„A tehetséges fiatalok Magyarország legfontosabb erőforrásai” – Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár a Makronómnak

2022. május 11. 12:15

Egyre több fiatal lép a munkaerőpiacra, köszönhetően többek között a 25 év alattiak szja-mentességének – mondta Rácz Zsófia. A kormány kiemelt figyelmet fordít a vállalkozni vágyó fiatalok támogatására is, ebből a gondolatból született a START Program, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai partnerségével valósít meg. Az innovációs ügynökség Womentoring programjában a helyettes államtitkár vállalt nagyköveti szerepet, mivel azt vallja: a fiatal lányoknak sikeres női vezető példaképek kellenek ahhoz, hogy vállalkozni merjenek.

2022. május 11. 12:15
null
Takács Zsolt

Az szja-mentesség is a fiatalok foglalkoztatásának javítását célozza, a START ösztöndíjhoz hasonlóan. Mik voltak a tapasztaltok, valós segítséget nyújt a fiataloknak az szja-mentesség?

A visszajelzések alapján elmondható, hogy óriási segítséget jelent a fiatalok számára az szja-mentesség. Különösen fontos, hogy a koronavírus-járvány idején sikerült támogatni a fiatalok munkaerőpiacra lépését. Ráadásul nem kizárólag a teljes munkaidőben dolgozókra érvényesek a kedvezmények, hanem a diákmunkát és a részmunkaidőt végzőkre is kiterjednek. Az iskolaszövetkezeteken keresztül dolgozók járnak a legjobban a mentességgel, mivel nekik ezután az lesz a nettó bérük, amit eddig bruttó fizetésként kaptak.

Hány embert érint az szja-mentesség?

Magyarországon egymillió 25 év alatti fiatal él, de azoknak a száma, akik dolgoznak és a gyakorlatban is élhetnek a mentességgel, 280-300 ezer főre tehető.

Reméljük, hogy az adókedvezmény hatására minél többen próbálják majd ki magukat a munkaerőpiacon.

Határozatlan időre lépett életbe a fiatalok adókedvezménye?

Nem szabtunk lejárati időt az intézkedésnek, amely egyébként teljes mértékben illeszkedik a családtámogatási rendszer elemei közé, gondoljunk csak a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák SZJA mentességére.

Hosszú távú, kiszámítható családtámogatási rendszert építünk,

célunk, hogy tovább erősítsük, bővítsük a magyar családtámogatásokat.

A START program a fiatalok vállalkozóvá válását kívánja támogatni. Kik jelentkezhetnek a programba?

18-35 év közötti fiatal vállalkozók vagy vállalkozni vágyók vehetnek részt a programban. A START hasznos lehet egy már meglévő, de kezdetleges állapotban lévő vállalkozásnak ugyanúgy, ahogy egy olyan fiatalnak is, akinek még csak az ötlete van meg egy vállalkozás elindításához. Sokszor előfordul, hogy a kezdő vállalkozók nem tudják, hogyan kell egy ötletet a gyakorlatban megvalósítani, vagy hogyan kell megírni egy üzleti vagy pénzügyi tervet; egyebek mellett ebben is segítséget nyújt nekik a program.

Fotó: Földházi Árpád
Fotó: Földházi Árpád

Milyen vállalkozásokkal vagy ötletekkel lehet csatlakozni a programhoz?

Három kategóriát határoztunk meg a pályázatnál. Ebből az egyik a „Generációs összefogás”, mivel szerettük volna, hogy olyan startupok vagy innovatív ötletek is megjelenjenek, amelyek elősegítik a különböző generációk együttműködését. Erre azért is van szükség, mert azt látjuk, hogy

a koronavírus-járvány idején csökkent a generációk közötti szakadék,

hiszen a fiatalok és az idősek kölcsönösen és önzetlenül segítették egymást a kihívásokkal teli időszakban.

A második kategória – amelybe a legtöbb pályázat érkezett – az „Újrakezdés” nevet kapta, az erre a hívószóra beadott ötletek célja a koronavírus-járvány utáni életünk feltérképezése és újraindítása. Nagyon sok fiatal felismerte már a pandémia okozta problémákat, és szerencsére sokan megoldást is szeretnének kínálni a nehézségekre. Végezetül, a harmadik kategória az „Offline és az online világ közelítése”, hiszen az elmúlt két évben rengeteg időt töltöttünk az online térben, és sokszor életünk meghatározó történéseit is ott éltük meg. Fontos azonban, hogy az offline térbe is visszaszokjunk, hiszen nem élhetjük kizárólag online az életünket. Nem hiába született rengeteg olyan kezdeményezés, amely a két világ összekapcsolását segíti elő és teszi könnyebbé.

Hányan jelentkeztek a programra?

Több mint 100 pályázat érkezett, és ebből 82 felelt meg a formai és tartalmi követelményeknek. A START két fordulós pályázat, ami azt jelenti, hogy elsőként a jelentkezők közül a bíráló bizottság kiválaszt maximum 20 pályázatot. Idén végül 19 jelentkező jutott tovább az első fordulón, amivel automatikusan 3 millió forintos – adómentes, vissza nem térítendő és viszonylag szabadon felhasználható – támogatáshoz jutnak hozzá. A második körben a hathetes képzést követően tartunk egy úgynevezett „demo day-t”, ahol a vállalkozások bemutathatják, hogy mit tanultak a képzés alatt, hogyan fejlesztették vállalkozásukat. Ezen a napon a két legjobban szerepelt csapat további 5 millió forintos adómentes támogatást nyerhet el a már megkapott 3 millió forint mellett.

