Megszorítás nélkül, egyensúlyi úton védi a növekedést, a családokat és a nyugdíjasokat a 2023-as költségvetés

2022. június 10. 10:05

Tényleg a nyugdíjasok, családosok és a rezsi költségvetése lesz a 2023-as év, ismerte el az Index. Az adatok alapján egyértelmű, hogy baloldali álhír volt a megszorításokkal való fenyegetőzés.

2022. június 10. 10:05
null

A parlamentnek benyújtott törvénytervezetből kiderül, hogy a kormányzat 

– 30 976,3008 milliárdos bevétellel
– 33 328,45 milliárd forintos kiadással és 
– 2 352,15 milliárd forintnyi hiánnyal számol a közpénzügyek terén a következő évben. 

– 30 976,3008 milliárdos bevétellel – 33 328,45 milliárd forintos kiadással és  – 2 352,15 milliárd forintnyi hiánnyal számol a közpénzügyek terén a következő évben. 

Mivel a költségvetés egyúttal azt is jelzi, milyen értékeket vall egy társadalom és kormányzat (milyen tevékenységeket adóztat, támogat, finanszíroz), érdemes megvizsgálni, mely területek a nagy nyertesek.

Először is, a pénzügyminiszter a sajtótájékoztatóján nyomatékosította, hogy a jövő évi büdzsé célja a rezsicsökkentés és a honvédelem megerősítése. Jelezte, hogy a kormány olyan törvénytervezetet készített, amely megvédi az eddigi eredményeket, gondoskodik a magyar családok biztonságáról és növekedési pályán tartja a gazdaságot. Varga Mihály kiemelte: a törvényjavaslatban 4,1 százalékos gazdasági növekedés, 3,5 százalékos hiánycél, a jövő év végére 73,8 százalékig csökkenő államadósság-ráta és 5,2 százalékos infláció szerepel. 

A kormány számolt a háború, a szankciók hatásával, a magas energiaárakkal, az inflációval, az európai gazdaság lassulásával, a világgazdasági környezet bizonytalanságával” – jegyezte meg, utalva arra, hogy soha nem volt még olyan kiszámíthatatlan a környezet a költségvetés készítésekor, mint most.

A törvényjavaslatról a Költségvetési Tanács egyébként megállapította: a 3,5 százalékos jövő évi költségvetési hiánycél elérhető, amennyiben a tervezett makrogazdasági pálya megvalósul, illetve az adóváltozásokat és a kiadások csökkenését részletesen kidolgozzák.

Kiemelendő, hogy a családtámogatásokra szánt összeg meghaladja a 3200 milliárd forintot, ami az ideinél 450 milliárd forinttal magasabb, számolt be az Index.

A családok mellett a nyugdíjasok is jól járnak: „a pénzügyminiszter a törvénytervezet parlamenti benyújtása apropóján beszélt arról is, hogy 2023-ban az idei évhez képest: nyugellátásra 730 milliárd forinttal, oktatásra 200 milliárddal, egészségügyre 100 milliárddal többet fordít a kormány. A tervezet szerint mivel 5,2 százalékos inflációval tervezik az évet, ekkora nyugdíjemelésre számíthatnak az ellátottak év elején, ami a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik. Utóbbi visszaépítése a nyugdíjrendszerbe jövőre 371,8 milliárd forintba kerül a költségvetésnek. Megmarad a nyugdíjprémium, amire 24,9 milliárd forintot tervezett be a kormány, de a Nők 40 program is, utóbbi éves szinten 372,4 milliárd forintba kerül. Nyugellátásokra összesen több mint 4 ezer milliárdot költ a jövő évi költségvetés” – írta a lap.

Nyugellátásokra tehát 730 milliárddal, családokra 450 milliárddal, oktatásra 200 milliárddal, egészségügyre 100 milliárddal költ többet majd a kormány.

A fentiekből az látszik, hogy a 2010 után is alkalmazott különutas magyar válságkezelési recepttel megoldható, hogy megszorítások nélkül, növekedésösztönző módon maradjon a gazdaság fenntartható pályán, miközben a magyar emberek védve legyenek a világgazdasági válsághelyzet káros hatásaitól. Bár a baloldali lapok válságköltségvetésről írnak rengeteg megszorítással, a költségvetésből az derül ki, hogy a magyar cégek és munkavállalók adóterhei nem emelkednek (rendkívül indokolt esetben a teherbíró képesség figyelembevételével különadók azonban lesznek) és a közpénzügyek tovább közelednek az egyensúlyhoz, ráadásul a családokra és a nyugdíjakra is még több pénz jut, emellett megőrizhető a rezsicsökkentés is, ami Európában szinte egyetlen más országnak sem sikerül.

A családok védelmét annyira komolyan gondolja a kormányzat, hogy mint Varga egy kérdésre válaszolva elmondta, azért vették ki a rezsicsökkentés alól a kkv-kat és az önkormányzatokat, mert „ez egy családbarát kormány”, és alapvetően a családoknak kell az eredményekből részesülniük, de utalt rá, hogy a rezsivédelmi alapból adott esetben az önkormányzatok, a kis- és középvállalkozások és az egyházak megnövekedett energiaköltségét is lehet majd segíteni. A családokkal kapcsolatban kiemelte, hogy az intézkedéseik eredményei már látszanak, a termelékenységi arányszám elmozdult 1,5-1,6 százalék körüli szintre a korábbi 1,3-ról, azonban ezzel a szinttel még nem elégedettek.

A rezsi és a honvédelem azért kiemelt súlyú területek, mert külső válságok idején az ország és a gazdaság belső stabilitását ezekkel az eszközökkel lehet megvédeni. A rezsicsökkentés önmagán túlmutató fontosságú, hiszen visszafoghatja az inflációt, márpedig az infláció lehet a vásárlóerő visszaesésének egy oka, amivel a növekedés alapjai is elgyengülnének. A honvédelem pedig nem csak a hazai ipar fejlesztése miatt lényeges, hanem azért is, mert a választók világosan kinyilvánították, hogy a biztonságra, a háborúból való kimaradásra és az ország megvédésére szavaznak – a kormány pedig láthatóan mindent megtesz, hogy mindezt teljesítse.

Forrás: nepszava.hu
Forrás: nepszava.hu

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2022. június 10. 22:46
Köszönjük, Fidesz. Az ország a lehető legjobb kezekben van.
Mocca08
2022. június 10. 21:53
Már nem azért, de respect az összes szakembernek, intézménynek, vezetőnek. De tényleg... Ez azért nem az a fajta számolgatás amit az ember otthon csinál (már ha), kiadás: tej kenyér, rezsi, bevétel: fizu, tartozás szomszédtól. Thumb Up Varga Mihályéknak, thumb up a kormánynak és köszönet a növekedésért!
luxusbatar
2022. június 10. 21:53
Ja. Csak az inflácó meg a 400-as EUR felzabál mindent. A végén úgyis a kassza rossz oldalán álló fizet meg mindent.
nemecsekerno_007
2022. június 10. 21:53
Lényeg, hogy Trianonba jobban élnek a magyarok. Megmondta az Untermüller is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!