Szétbomlasztotta Kínát az LMBTQ-propaganda, harcot hirdetett a kormány

2021. november 20. 15:24
Írta: Fekete Kíra
Xi Jinping elnök toxikusnak tartja a nőies férfiak szereplését a médiában, ezért cenzúrázza az LMBT tartalmakat.

Kína nem kegyelmez az LMBT tagoknak

Xi Jinping elnök „nemzeti megfiatalodásra” szólította fel a kínai nemzetet, a kommunista párt mostantól szigorúbban ellenőrzi az üzleti életet, az oktatást, a kultúrához és a valláshoz kapcsolódó eseményeket. A kormány betiltotta a nőies férfiak szereplését a televízióban, majd felszólította a műsorszolgáltatókat, hogy a „forradalmi kultúrát” népszerűsítsék.

A műsorszolgáltatóknak „határozottan

véget kell vetniük a puhány férfiak és az abnormális kinézetű emberek mutogatásának”

– jelentette ki a szabályozó hatóság, a nőies férfiakra használt sértő szleng kifejezéssel: „niang pao”, szó szerint „lányos fegyverek”.

Miért probléma az LMBT tagok „mutogatása”

A kormány aggódik, hogy a jelenlegi kínai popsztárok – akik dél-koreai és japán mintára lányosan öltözködnek, viselkednek – nem mutatnak jó példát a férfiak számára, kiveszhet belőlük a férfiasság – olvasható a The Diplomat oldalán. 

A The Conversation szerint „Az új szabályt a nemzetközi LMBT közösség elnyomásként élheti meg”.

Kína máris szigorúbb cenzúrát vezetett be az LMBT témájú posztokra a közösségi médiában

A nyár elején a kínai közösségi médiaóriás WeChat több – diákok által üzemeltetett – LMBT csoport hivatalos fiókját is törölte. A párt szigorította a hírességek ellenőrzését is. A műsorszolgáltatóknak kerülniük kell azokat az előadókat, akik „elvesztették az erkölcseiket” – mondta a szabályozó hatóság. Egy népszerű színésznő, Zhao Wei is áldozatul eshetett az új szabályoknak, magyarázat nélkül tűnt el a streaming platformokról. 

„Az előző pár évet nézve ez volt a legnagyobb cenzúra, amely célba vette a közösséget”

– állítja a Wio News.

Forrás: CTV News

„Az új rendeletek azt sugallják, hogy a kínai vezetés bizonyos szempontból vissza akarja fordítani az idő kerekét egy »egyszerűbb és tisztább« szocialista korszakba, amely kevésbé kapitalista és leginkább tervgazdasági szempontok vezérelnek” – vonta le a következtetéseket a Variety.

Egy elmélet szerint USA el akarja puhítani a kínai férfiakat 

„A »puhány bálványok« elleni jelenlegi kemény fellépésnek több oka is van. Az egyik az a meggyőződés – amellyel nyilvánvalóan egyes tisztviselők is egyetértenek –, miszerint egy nyugati trükk célja az ázsiai férfiak »elnőiesítése«. Szeretem az összeesküvés-elméleteket, úgy mint bárki más, de ez az elmélet viszi a pálmát. Wat Wing-yin, Leung Chun-ying volt hongkongi kormányfő kedvenc rovatvezetője és írója azt állította, hogy ez a nyugati összeesküvés a háború utáni Japán amerikai megszállása idejére nyúlik vissza, és ma Kínában folytatódik, sőt fokozódik. Az ilyen összeesküvés-elméleteket vallók általános elképzelése az, hogy a Kína felemelkedésének megfékezésére irányuló nyugati-amerikai kampánynak több frontja is van. A kulturális fronton pedig

az a cél, hogy a kínai férfiak kevésbé legyenek képesek fizikailag felvenni a harcot az amerikai katonákkal, ha valaha is kitörne egy háború” 

– fejtette ki véleményét Alex Lo, az SCMP újságírója.

Forrás: Pinterest

A szigorú szabályok ellenére Kínát gazdasági szempontból sokan felívelőnek tartják

„Christophe Barraid, a Market Securities vezető közgazdásza szerint Kína azért áll talpra hamarabb, mint az USA, mert a potenciális gazdasági növekedése, azaz az ország valós gazdasági teljesítőképessége is erősebb. Kína gazdasági növekedése az elmúlt évek alapján 6 százalék körüli, míg a többi fejlett gazdaságé csak 1,5 százalék körül mozog” – írta meg korábban a Makronóm

A demográfiai adatok viszont már nem ennyire pozitívak, ezért Kína nagy lépésre szánta el magát: Jöhet a harmadik gyerek!

„A kínai döntéshozók lehetővé teszik minden párnak, hogy harmadik gyermeket is vállaljon. A lépésre azért volt szükség, mert a kínai demográfiai folyamatok kedvezőtlen fordulatot vettek, így a döntéshozóknak fel kellett oldania a legfeljebb két gyermeket engedélyező politikát” – olvasható a Portfolio oldalán.

Vajon mi teszi férfivá a férfit a kínaiak szerint?

A PLA (People’s Liberation Army) katonáinak képei régóta alakítják a modern kínaiak férfiasságról alkotott elképzeléseit.

A katonák erős testét és elméjét, valamint a párt iránti hűségüket a férfiak legfőbb erényének tartják

– egyesek szerint Xi ezt a tulajdonságot szeretné népszerűsíteni, mivel megfogadta, hogy Kínát a nagy „nemzeti megújulásba” vezeti – állítja a CNN.

Propagandaplakáton a Népi Felszabadító Hadsereg katonája látható, kezében Mao Zedong „Kis Vörös Könyvével”.

„A Sissy kultúra – amely az elnőiesedett férfiakra utal – négy generáción keresztül hatott Japánra és három generáción keresztül Dél-Koreára. Az amerikai gyarmatosítás sikere a kelet-ázsiai férfiak férfiasságának eróziójára épül. Kínát is ugyanez a veszély fenyegeti? Igen. (...) Meg akarják szüntetni a Wu Jing-féle férfias imázst, és egy Kris Wu-féle puhánysággal akarják helyettesíteni! (...) A férfias viselkedésnek igazi értéknek kellene számítania. Egy férfinek félelmet nem ismerőnek, bátornak, felelősségteljesnek és kötelességtudónak kell lennie” – idézi a Global Voices az egyik népszerű Weibo felhasználót. 

Ha érdekel, hogyan hatott a kínai kormány szigorítása a videójátékokra, akkor olvasd el ezt is : Kína retteg a fiúk elnőiesedésétől, maximumra kapcsolja az LMBT-cenzúrát

Borítókép: MTI szerkesztett 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az.Nem puha pöcsű K-pop kell hanem kemény Belső-Mongol metál.

https://www.youtube.com/watch?..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés