Orosz dialektika: a fizetés euróban történik, utólagos átváltással

2022. április 02. 06:22

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely szerint az orosz gázszállításért, április 1-jétől rubelben kell fizetni a „barátságtalan” országoknak. Az ellátás megszüntetésével fenyegetik azokat az országokat, akik nem értenek egyet az új rendszerrel. A rubelre való átállás nem fog azonnal megtörténni, mivel egyes szerződések kifizetése április második felében, a legtöbb megállapodás esetében pedig májusban esedékes. Németország már kijelentette, hogy az EU továbbra is euróban fizet, és „zsarolásnak” nevezte az Orosz Föderáció lépéseit. A Kommerszant pontosította az új mechanizmust.

2022. április 02. 06:22
null

A Kommerszant magyarázata szerint, az április 1. után szállított gáz fizetéséről szól a rendelet, ahol az egyes szerződéseknél az áprilisi szállítások kifizetése, április második felében, másoknál májusban kezdődik.  

Az új szabályok szerint a Gazprombank ügynökbankként működik a gázfizetéseknél, ahol a Gazprom külföldi vásárlóinak rubel- és devizaszámlákat kell nyitniuk. A Gazprombank fogadja a devizát, amit elad a moszkvai tőzsdén, és ott rubelt vásárol, majd átutalja a Gazprom számlájára. Ebben a pillanatban minősül a gázszolgáltatás fizetettnek.

Így formálisan a Központi Bank, amellyel az USA és az EU megtiltott minden interakciót, ki van zárva ebből a rendszerből. A Gazprombank számára pedig csökken annak a kockázata, hogy újabb szankciócsomag éri őket.

A gázért történő fizetés csak akkor kerül elszámolásra, ha megtörténik a fizetés rubelben, a devizafizetések még nem minősülnek annak. De az új elszámolási szabályok alól mentesülhet a szerződő fél, kivételt kell kérnie az állami befektetés-ellenőrző bizottságtól. Az ilyen kivételek kiadásának feltételeit tíz napon belül jóváhagyják.

Ha a Gazprom ügyfelei elutasítják ezt a fizetési módot, akkor az Orosz Föderáció ezt kötelezettségmulasztásnak fogja tekinteni, és leállítja a szállítást.

„Senki nem ad nekünk semmit ingyen, és mi sem fogunk jótékonykodni. Vagyis a meglévő szerződéseket leállítják” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormány tagjaival folytatott megbeszélésen március 31-én.

Az orosz vezetékes gáz az EU teljes gázfogyasztásának mintegy 40%-át teszi ki, 2021-ben a Gazprom mintegy 145 milliárd köbméter gázt szállított az EU-ba. Ezen felül, 10 milliárd köbmétert szállított a NOVATEK cseppfolyós formában, de az LNG-re ez a szabályozás nem vonatkozik.

Ahogy nem vonatkozik azokra az országokra sem, amelyek nem vezettek be szankciókat Oroszországgal szemben – Törökország, Szerbia, Grúzia és az Eurázsiai Gazdasági Unió országaira.

A Kommerszant szerint egyelőre nem világos, hogy az összes uniós ország egyhangúlag szabotálja majd az új fizetési rendszert. Mindenesetre Berlinnek, Európa legnagyobb orosz gázvásárlójának véleménye, hogy az orosz javaslat „politikai zsarolás”. Olaf Scholz német kancellár március 31-én megerősítette, hogy Németország megtagadja a rubelben történő fizetést, emlékeztetve arra, hogy az orosz gáz vásárlására vonatkozó szerződések alapján, a fizetés euróban vagy dollárban történik, és „ez így is marad” – mondta.

Korábban a G7-országok, amelyek Németországon kívül Olaszországot, Kanadát, Franciaországot, az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Japánt foglalják magukban, felszólították az ezekben az országokban székhellyel rendelkező cégeket, hogy ne egyezzenek bele az Orosz Föderáció követelményeibe. Az Európai Bizottság arra is felszólította az uniós tagállamokat, hogy hasonló álláspontot képviseljenek.

Viszont nem az EU-országok fizetnek a gázért, hanem konkrét cégek.

Az osztrák OMV vezetője, Alfred Stern március 31-én azt mondta, hogy a szerződést a Gazprommal euróban kötötték, és „még mindig nem látja okát másfajta fizetésnek”. Ugyanakkor az orosz gáz vásárlásának megtagadása Ausztria számára jelenleg lehetetlen, „hacsak nem vagyunk készek vállalni a hatalmas következményeket”.

Ezzel szemben Mario Draghi olasz miniszterelnök március 31-én azt mondta, hogy Vlagyimir Putyinnal folytatott március 30-i telefonbeszélgetéséből arra a következtetésre jutott, miszerint folytatható az euróban történő fizetés,

a rubelre való átváltás pedig az Orosz Föderáció belügye lesz.

