Az Egyesült Államok és a G7-ek korlátozni akarják az orosz olaj árát

2022. július 10. 18:33

Az Egyesült Államok és a szövetségesek az orosz olaj korlátozásáról tárgyalnak, ársapkáról, amely szerint az orosz olajat csak 40-60 dollár közötti áron lehetne vásárolni. Úgy vélik, ezzel korlátoznák Oroszország olajbevételeit, miközben minimalizálnák a saját gazdaságukra gyakorolt hatást. Zseniális megoldás, ez most biztosan nagyobbat üt az oroszokon, mint rajtunk.

2022. július 10. 18:33
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A június 28-i németországi csúcstalálkozón a vezetők megállapodtak abban, hogy megvizsgálják az árak korlátozásának lehetőségeit. Meggyőzésképp

szankcionálnák az orosz nyersolaj és kőolajtermékek szállításához szükséges biztosítási és szállítási szolgáltatásokat,

ami alól csak akkor adnának kivételt, ha az olajat egy megállapított ár alatt vásárolnák meg.

A konkrét küszöbérték a piaci feltételektől függene, amennyiben megállapodnak a felső határról, ami még jelentősen változhat. A hétfőn az orosz nyersolaj ára a hordónkénti 80 dolláros szint körül mozgott. Az orosz olaj és olajtermékekkel kapcsolatos tranzakciókról szóló információk az invázió óta egyre kevésbé láthatóak.

A Bloomberg beszámolója szerint az ársapka tartománya vélhetően Oroszország marginális termelési költségeitől és az ukrajnai február 24-i invázió előtti olajárakig terjedhetne. A Biden-kormányzat a 40 dolláros felső határt túl alacsonynak tartja.

Egyébként a Kommerszant szerint az orosz költségvetést 2022-re az Ural hordónkénti 44,2 dolláros ára alapján állították össze.

 A cél Moszkva ukrajnai háborúból származó bevételeinek csökkentése, de

A Biden-kormány eddig elzárkózott attól, hogy felségterületén kívüli másodlagos szankciókat vezessen be az Oroszországgal szemben elrendelt korlátozások érvényesítése érdekében, és az ilyen lépések általában aggodalmat okoznak egyes európai szövetségeseinél. Mindenesetre a Biden adminisztráció tisztviselői hetente többször is megbeszélést tartanak az árplafonról, és megpróbálják ezt a valóságba átvinni.

Sokan kételkednek a megállapodás létrejöttében

Bár az olajár-sapkát megemlítették a G-7 közleményben, nagy a szkepticizmus azzal kapcsolatban, hogy a közeljövőben megállapodás születik, mivel az ötlet még pontosításra szorul, és számos akadály áll előtte.

Az egyik probléma az, hogy

Akkor a tagállamok közötti hetekig húzódó intenzív vita után állapodtak meg az orosz olaj vásárlásának szinte teljes tilalmáról. Az uniós szankciókhoz egyhangúságra, mind a 27 tagállam támogatására szükség van.

Az Egyesült Államok attól is tart, hogy az európai olajszankció, amely az év végén lép hatályba, hozzájárulhat ahhoz, hogy az olajárak tovább emelkedjenek - egyes becslések szerint akár 190 dollárra is -, és potenciálisan globális recesszióhoz vezethetnek.

Kulcsszerepben a biztosítók

és Oroszország nehezen tudná értékesíteni termékeit az említett szolgáltatásokhoz való hozzáférés nélkül. Az Egyesült Királyság viszont készen áll arra, hogy korlátozásokat vezessen be a biztosítókra és a szolgáltatókra vonatkozóan.

A G-7 országok és az EU már megállapodtak abban, hogy fokozatosan leállítják az orosz olaj importját. Mivel azonban ezt megtették, Moszkva igyekezett kedvezményes áron növelni az exportot más vásárlók felé. Oroszország még mindig több mint 600 millió dollár bevételre tesz szert az olajból naponta, még akkor is, ha több országot kell megkerülnie a szállítással.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy Kína a május végéig tartó három hónapban megduplázta az orosz olajra, gázra és szénre fordított összeget. India ugyanebben az időszakban 5,1 milliárd dollárt költött, több mint ötször annyit, mint egy évvel ezelőtt.

Ahhoz, hogy működjön az Egyesült Államok által kezdeményezett olajplafon-ötlet, elegendő ösztönzőt kellene mellé teremtenie, hogy az országok részt akarjanak benne venni. Az olajvásárlóknak alacsonyabb árakhoz és olyan kulcsfontosságú szolgáltatásokhoz kellene hozzáférniük, mint például a biztosítás,amelyekre szükségük van az áru szállításához. A küszöbértéket is olyan szinten kell megállapítani, amely mellett Oroszország hajlandó volna továbbra is exportálni.

Az USA-nak további ötletei is vannak a szankciókra

Az USA számos lehetséges végrehajtási eszközt mérlegel, beleértve a magasabb áron olajat szállító hajózási vállalatokra vonatkozó lehetséges korlátozásokat, valamint szankciókat az olyan bankokkal és pénzügyi intézményekkel szemben, amelyek elősegítik a megállapodás szerinti küszöbérték feletti értékesítést.

Oroszország lazán kibírná, hogy évekig visszafogja 10 százalékkal a kőolaj kitermelését, és egy 50 százalékos visszavágást is kibírna jó pár hónapig. A JP Morgan előrejelzése szerint, amennyiben Oroszország 10 százalékkal visszafogná a kőolaj-kitermelést az a kőolaj világpiaci árát akár 190 dollárra is felrepíthetné, 50 százalék esetében pedig jóval 350 dollár fölé emelkedne.

A világ nagy része márpedig nem szeretne zavarokat az energiaellátásban.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citromosParizer
2022. július 12. 16:52
most mi történt? Fegyőr vagy Donáth besegít az USÁnak? hogy találtak ki ekkora baromságot? :D annyiért fogják adni, amennyiért megveszik... lassan ciki lesz, h ezek a szövetségeseink...
fatman
2022. július 12. 16:52
ebből sem lesz semmi... szerencsére... nevetséges
Nehidd El
2022. július 12. 16:52
Ezek a "humanista" politikusok éppen csak azt nem mondják ki, hogy amelyik hajó nem tőlük vásárolt olajat szállít, azt el fogják süllyeszteni. Miközben persze a piac az piac.
Gullwing
2022. július 12. 16:51
Remek agyasok ezek az amcsik, ők akarják megmondani ki mennyiért adja-veszi az olajat... Ott nem csak bidé nettó ostoba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!