2010 előtt csodaszámba ment volna, ma már meg sem lepődünk: Európa élvonalában a magyar bérnövekedés

2022. június 02. 15:44

A magyar gazdaságpolitika sikerességét kiválóan mutatja az a tény, hogy a bérnövekedés üteme alapján ismét dobogós helyen szerepeltünk Európában.

2022. június 02. 15:44
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

2022 számos, a magyarok pénztárcáját kedvezően érintő változást hozott. A nyugdíjasok visszakapták a 13. havi nyugdíjat, a gyermeket nevelő családok a tavalyi személyi jövedelemadó-befizetéseiket, a fiataloknak pedig idéntől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Mindezek alapján kevesen lepődnénk meg azon, hogyha Magyarország 2022-es bérdinamikája kimagasló lenne Európában. Az azonban talán mégis meglepő lehet azoknak, akik kevésbé követik a nemzetközi folyamatokat, hogy a jövedelmek alakulása tekintetében a 2021-es évben is kivételesen jól teljesített hazánk.

Az Eurostat legújabb statisztikái szerint

a magyar bérnövekedés üteme 2021 harmadik és negyedik negyedévében is dobogós helyezést szerzett Európán belül.

Ahogyan azt az 1. ábrán is láthatjuk, 2021 harmadik negyedévében a magyar bérek 10,9 százalékot emelkedtek éves alapon. Ennél mindössze a bolgár (14,1 százalék) és a litván (12,1 százalék) jövedelembővülés üteme volt magasabb. Az Európai Unió átlagos növekedési üteme a magyarnak mindössze negyede, éves alapon 2,8 százalék volt, míg az Euroövezet országainak munkavállalói átlagosan a magyar mutatónak csupán ötödével, 2,3 százalékkal kaptak magasabb fizetéseket. Mindez azt is jelenti, hogy ezen időszak alatt a hazai bérek 6,6 százalékot konvergáltak a fejlett nyugati országok jövedelmi szintjéhez.

1. ábra: Éves bérnövekedési ütem Európa országaiban 2021 két utolsó negyedévében. Forrás: Eurostat.

A tavalyi év utolsó negyedéve még jelentősebb hazai sikereket hozott. Ekkor Magyarországon 11,7 százalékkal növekedtek a bérek éves alapon.

Ennél jobban csupán Bulgária (12,7 százalék) és Szerbia (11,8 százalék) munkavállalói örülhettek. Az Európai Unió esetében a bérnövekedés üteme a magyar mutatónak mindössze nagyjából hatoda (2,0 százalék) volt, míg az Euroövezet országai esetében még ennél is rosszabb volt a helyzet, a bővülés mértéke a magyar érték megközelítőleg nyolcada volt csupán (1,5 százalék). 2021 egészében tehát a magyarországi bérek több mint 10 százalékpontot közelítettek a legfejlettebb európai keresetekhez.

A kimagasló hazai számokkal erőteljes kontrasztban vannak a déli államok mutatói. Spanyolországban a harmadik negyedévben 1,0 százalékot, míg a negyedikben 1,3 százalékot emelkedtek csupán a bérek. Franciaországban ugyanez a két érték 1,9 és 1,3 százalék volt. Olaszország az 1,7 százalékos harmadik negyedév után a negyedikben már nem tudott növekedést felmutatni, 2021 végén ugyanott voltak az itáliai bérek, mint 2020 végén. A déli államok sereghajtója Görögország volt, melynek lakosai a harmadik negyedévet tekintve 3,2 százalékos, míg a teljes évre 0,2 százalékos bércsökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni. A teljes 2021-es évet tekintve a legrosszabbul teljesítő európai ország Hollandia volt, melynek munkavállalói éves alapon 0,6 százalékkal kevesebbet kerestek az év végén, mint egy évvel korábban.

A magyar bérnövekedés külföldön is meglátszik

A magyar bérnövekedés nem csupán hazai, de nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőnek számít.

2021 egészében a magyarországi bérek emelkedése több mint 10 százalékponttal volt magasabb, mint a legfejlettebb európai országok lakosainak jövedelem-bővülési üteme. Mindez egyben az is jelenti, hogy a hazai fizetések emelkedése nem csupán azt garantálja, hogy a magyar dolgozók jövedelme gyorsabban, erőteljesebben emelkedik, mint az árak növekedési üteme, hanem egyben folytatja hazánk elmúlt évtizedben tapasztalható konvergenciáját a fejlett nyugati országokhoz.

(Címlap: MTI/Vasvári Tamás)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2022. szeptember 23. 11:55
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220509/nincs-megallas-ismet-hatalmas-lett-a-koltsegvetesi-deficit-543689?fbclid=IwAR2KcvRbBBtjHZ_crfP_h9MbSXrRpdenpBCypfPgch5zoKr_ITZ_ps33J-I
Nehidd El
2022. június 02. 19:36
Ugye Németországról beszélsz? Mert ott 8% fölött van az infláció, miközben a bérnövekedés 2%. Ha minden így megy tovább, tényleg behozzuk őket 2030-ra.
nick89
2022. június 02. 19:35
Wazze, a választási feribátyámpézt meg a nyuggerpézt most inflálják el - nem bérnövekedés, hanem reálbércsökkenés van!!!! Hazudnak ezek, mint a vízfolyás.
democRATS
2022. június 02. 19:13
Hülye...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!