Talán ez a megközelítés lehetővé teszi mindkét fél számára, hogy megmentsék az arcukat: az uniós vállalatok elmondhatják, hogy euróban fizetnek, a Gazprom pedig azt, hogy rubelben kapja a kifizetéseket.

„Megfogalmazhatjuk úgy is: a fizetés nem rubelben, hanem euróban történik, utólagos átváltással”

– mondja Jevgenyij Nadorsin, a PF Capital vezető közgazdásza.

Felhívja a figyelmet arra is, hogy a rendelet egy meghatározott rubel fizetési módra való áttérést tartalmaz – egy meghatározott bankon keresztül. „Nyilván azért választottak egy felhatalmazott bankot, hogy megkönnyítsék a rendelet végrehajtásának ellenőrzését. Figyelembe kell azonban venni, hogy sok potenciális vállalkozó fél az orosz cégekkel való együttműködéstől.”

A gáz rubelért történő értékesítése ellenszankció, amelyek célja, hogy további rubelkeresletet generáljanak a külföldi partnerek részéről – magyarázza Andrei Barkhota független szakértő.

Ha minden partner beleegyezne, hogy rubelért vásároljon gázt, akkor a rubel árfolyama akár erősebb lehet, mint február 24-e előtt, és erősebb a tavalyi szintnél, azaz dolláronként 70-75 rubelre erősödhet.

Bár ennek valószínűsége csekély, mert lesznek fennakadások: egyes országok megtagadhatják a rubelért való gázvásárlást, néhány ország pedig  beleegyezhet ilyen vásárlásba, de már kisebb mennyiségben.

Éppen ezért ennek a konstrukciónak a hatása a devizapiacra töredékes lesz, véli a szakember. „Bizonyos időszakokban 5-7%-os erősödést láthatunk, bizonyos időszakokban gyengülést, de alapvetően a rubel árfolyama 90-95 rubel körül fog mozogni”. Andrej Barkhota ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ha erős visszaesés lenne a gázvásárlásban, akkor a rubel nyomás alá kerülhet.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Varga László és akkor mi a picsa van
2022. április 03. 19:23
A Gazprom meghatározó mértékben állami tulajdonú, tehát, az orosz állam beavatkozása a Gazprom döntéseibe legális, ugyanis meghatározó többségi tulajdonon alapul. De megkérdezem, hogy a Deutsch Bank miféle banki üzletszabályzat alapján zárolta a Gazprom bankszámláját, a német kormány utasítására? Mert, hogy olyan nincs a bank üzletszabályzatában, hogy a német kormány utasítására zárolhatja az ügyfél bankszámláját, az kurva-szentség. És ilyen jogcím nincs egyetlen európai állam egyetlen kereskedelmi bankjánál se érvényben, mert ez a legalapvetőbb kereskedelmi jogba ütközne. Tehát kiderül, hogy az EU tagállamainak kereskedelmi bankjai nem is kereskedelmiek, hanem államiak?
Varga László és akkor mi a picsa van
2022. április 03. 19:06
Az európai államok semmivel akartak fizetni az átvett gázért, ugyanis azokat a bankszámlákat, amelyekre a vételárat az eredeti szerződések szerint utalták, az európai államok zárolták. Tehát, fizetéskor a vevők a kofferből átpakolták a vételárat egy másik kofferjukba, s elegánsan távozni akartak a pénzzel megpakolt kofferral. Csak erre mondta az orosz, hogy ezek a szerződések a vevők hibájából ellehetetlenültek, mivel nem jön létre adás-vétel, s helyettük új szerződési ajánlatot tesz, ami a fogyasztás tényével lép érvénybe. Tudtommal a litvánokat kivéve egyetlen európai állam se állította le a gáz vételezését, így mindegyik állammal létrejött az új feltétel szerinti szerződés. Érdekes amúgy, hogy az EU államok kormányainak bankszámlák zárolására vonatkozó parancsát az állítólag független bankok mi jogon hajtották végre? Melyik európai bank üzletszabályzatában van olyan, hogy miniszteri parancsra zárolni lehet bankszámlát? Fasiszta rezsimet támogató kormányok parancsát miért teljesítik az állítólag szuverén bankok? Miért evidencia, hogy az EU független kereskedelmi bankjai kormánydöntések szerint működik? Így a kommunista országok bankjai működtek régen.
Gyuri05
2022. április 03. 18:52
Valójában, ez így is jó, hiszen az Euró azonnal rubelre lesz váltva, tehát kereslet lesz a rubelre, és ezzel egyidőben, pedig ez Euró el lesz adva, ami miatt euró felesleg lesz a piacon, ezért, az Euró árfolyama meg csökkenhet.
Horst_Tappert
2022. április 03. 18:51
Rubel még akkor is lesz, amikor az eurónak már az emlékét is elfelejtettük. Szóval, el kellene kezdeni gyakorolni a rubel vásárlást...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!