Dél-Korea is beszáll a nemzetközi versenybe a tehetségekért

2022. június 16. 14:51

A szakértők szerint a kormánynak nagyobb figyelmet kell fordítania a bevándorlók integrációjára, csak így tartható fenn az ország gazdasági fejlődése. 

2022. június 16. 14:51
null

Akár már 2023-ban létrejöhet az új ügynökség Koreában

A Koreai Bevándorlási Szolgálat (KIS) megerősítése és leválasztása az Igazságügyi Minisztériumtól jó lehetőség lehet a kormány számára egy új, bevándorlással foglalkozó ügynökség létrehozására – idézi a szakértőket Lee Hyo-jin, a The Korea Times írója.

Az új bevándorlási ügynökség létrehozásáról szóló viták azután kezdődtek Koreában, hogy az újonnan kinevezett igazságügyi miniszter, Han Dong-hoon májusi kinevezési beszédében kijelentette, hogy a bevándorlók növekvő száma miatt felülvizsgálja egy, a migránsokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó ügynökség létrehozását.

Az Igazságügyi Minisztérium és a Migrációs Kutató- és Képzési Központ (MRTC) által közösen szervezett, a bevándorláspolitikáról szóló fórumon különböző bevándorlási szakértők vitatták meg a kormány tervének megvalósításához szükséges konkrét lehetőségeket.

A résztvevők között volt többek között Lee Jae-yoo KIS biztos, Kang Dong-kwan MRTC igazgató, Moon Byung-ki, a Korean Association of Immigration Policy and Administration vezetője, Yoon In-jin, a Korean International Migration Studies Association vezetője és Kim Dong-wook, a SNU Graduate School of Public Administration professzora.

A fórumon Kim azt javasolta, hogy a KIS-t – amely jelenleg az igazságügyi minisztérium alá tartozik – emeljék magasabb szintű, független kormányzati ügynökséggé.

„Egy független ügynökség létrehozásával a kormány fejlettebb bevándorlási politikát folytathat és

 – mondta Kim.

Kim szerint amennyiben a törvényjavaslatot az év második felében elfogadják, úgy az új ügynökség akár már 2023-ban is működőképes lehet.

Korea is felveheti a versenyt a tehetséges fiatalokért, csakúgy mint Japán

Kim szerint az új ügynökség létrehozása versenyképessé teheti Koreát a „külföldi tehetségekért folytatott háborúban”. Japán és Kína – melyek korábban viszonylag szigorú bevándorlási politikát folytattak – egyre szélesebbre nyitják kapuikat a tehetséges bevándorlók előtt.

Japán korábban az egyre multikulturálisabbá váló világban is igyekezett megőrizni viszonylagos elszigeteltségét és etnikai homogenitását.

Az utóbbi években viszont nyilvánvalóvá vált, hogy a világ legsúlyosabb mértékben elöregedő társadalma nem lesz képes fenntartani szociális ellátórendszerét a külföldi munkaerő jóval nagyobb arányú beáramlása nélkül – ez pedig a politikai döntéshozatalban is megmutatkozott.

A nemrégiben megalakult kormány most újabb komoly lépést készül tenni a bevándorlás terén.

A két évvel ezelőtti törvénymódosítás által megszabott ötéves korlátot megszüntetnék, és a kékgalléros munkavállalóknak is határozatlan idejű tartózkodási jogot biztosítanának

– idézi a japán Igazságügyi Minisztérium egyik tisztviselőjének szavait a Reuters.

Ennek ellenére nem engednek be mindenkit: az ország részben saját nemzetbiztonsága érdekében, de az amerikai és európai egyetemekkel folytatott csereprogramok védelme érdekében is arra kéri az egyetemeket, hogy szigorúbban ellenőrizzék a külföldi hallgatókat és tudósokat, hogy megakadályozzák a technológia kiszivárgását olyan helyekre, mint például Kína – adta hírül korábban a Makronóm.

Kim szerint Koreában hosszú távon az lenne kifizetődő, ha a kormány pontrendszert vezetne be. A rendszer szerint 

a Koreába költözni kívánó külföldi állampolgárok több kritérium – például az életkor, az iskolai végzettség és a munkatapasztalat – alapján pontokat kapnának. 

Azok kapnak majd vízumot, akik elegendő pontot gyűjtenek.

„A bevándorlási politika kulcsfontosságúvá vált ahhoz, hogy a kormány fenntarthassa a gazdasági fejlődést a gyorsan öregedő társadalom és a csökkenő születési ráta ellenére” – mondta Kang. Az MRTC vezetője kétirányú megközelítést javasolt a migrációs politika terén: egyrészt azzal kell foglalkozni, hogyan lehet „idecsalogatni” a tehetséges fiatalokat, másrészt pedig hogyan lehet támogatni a társadalmi integrációjukat Koreában.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2022. június 17. 21:34
A selejt biz az senkinek sem kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!