Biden párhuzamos valósága: újra indulni akar az elnökválasztáson

2022. július 16. 17:35

Bár a népszerűsége a Demokrata Párttal együtt mélyrepülésben van, az amerikaiak döntő többsége pedig a kormányzati politikát hibáztatja az anyagi nehézségeiért, az elnök úgy véli, hogy mindenki őt akarja újra a Fehér Házban látni 2024-ben.

2022. július 16. 17:35
null

Piros vagy kék pirula?

Visszapörkölt a károgóknak az amerikai elnök, aki vagy nem figyel, vagy nem akarja megfelelően értelmezni a közvélemény-kutatások eredményeit. Az inflációval és az energiaválsággal szemben tehetetlen Joe Biden népszerűsége minden egyes kutatási eredmény szerint folyamatosan és drasztikusan csökken, de úgy tűnik, a vezetőt ez cseppet sem zavarja. Az sem, hogy immár a demokrata szavazók elsöprő többsége sem őt szeretné látni a 2024-es kampányküzdelemben.

Biden kedden egy újságírói kérdésre – miszerint mit gondol a Demokrata Páton belüli elutasítottságáról – úgy válaszolt: „Olvassa el a közvélemény-kutatásokat! A felmérés szerint a demokraták 92 százaléka rám szavazna, ha indulnék.” 

Az elnök a New York Times – Siena College kutatás eredményeit értelmezte félre, és hozott ki maga számára tetszetős részigazságot. Az ugyanis valóban tartalmaz egy ilyen arányt, de csak abban az esetben, ha a 2024-es választási csata közte és Donald Trump között zajlana.

A kutatási eredmény valójában lesújtó a regnáló elnökre nézve:

a demokrata válaszadók 64 százaléka akarja azt, hogy Biden ne legyen elnökjelölt a két év múlva esedékes voksoláson, miközben mindössze 26 százalékuk mondott igent a személyére. Még durvább az arány a fiatal, 18 és 29 év közötti korosztály esetében: itt a szavazók 94 százaléka véli úgy, hogy az új ciklusban Bidennek már nincs keresnivalója a Fehér Házban.

Ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde

Ha már közvélemény-kutatások: a legújabbak szerint az amerikai családok döntő többsége (57 százaléka) érzi úgy, hogy a kormányzati intézkedések ártanak anyagi helyzetüknek.

Az amerikaiaknak az infláció és az elszabadult energiaárak jelentik a legnagyobb problémát, amelyeket szerintük a kormány nem tud megnyugtatóan kezelni.

Mindössze 23 százalékuk véli úgy, hogy a Biden-adminisztráció lépései javítanak a káoszon, 45 százalékuk viszont kifejezetten károsnak tartja azokat saját anyagi helyzetére nézve. 

A Reuters-Ipsos sem tudott az elnöki stáb számára megnyugtató eredményekkel szolgálni: felmérésük szerint Biden támogatottsága 38 százalékon áll, ami az eddigi egyik legalacsonyabb, amióta hivatalba lépett. 

Érdekesség, hogy a válaszadók zömének alapvetően nem a Demokrata Párttal, hanem kifejezetten az elnök személyével, ezzel pedig a jelenlegi demokrata kormányzással van problémája. Mindenesetre a demokratáknak nincs túl sok idejük kísérletezgetni:

a novemberi félidős választások vészesen közel vannak, az elnök személyének megítélése pedig általában döntő tényező szokott lenni a Kongresszus összetételében. 

Miután Biden több alkalommal is kijelentette, hogy újra indulni kíván az elnöki székért, stábja jelenleg nem tud mást tenni, mint hogy azzal magyarázza az egyre zavarodottabban viselkedő vezető ambícióit: a 2020-as eredmények alapján még mindig ő az, akinek esélye van megverni Trumpot.

Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos/ pool/Chris Kleponis


 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2022. július 18. 14:32
Drukkolok, nehogy véletlenül esélye legyen újraindulni. Sajnálnám szegény öreget, ha a saját teamjének kellene fejbe lőni.
Parm
2022. július 18. 13:02
Kitűnő bábu, mi a baj vele?
Esvány
2022. július 18. 13:02
Induljon csak! Legalább leamortizálja a "demokraták" pártját.
szodabár
2022. július 18. 13:01
Jól zsarolják a Bidé család korrupt ukrán ügyeivel. Az mar korábban is bejött. Vajon mennyi pénzt talicskázott ki onnan a fiacskája?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!