Tudna néhány példát mondani, hogy pontosan mivel foglalkoznak a pályázók?

Az egyik személyes kedvencem az az ötlet, amely mentorokat és mentoráltakat szeretne összekötni digitális felületen, ami nagyon hasznos tud lenni. Én is azt látom és tapasztalom, hogy

fiatalként nagyon vágyunk arra, hogy legyen mentorunk vagy példaképünk,

akitől tanulhatunk vagy kérdezhetünk. Nem mindig tudjuk, hogy hol keressük ezeket a mentorokat, viszont egy ilyen applikáció megkönnyítheti a dolgunkat.

A fiatalok vállalkozni szeretnének vagy inkább munkavállalóként szeretnének elhelyezkedni?

Már a koronavírus-járvány előtt is látszott, hogy a fiatalok inkább munkavállalóként kezdik el pályafutásukat, ugyanis szakmai tapasztalatszerzés céljából ez a legpraktikusabb és legbiztonságosabb döntés. Fiatalon nem minden esetben vagyunk készek akkora kockázatvállalásra, amelyet egy vállalkozás jelent. A START-hoz hasonló programok pontosan azt támogatják, azzal a céllal működnek, hogy a fiatalok merjenek kilépni a vállalkozói világba, és a Kormány támogatásával meg tudják valósítani álmaikat.

Fotó: Földházi Árpád
Fotó: Földházi Árpád

Nagyköveti szerepet vállalt a Design Terminal Mentorprogramjának Womentoring programelemében, amely kifejezetten a női startup-alapítókat segíti. Pontosan milyen programokkal támogatja a Womentoring a vállalkozni vágyókat?

A Design Terminal által életre hívott vállalkozásfejlesztési programok már évek óta sikeresen működnek. Ezek része a Womentoring is. Külön figyelmet szentelnek annak, ha valaki nőként, kismamaként vagy kisgyermekes anyukaként szeretne érvényesülni a vállalkozói világban. Ennek támogatására a program flexibilis képzéseket biztosít, ahol szakmailag lehet fejlődni olyan női mentorokkal, akik aktívan vesznek részt akár a politikában, közéletben vagy a versenyszférában. A Womentoring célja, hogy olyan kapcsolati hálózatot hozzon létre, amely nem kizárólag a párhetes képzésre formálódik, hanem hosszabb távon is segíti a résztvevők együttműködését.

Kik a mentorok a Womentoring keretein belül?

2019-ben volt utoljára meghirdetve a program, és a cél az volt, hogy a résztvevők olyan női mentorokkal találkozzanak, akik már fiatalon is óriási sikereket értek el. 2019-ben többek között mentor volt Novák Katalin, Fábián Sára vagy Csányi Gabriella. Idén Várnagy Priszcilla, Verő Barbara és Cseh Orsolya vállalták a feladatot.

Hányan vesznek részt most a programban?

Összesen 68 pályázat érkezett a kiírásra, és ebből végül 11 vállalkozás jutott be a mentorprogramba. A 11 bejutóból 6-nak van női alapítója.

Miért fontos a hazai gazdaság számára, hogy a kormány a női ötletgazdákat, vállalkozókat támogassa, és megteremtse nekik a kedvező feltételeket?

Nem szabad veszni hagyni a startupok világában sem azt a szemléletmódot, amelyet egy női vállalkozó tud hozni. A női vezetőknek teljesen más prioritásaik vannak, így más szemszögből kezelik a vállalkozásukat, mint a férfiak. Nagyon

fontos, hogy a fiatal lányok is lássák, hogy vannak igazán sikeres női vállalkozók,

akik követendő példák lehetnek a számukra. Ezt hivatott bemutatni a Womentoring is.

A fiatalok támogatásában kiemelten fontos szerepe van a Nemzeti Tehetség Programnak. Mi a fő célkitűzése?

A programot 2008-ban fogadta el az országgyűlés ötpárti konszenzussal. A Nemzeti Tehetség Program jelen formájában 2028-ig tart, és fő célja, hogy felkutassa és mindenben támogassa a magyar tehetségeket, mivel úgy gondoljuk, hogy ők az ország legkomolyabb erőforrásai. Évente 300-350 ezer fiatalt tudunk támogatni határon innen és a határon túl. Egyértelmű volt számunkra, hogy a külhoni magyar fiatalokat is támogatnunk kell. A program keretén belül az egyik kiemelkedő elem a Stipendium Peregrinum ösztöndíj, amellyel azokat a fiatalokat segítjük, akik felvételt nyertek a világ legrangosabb egyetemeire. Az ösztöndíjasoknak 1 éven keresztül minden költségét átvállalja a magyar állam, így a hallgatóknak nem kell külön fizetni egyebek mellett a lakhatásért, az utazásért vagy a tandíjért sem. Nem titkolt célja az ösztöndíjnak, hogy a külföldön megszerzett tudást a képzés végeztével a hallgatók Magyarországon kamatoztassák.

(Borítókép: Földházi Árpád)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2022. május 19. 15:26
Rácz, a tehetség.
dorkoka
2022. május 19. 15:26
Reméljük olyan okos amilyen szép. A cipőfűzőn nem esik orra. Engem irritál a 25 alattiak fizetése. Jól megy majd az almásoknak, turkálósguccsi meg az afgkolumszintlab.....
fatman
2022. május 16. 00:50
Gyönyörű csaj, egyszerűen imádom!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!