Globális viszonyok átrendeződése 5.

India is besegít az oroszoknak, hogy hasra fektessék a zöldhasút

2022. április 14. 13:24
Az Orosz Föderáció elleni szankciókkal összefüggésben az Oroszországi Központi Bank és az Indiai Tartalékbank (RBI, Központi Bank) létrehozhat egy szabályozási keretet és egy mechanizmust a kölcsönös elszámolásokhoz - számolt be a TASS március 30-án. Írta ezt annak kapcsán, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Indiában tett látogatást. A delhi tárgyalásainak egyik témája egy új fizetési rendszer, a SWIFT alternatívája volt, amely lehetővé teszi a rúpiában és rubelben történő elszámolást.
Hét részes sorozatunkban megpróbáljuk körüljárni miképp változott, változik, változhat a világpénz. Az sorozat előző részei elérhetőek: 1.rész / 2.rész / 3. rész / 4. rész.  

Számos orosz bank lekapcsolása a SWIFT-rendszerből a kétoldalú kereskedelem elszámolási rendszerének megbénulásához vezetett. A szankciók bevezetését követő első hetekben az indiai exportőrök nem jutottak hozzá mintegy 400 millió dollárhoz, azokért az árukért, melyeket már leszállítottak Oroszországba.

Várhatóan Indiába látogat az Orosz Központi Bank szakértőiből álló csoport, hogy megvitassák a fizetési struktúrák és a két állam közötti elszámolási módok kialakítását az Orosz Föderáció elleni szankciókkal összefüggésben.

Emellett a két ország vezető bankjainak szakemberei egy speciális mechanizmust dolgoznak ki, amely megkönnyíti India orosz olajvásárlását. A Külügyminisztérium, valamint India és Orosz Föderáció Kereskedelmi Minisztériuma fogja meghatározni a kölcsönös elszámolások általános körvonalait a kétoldalú kereskedelemben a nyugati szankciók hátterében.

India és Oroszország megpróbálja megkerülni a fegyverüzleteket fenyegető amerikai szankciókat

Már 2019-ben India és Oroszország új fizetési módban állapodott meg nemzeti valutáikon keresztül egy több milliárd dolláros védelmi ügylettel kapcsolatban, hogy elkerüljék az Egyesült Államok szankciókkal és banki korlátozásokkal való fenyegetését.

Gondolkodtak abban is, hogy euróban bonyolítják le az ügyletet, de ezt elvetették, mert a globális pénzügyi rendszer annyira függ az Egyesült Államoktól, hogy „ezt senki sem meri megtenni”.

Az Egyesült Államok 2017 végén szankcionálta (CAATSA szankciók) az orosz állami fegyverexportőrt, a Rosoboronexportot. Ekkor az Indiai Állami Bank leállította az Oroszországnak az euróban zajló kifizetéseket az indiai fegyvervásárlásokért. Akkor két hadihajó megvásárlását kellett lebonyolítani.

A védelmi szerződéseket végül rubelben és rúpiában számolták el az orosz és indiai jegybank által kötött fizetési megállapodás alapján.

A Krím annektálása után Amerika szankcióval sújtotta az orosz védelmi ipart, és szankcióval fenyegette a vásárlókat is. 2018-ban 17 milliárdért tudtak mégis eladni, és az USA csak egyszer Kínával szemben alkalmazott szankciókat. 2014 és 2018 között az orosz fegyvereladások 17 százalékkal estek vissza.

2014-18 között India a fegyverek 58 százalékát az oroszoktól vásárolta. Abban az időben  született egy 5 milliárd dolláros szerződés S-400-as rendszerekről, amely teljesítése most fejeződik be. Emellett megegyeztek Kamov Ka-226T helikopterek közös gyártásában,négy hadihajóról, amelyből kettő  Indiában készülne, és még 2018 márciusában felavattak egy fegyvergyárat, amelyben 750 ezer Kalasnyikovot gyártanának évente.

India, Oroszország és Kína alternatívát keres a nyugati SWIFT fizetési mechanizmusra

Már 2019-ben hírül adták, hogy India, Oroszország és Kína alternatívát keres az Egyesült Államok által uralt SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) fizetési mechanizmussal szemben annak érdekében, hogy megkönnyítse a kereskedelmet az amerikai szankciókkal sújtott országokkal. Ezeket a folyamatokat tehát nem az ukrán invázió váltotta ki, csupán felerősítette.

Az orosz SPFS pénzügyi üzenetküldő rendszer a kínai határokon átnyúló bankközi fizetési rendszerhez, a CIPS-hez kapcsolódik. Bár Indiának nincs hasonló rendszere, azt tervezi, hogy az Orosz Központi Bank platformját összekapcsolja egy fejlesztés alatt álló szolgáltatással.

Már annak idején, a SWIFT pénzügyi fizetési mechanizmusnak ez a javasolt keleti alternatívája szerepelhetett a 2019-es brazíliai BRICS-csúcstalálkozón. A BRICS-országok külön-külön vizsgálták a nemzeti valutákkal folytatott kereskedelmet egymás között.

„Lehetőségünk van külföldi bankokat és külföldi jogi személyeket is bekapcsolni az SPFS-be. Ma mintegy 400 felhasználó vesz részt a rendszerben. Nyolc külföldi bankkal és 34 jogi személlyel már megkötötték a megállapodást” – mondta Alla Bakina, az Oroszországi Bank nemzeti fizetési rendszerének igazgatója ekkor a brazil találkozón.

Irán, amely szintén akkor csatlakozott hivatalosan is az Oroszország vezette szabadkereskedelmi övezethez (EAEU), szintén közös alternatívát igyekszik kidolgozni a SWIFT helyett. A SWIFT-ről ugyanis 2018-ban kapcsolták le az iráni bankokat.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs olyan, hogy senki nem veszi és nincs olyan, hogy az egész világ. Ez csak a globalisták megszokott szóhasználata.

Ami Putyin rettegését illeti, eddig az orosz haderő 8-10 százalékát vetették be, de ha a nyugat továbbra is felfegyverzi Ukrajnát, még nagyobb erőt is bevethetnek. Érdekes, hogy az EU inkább keménykedik, akár saját érdekei ellenében is. Pedig előállhatnának fegyverszüneti javaslatokkal, békejavaslatokkal. Nem kéne az USA érdekei szerint politizálni.

Ott nem a nyugati szemlélet, hozzáállás dívik.
Hárman együtt nagyon ütős társaság.......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés