Nem az amerikai fegyverektől, hanem a genderlobbitól retteg a legjobban Kína

2022. március 14. 08:29

A kínai kormány továbbra is tart a férfiak elnőiesedésétől, így újabb fegyvert vetett be a melegek elleni hidegháborúban: már a legnépszerűbb sorozatokat is cenzúrázza. 

2022. március 14. 08:29
null
Fekete Kíra

Az USA el akarja puhítani a kínai férfiakat

Alex Lo, a South China Morning Post (SCMP) újságírója szerint többen is úgy gondolják, hogy a kínai kormány azért lép fel ilyen határozottan a nőies férfiak ellen, mivel „az ázsiai férfiak elnőiesítése egy nyugati trükk”

Lo egy másik összeesküvés-elméletet is ismertetett cikkében, miszerint az USA „kulturálisan” is meg akarja akadályozni Kína fejlődését: az elmélet szerint elnőiesíti a férfiakat, így azok 

Bár Lo szkeptikus az elmélettel kapcsolatban, szerinte „lehet benne valami”

„Amennyiben ez egy nyugati trükk, akkor valószínűleg kölcsönösen romboló hatása lesz” – állítja az SCMP újságírója. 

Kína saját hetero polgárai is felháborodtak a cenzúra miatt 

A nagy kínai streaming platformok cenzúrázták a „Jóbarátok” című népszerű tévésorozat LMBTQ-utalásait – a sorozat rajongói különböző közösségi média platformokon fejezték ki nemtetszésüket. 

Több homoszexuális utalást tartalmazó részt is kivágtak a sorozatból,

 köztük azt a jelenetet, amikor Ross beszélget az ex-feleségével, aki azért vált el a férfitól, mert rájött, hogy leszbikus – adta hírül a CNN. 

A rajongók a kínai Weibo közösségi oldalon tiltakoztak a sorozat cenzúrája ellen – ez idő alatt a #FriendsCensored lett a legnépszerűbb hashtag az oldalon. 

A hashtag február 11-én  több mint 54 millió megtekintésnél tartott, másnap reggelre a platform ezt is cenzúrázta: a keresőbe beírva azt látjuk, hogy „ez a téma az erre vonatkozó törvényeknek és előírásoknak megfelelően nem jelenik meg”.

Irodákban ülnek a kínaiak és manuálisan szűrik a kéretlen tartalmakat

Az SCMP egyik videójából kiderül, hogy nem csupán egy-egy alkalmazást vagy sorozatot szűrnek, hanem gyakorlatilag az egész világhálót. 

Zen Soo, az SCMP újságírója arról számolt be, hogy a kínai kormány szabja meg azt, hogy a lakosok „mit láthatnak és mit nem láthatnak az interneten”.

„Kínában található a világ legbonyolultabb cenzúragépe – sokan azzal viccelődnek, hogy ez már nem is internet, hanem intranet” – tette hozzá Soo.

Soo azt is bemutatja, hogy az egyik legismertebb közösségi oldalra, a Facebookra rákeresve a böngésző nem jeleníti meg azt, csupán egy hibaüzenetet láthatunk a képernyőn: „ez az oldal nem elérhető”.

Nem csupán gépek cenzúrázzák a kéretlen tartalmakat Kínában, erre külön cégeket is alapítottak, ahol az emberek egy irodában nap mint nap olvassák és szűrik az illegális tartalmakat. 

Fotó: MTI szerkesztett

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2022. március 16. 21:04
Gondoljunk vissza a MAGYAR-ÚJBESZÉL kialakítására: Jó napot - a have a nice day tükörfordítása - Szép napot, szép hetet.. Disznó - sertés. Még véletlenül sem beszélnének disznóhúsról, hanem sertéshúsról, bár gond van még a vaddisznóval, illetve a sünsertéssel... Bár germanizmus volt, a krumpli szó általánosan elfogadott volt, ma csak a burgonya szót nyomják. Szolgáltatóknál a leolvasás és diktálás szó felcserélése. Bár a mérőállást telefonon lehet diktálni, interneten beírni, az a szolgáltató számára leolvasás, ... Hiába írok bármelyik szolgáltatónak, ne tegezzen. A Zárpi-bácsi (Göncz Árpád) csendőr-pertuja jut eszembe, midőn a gáz, villany, telefon szolgáltató honlapjain, agymosó reklámjain letegez! Vélheten ez az angol you személyes névmás szolgai tükörfordítása, mert ha az angol az Ön szóra használja, a mondat kivételesen udvarias hangnemű, lehet tudni, hogy ez Önről, Önökről szól. Na nálunk csak a tegezés és az udvariatlan megszólítás a menő. Folyik az érzékenyítés a táplálkozással kapcsolatban. Cél a rovarok, kukacok fogyasztása, most épp a mesterséges húsok irányába kezdték el az érzékenyítést.
meskhal
2022. március 16. 10:24
Lehet költözni tesa.
Málaga21
2022. március 16. 10:23
Ma már nem készülhet nyugaton film vagy sorozat kvótabuzi meg kvótanéger nélkül.
Almassy
2022. március 16. 10:23
Érdekes, hogy a propagandában mindig két csinos _nőies_ nőt mutatnak leszbikusnak. Ezzel ellentétnem a leszbikus párok tagjai a valóságban úgy néznek ki, hogy a nők és férfiak bottal sem piszkálnák őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!