India rövidebb kereskedelmi utakat nyitna Oroszország felé – Kína őszinte sajnálatára

2022. június 23. 19:45

Oroszország a hónap közepén Szentpétervárról küldött Indiába szállítmányokat. A hír azért érdekes, mert a kiválasztott útvonal mutatkozik az indo-orosz kereskedelem legrövidebb összeköttetési kapcsolódásának. India, Irán és Oroszország nagy lendülettel helyezi üzembe a Nemzetközi Észak-Déli Közlekedési Folyosót (INSTC).

2022. június 23. 19:45
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Szombaton a konténereket Szentpéterváron rakodták be, onnan Asztrahán felé tartanak, ahol  a Szolyanka kikötőben rakják fel őket. Ezután átkelnek a Kaszpi-tengeren, hogy elérjék az iráni Anzali kikötőt, ahonnan a tervek szerint teherautókkal (esetleg vonaton) a dél-iráni (Perzsa-szoros) Bandar Abbas kikötővárosba szállítják őket. A konténereket innen India legnagyobb nyugati konténerkikötőjébe viszik.

Az INSTC egy 7200 km hosszú multimodális közlekedési hálózat, amely tengeri, közúti és vasúti útvonalakat foglal magában. Összeköti az Indiai-óceánt a Kaszpi-tengerrel a Perzsa-öbölön keresztül Oroszországba és Észak-Európába, és a legrövidebb összeköttetési útvonalat kínálja közöttük.

Az indiaiak abban reménykednek, hogy az INSTC rövidebb multimodális szállítási útvonalat kínál majd Európa és India között, mint a Szuezi-csatorna útvonala. Az első szállítmányt még tavaly júniusban indította egy finn logisztikai cég. Akkor még nem használták a Kaszpi-tengert, hanem Azerbajdzsánon keresztül jutott el az áru Iránba, majd Indiába.

India egy összeköttetési folyosó kialakítását is tervezi az erőforrásokban gazdag sarkvidéki régió és az INSTC között. India érdekelt az infrastruktúra, a hajózási útvonal fejlesztésében és az ásványok fenntartható módon történő kiaknázásában az Északi-sarkvidéken. Oroszország tölti be az Északi-sarkvidéki Tanács soros elnöki tisztét a 2021–2023-as időszakban, India pedig együttműködést tervezett Oroszországgal olyan területeken, mint a fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődés előmozdítása, LNG-projektek, navigációs hozzáférés, gáztermelés és cseppfolyósítás, valamint diverzifikált közlekedési folyosók.

Lassan közhellyé válik, hogy az oroszok javarészt Kína és India segítségével tudják kivédeni a szankciókat, akiknek szintén érdekük egy új globális valuta rendszer létrehozása. Az együtműködést még szokni kell, hiszen India eddig következetesen fenntartásokat fogalmazott meg a kínai BRI-vel szemben. Úgy ítélik meg, hogy a Kína-Pakisztán gazdasági folyosó sérti a földrésznyi ország szuverenitását, emellett India is figyelmeztet folyamatosan, hogy Kína ezzel az országokat adósságcsapdába sodorja.

Számos állam aláírta a BRI-t, de mellette nyitott más összekapcsolódási kezdeményezésekre is. Ebben az összefüggésben, az eurázsiai térségben India, az általa vezetett összekapcsolási kezdeményezéseket szorgalmazott, amelyek segítik a közép-ázsiai államok hozzáférését az Indiai-óceán térségéhez. India lépéseket tett az iráni Chabahar kikötő üzembe helyezésére, hogy biztonságos és kereskedelmileg életképes hozzáférést biztosítson a közép-ázsiai országok számára a tengerhez.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2022. június 29. 17:34
Hamarosan lehet még rövidebb is: Odessszából hajóval Indiába. Jövőre már...
pipa89
2022. június 29. 17:33
A kínaiak helyében nem nyöszörögnék ezen, mivel maguknak köszönhetik. Nem kaptak a történelmi pillanaton, csak kommunikálgattak, óvatoskodtak Oroszországgal, mert nagy volt az USA nyomása. Addig vacilláltak, míg az oroszok nagyobb piacot "találtak". India helyezkedése még sok borsot törhet Kína orra alá, mert az USA mindent bedob, hogy Indiát megnyerje magának...
lvjtn
2022. június 29. 17:33
túl sok soros-szemetet olvasol a kínaiak nem "nyöszörögnek" és nem is "óvatoskodtak", az első perctől benne vannak a kínai, indiai, orosz, brazil, dél-afrikai és immár iráni gazdasági együttműködésben, a dollár alapú kereskedelem fölszámolásában értem én, hogy a nyugat kétségbeesetten próbálja ezen országok egymás közti rivalizálását fölnagyítani, de a helyzet az, hogy a dollár kivégzése megkezdődött, és ebben mindegyik résztvevője ennek az együttműködésnek erősen érdekelt
masikhozzaszolo
2022. június 29. 17:33
Jól néz ki. Ilyeneket terveztem a szakdogámba. Szép sárga. Kínába az való. Mondjuk a Clark Adam is sárga.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!