Biden bukni fog, jöhet Clintonék nagy visszatérése a Fehér Házba?

2022. július 07. 14:02

Joe Biden népszerűtlensége olyan méreteket öltött, hogy az elemzők máris azon gondolkodnak, kit lehetne helyette csatába küldeni a 2024-es választáson.

2022. július 07. 14:02
null

A jelenlegi elnök érezhetően és egyre nyilvánvalóbban nem tud megbirkózni sem a orosz-ukrán háború hatásaival, sem a tomboló inflációval. Biden tehetetlenségét már nem csak a republikánusok, de saját pártjának szavazói is egyre kínosabbnak és károsabbnak találják: a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a demokraták mindössze 30 százaléka gondolja úgy, hogy az elnöknek újra kellene indulnia a Fehér Házért 2024-ben.

Süllyedő hajó

Douglas E. Schoen politikai tanácsadó a The Hillen megjelent véleménycikkében egy olyan lehetséges forgatókönyvet vázolt fel, amivel a Demokrata Párt megőrizheti az elnöki pozíciót. A megoldás szerinte nem más, mint Hillary Clinton személye. 

Schoen azzal érvel, hogy Biden és alelnöke, Kamala Harris népszerűtlensége (utóbbi saját táborában is kicsapta a biztosítékot, amiért sokak szerint nem volt képes határozottan kommunikálni az abortusztörvény módosításával kapcsolatos demokrata nézőpontot) törvényszerűen

a demokraták bukását fogja okozni nem csak a novemberi félidős választásokon, de borítékolhatóan a 2024-es elnökválasztáson is.

Mint írja, jelen pillanatban Hillary Clintonon kívül nincs is olyan egyéniség a demokratáknál, aki kellő erőt és határozottságot tud mutatni – nem mellesleg pedig vezetői tapasztalattal is rendelkezik. Az abortusztörvény ráadásul akkora belpolitikai vihart kavart az Államokban, ami Clintont – mint nőt és a nők jogait foggal-körömmel védő politikust – eleve óriási előnyhöz juttatja. 

A tét egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy a demokraták ezen a süllyedő hajón maradjanak – fogalmaz Schoen, rámutatva, hogy a közelgő félidős választások még annál is nagyobb bukást fognak eredményezni a demokratáknak, mint a csúfos 1994-es és 2010-es évben, a republikánusok pedig szilárd többséget fognak szerezni a képviselőházban. 

Árnyékból a fényre

A szerző nem tagadja, hogy Trump ellenfeleként a legutóbbi elnökjelölti összecsapáson Biden jó választás volt, ám az azóta felmutatott teljesítménye alapján semmi nem predesztinálja arra, hogy megpróbáljon duplázni. Nem beszélve arról, hogy az

eleve alacsony támogatottsága saját pártján belül még drasztikusabban fog csökkenni a bukott félidős választások után – ez pedig gyakorlatilag már azt is lehetetlenné teszi, hogy a Demokrata Párt vezére és arca legyen.

Schoen szerint a szavazók olyan jelöltet keresnek, aki tapasztalt, hatékony és szakértői módon elkötelezett az őket leginkább érdeklő problémák – aktuálisan a nők jogai és a polgári jogok – iránt. „Clintonnak egyedülálló lehetősége nyílik arra, hogy a demokratákat egy sikeresebb útra vezesse” – írja, hozzátéve: egy, a napokban adott interjújában az egykori First Lady és külügyminiszter nem zárkózott el a 2024-es indulás lehetőségétől. 
„Clinton az egyetlen prominens demokrata, aki rendelkezik olyan tapasztalattal, kampány-infrastruktúrával, politikai know-how-val és szakmai múlttal, amivel képes megnyerni az általános választásokat.” – írta Schoen.

Borítókép: MTI/EPA/Ronald Wittek
 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. július 13. 22:45
lófaszt a büdös kurva seggébe!!! mondjuk az amcsik vannak annyira hülyék, h megint lesz egy Trump vs Clinton csata... hányok tőletek, buzi jenkik
Biivisz
2022. július 08. 13:06
Sokat elmond az USA állapotáról, hogy a szenilis Biden helyett nincs más jelöltjük, csak a házi e-mailszerverrel megbukott Clintonné.
Szorgos Lajhár
2022. július 08. 13:06
Döbbenetes, hogy a demokraták nem tudnak egy ÉPELMÉJŰ, botrányoktól mentes szenátort vagy kormányzót elnökjelöltnek kiállítani.
Zolotarjov
2022. július 08. 13:06
Egyik kriptaszökevény váltja a másikat..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!