Kimondta az amerikai nagybank: talán soha nem volt még ekkora energiasokk a történelemben

2022. március 10. 23:13

A Goldman nyersanyagpiaci elemzői szerint a világgazdaság hamarosan minden idők egyik legnagyobb energiaellátási sokkjával szembesülhet.

2022. március 10. 23:13
null

A Goldman arra is számít, hogy a kínálat végül reagálni fog, de ez egy politikailag vezérelt folyamat lesz, amelyben szerepet kap a stratégiai tartalékok, az OPEC-magországok kitermelése, illetve

az iráni és venezuelai olajimportra vonatkozó szankciók esetleges feloldása.

A Goldman arra figyelmeztet, hogy az amerikai palagáz és palaolaj nem lenne megfelelő kiegyenlítő mechanizmus egy nagy és azonnali kínálati sokk esetén, tekintettel a tőkebefektetések késlekedésére és lassúságára illetve az új kutak fúrásához és üzembe helyezéséhez szükséges több hónapos időtartamra.

Bár mindezek az intézkedések segíthetnének ellensúlyozni az orosz export jelentős csökkenését, a globális olajpiacot puffer nélkül hagynák, és a keresletet továbbra is magasabb árakkal kellene csökkenteni (ami végül recesszióhoz vezetne). Tegyük hozzá, hogy ha pedig árnövekedés és visszaeső kereslet, illetve gyengülő gazdaság a végeredmény, akkor a világgazdaság akár a stagflációhoz is közeledhet, amit csak tudatos, patrióta gazdaságpolitikával lehet esély elkerülni nemzetállami szinten.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2022. április 18. 18:00
Ezt is túléljük morzsik! Vagy nem! Leszarjuk!
budapesti
2022. március 11. 20:11
Egyelőre nem úgy tűnik, hogy komolyan meg akarnának egyezni Venezuelával. Továbbra is a (szinte) semmiért (szinte) mindent az amerikai álláspont. Lásd itt: https://venezuelanalysis.com/news/15469
kaffogó hebrencs
2022. március 11. 20:11
Vannak ilyen jól tájékozott, előre gondolkodó emberek...
Ben Jeremiah
2022. március 11. 20:11
Ó vazze... Odafosnak az asztal közepére, és ők reklamálnak, hogy mocsok van a terítéken?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!