Kína védelmi vezetője: „Peking a végsőkig harcolna azért, hogy Tajvan ne lehessen független”

2022. június 18. 09:45

Wei Fenghe visszautasította Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter „rágalmazó” vádját, miszerint Kína regionális instabilitást okoz. Azt mondta: Peking csupán azért küzd, hogy újraegyesítse országát és Tajvant.

2022. június 18. 09:45
null

 

„Harcolni fogunk a végsőkig”

„Tajvan függetlenségi törekvése egy zsákutca” – jelentette ki Wei Fenghe kínai védelmi miniszter előző héten a szingapúri Shangri-La Párbeszédben.

„Ha bárki el meri választani Tajvant Kínától, nem fogunk habozni, harcolni fogunk. A végsőkig fogunk harcolni, mert ez Kína egyetlen lehetősége” – figyelmeztetett Wei.

Kijelentése egy nappal azután hangzott el, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kritizálta Kínát, amiért „agresszívan ismerteti a területi követeléseit.”

„Tanúi vagyunk a provokatív és destabilizáló katonai tevékenységeknek Tajvan közelében, az elmúlt hónapokban rekordszámban és szinte minden nap láthatóak a PLA (kínai hadsereg) repülői Tajvan közelében” – mondta Austin ugyanezen a szingapúri konferencián.

Kína azt mondja, hogy nem fogja sarokba szorítani az USA

Wei felszólította Washingtont, hogy „hagyjon fel Kína befeketítésével és az ország érdekeinek károsításával.”

Azt mondta, hogy a kínai-amerikai kapcsolatok kritikus és döntő fordulóponthoz érkeztek. „A konfrontáció sem a két országnak, sem a világnak nem lesz előnyös” – figyelmeztetett Wei.

Wei szerint az USA többoldalú partnerségre törekszik az indo-csendes-óceáni országokkal – ez pedig arra enged következtetni, hogy

 az USA megkísérli Kína sarokba szorítását.

 – állítja a DW hírportál.

„Egyetlen ország sem kényszerítheti rá akaratát másokra, vagy zsarnokoskodhat másokkal a multilateralizmus álcája alatt” – mondta Wei.

Amerikai-kínai feszültségek Tajvan miatt

A Tajvan és Kína között a feszültség folyamatosan fokozódik, különösen a sziget légvédelmi azonosító zónájába egyre gyakrabban behatoló kínai katonai repülőgépek miatt.

Austin nemrégiben azt is elmondta, hogy Washington továbbra is elkötelezett az „egy Kína-politika” mellett, amelynek értelmében az Egyesült Államok csak formálisan ismeri el Pekinget, de informális kapcsolatokat és védelmi kapcsolatokat tart fenn Tajpejjel.

Wei azonban azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem tartja magát ehhez a politikához, mondván, hogy „folyamatosan kijátssza a Tajvan-kártyát Kína ellen.”

Austin szerint az USA továbbra is teljesíti a Tajvannal szemben vállalt kötelezettségeit.

„Ez magában foglalja Tajvan támogatását a megfelelő önvédelmi kapacitás fenntartásában” – mondta Austin.

Borítókép: MTI szerkesztett

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2022. június 23. 03:13
Akkor most Tajvan lesz az új európazuniós tagjelölt? Milyen embargót kérnek a tavaniak?
MZperXXL
2022. június 23. 03:12
Az USA állampapír birtoklása mint "fegyver" sz.rt sem ér. Mi van, ha nem fizetik, valami demokratikus indokkal, és csók? Őket nem fogják kizárni a SWIFT-ből, meg szankciók sem lesznek ellenük.
Ronee
2022. június 23. 03:12
Te jó nagy barom vagy...ki szerint független, te Isten barma? A Marshall szigetek szerint? Mert még az usákok sem ismerik el... Azt tudod, hogy milyen nyelven beszélnek, írnak, olvasnak a független taiwani polgárok?? Balfasz.. #)
fejedlm
2022. június 23. 03:11
Tajvant senki sem kebelezte be. A polgárháború végén az egyik fél ott alapított új köztársaságot. Ezért a székelyföldi hasonlat sántít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!