okozta, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO-hoz. A külügyminisztérium és a CIA úgy gondolta, hogy nagy győzelem a választott kormány megdöntése, de közben mi többiek kapjuk meg a számlát. Nincs NATO, és egy fillérrel sem többet Ukrajnának! - zárja sorait a volt elnökjelölt.

Ronald Ernest Paul (1935) amerikai író, aktivista, orvos és nyugdíjas politikus. Texas kongresszusi képviselője volt, három alkalommal indult az Egyesült Államok elnöki posztjáért: 1988-ban a Libertárius Párt jelöltjeként, 2008-ban és 2012-ben pedig a Republikánus Párt jelöltjeként. Nyugdíjas politikusként is aktív háborúellenes aktivista, aki a nem beavatkozó külpolitikát és az amerikai imperializmus felszámolását hirdeti.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen. Te látod, hogy a császár új ruhája milyen gyönyörű. Hiszen neked megmondták, hogy okos vagy.

Minket viszont nem téveszt meg sem a muszka, sem az amcsi. Egyik sem nekünk akar jót és látjuk, hogy a császár meztelen. És azt is, hogy annyira ostoba vagy, hogy olyat hiszel, ami nincs.

A mesék pedig rólatok szólnak. A hülyékről.

Kína kezdi magát elzárni a nyugati világtól. Ha ez odáig jut, hogy nem vesznek nyugati államkötvényeket és nem exportálnak, akkor pontosan ugyanaz fog történni, mint az orosz szankciókkal: azt kapjuk, amit szerettünk volna, és rájövünk, hogy ez mekkora gondot jelent.

Ron Paul már nagyon régóta beszél az alapító atyák szellemében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés