Szerbia hatvan napra betiltotta a fakivitelt

2022. június 07. 10:00

Az elmúlt hetekben az energiahordozók, mindenekelőtt a földgáz és a villanyáram árának drágulásától, illetve annak hiányától tartva, valamint az egyre inkább érezhető infláció hatására, az előttünk álló télre készülve, megnőtt a tűzifa és a pellet iránti kereslet Szerbiában. A kereslettel pedig az egekbe szökött az áruk. Ehhez közrejátszott az is, hogy a Kolubara szénbánya állapota félő, hogy nem tud minőséges barnaszenet kitermelni.

2022. június 07. 10:00
null

Az elmúlt napokban egy köbméter bükkfáért egyes fakereskedések 10.000 dinárt (85 eurót) is elkértek, míg a pellet tonnájáért 400 eurós árat is megszabtak,

ezzel mintegy 50 százalékos drágulást okozva a tavalyi évhez képest.

A múlt évben ugyanis a tűzifa köbmétere 6000-6200 dinár (50-52 euró) volt, most pedig a tölgyfáért 9000 ezer dinárt, a bükkért pedig 9500 dinárt kell fizetni.

A magas árakat Igor Braunović, a Szerbia Erdői Közvállalat (Javno preduzeće Srbijašume) megbízott igazgatója indokolatlannak tartotta, a napokban a szerbiai közszolgálati médiának elmondta, náluk a faanyag 8 év alatt csupán 5%-ot drágult. Vagyis a náluk vásárolt nyersanyagból (köbméterenként 4000 dinár) egy tonna pellet legfeljebb 8000 dinárba (67 euróba) kerül, ezért a magánvállalatoknál vásárolt nyersanyagért sem kellene többet fizetni 15-16 ezer dinárnál (135 eurónál). Mint a közszolgálati médiának elmondta, nincs rendjén, hogy a pelletgyártók az árakat a tűzifa piaci árához igazítják.

Ezért a közvállalat a napokban ígéretet tett, hogy július 1-jéig leszállítja a megbeszélt mennyiségű fát a pellet előállításához, figyelmeztetve ezzel a polgárokat arra, hogy ne siessenek a vásárlással, ne fizessenek szükségtelenül magas árat a pelletért. Igor Braunović, a szerbiai Beta hírügynökségnek elmondta, az idén a hosszú tél és a hó miatt lehetetlen volt elkezdeni a fák kivágását április 1-je előtt, így csökkent a pellet előállításához szükséges nyersanyagtermelés is, ám a Srbijašume 110 ezer pelletkályha számára képes nyersanyagot biztosítani. Így amint megkezdődik a nyersanyag leszállítása, várhatóan visszaesik a pellet beszerzési ára is.

Ám a pelletgyártáshoz szükséges nyersanyag hiányát, ezzel pedig az árak növekedését nem csak a fakitermelés gondjai okozták, hanem az is, hogy

Nem számoltak ugyanis az idén tavasszal jelentkező fennakadással.

Zoran Drakulić vállalkozó a szerb médiának elmondta: a pelletgyártók (ő maga is az) december óta csökkentett kapacitással dolgoznak, mivel kevesebb fa érkezik hozzájuk. Az év eleje óta ugyanis a megbeszélt mennyiségnek csupán 42 százalékát kapták meg. Csak az ő vállalatának 40 ezer köbméter fával tartoznak, ami mintegy 20 ezer tonna pelletnek felel meg.

A szerb kormány azzal a céllal, hogy visszaszorítsa a tűzifa és a pellet árát,

Vagyis júniusban és júliusban a szilárd, biomassza alapú tüzelőanyagok előállítására használt fafajták kiszállítása nem megengedett. Összesen 19 fajta fát soroltak fel, köztük van a fenyő, a tölgy, a bükk és a nyárfa egyes fajtái is.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. június 11. 07:49
hát igen, minden ország, minden nyerssanyaggal ezt csinálja, amikor felrobbannak az árak... mert 1 vagy 2 hónap múlva minden drágább lesz, jobb várni az eladással... a búza majdnem 2x annyi, mint 1 éve, a kukorica másfélszerese... szóval nekünk is ezt kellene csinálni, tudom, a kormány bevezette az exportengedélyezést elővásárlási joggal, de eddig egy kilót sem vett...
diós guba
2022. június 11. 07:49
A szerbeknél lankad a faszállítás.
wadcutter
2022. június 11. 07:49
ha nincs gáz, akkor fával gyújtanak a pálinkalepárló alá, teljesen érthető a tiltás
cartwright
2022. június 08. 15:22
basszus, először azt hittem, hogy a Gelmere/X/10/stb nevet váltott ilyen hang nincs és dürger meg rakom
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!