Közelebb lökheti a háború a világot a stagflációhoz

2022. március 3. 11:32
Eddig sem minden világok legjobbika érvényesült a gazdaságban, hiszen a rendkívül gyors járvány utáni talpraállás jelentős inflációval járt együtt. A háború az inflációt súlyosbíthatja, a növekedést gyengítheti.

A Goldman arra figyelmeztet, hogy a nyersanyagárak meredeken emelkedhetnek, mivel Oroszország olyan nyersanyagok exportőre, amelyekből már eddig is szűkösek voltak a nemzetközi készletek. 

A Goldman nagyon rövid távon felfelé mutató kockázatokat lát és az 1 hónapos Brent olajárra vonatkozó előrejelzését 115 dollárra emeli (a korábbi 95 dollárról), a további eszkaláció vagy hosszabb fennakadás esetén még nagyobb felfelé irányuló kockázatokkal. 

Az olaj mellett a Goldman arra is számít, hogy egyéb nyersanyagok ára is növekszik, amelyeknek Oroszország az egyik legfontosabb termelője. Ide tartozik az olaj, a gáz (és így az alumínium), a palládium, a nikkel, a búza és a kukorica. 

A mezőgazdasági árak esetében például Oroszország és Ukrajna képviseli a globális búza- és kukoricaexport közel negyedét.

A mezőgazdaságban használt üzemanyagok és műtrágya is drágul majd, mivel utóbbinak is fontos exportőre Oroszország. A műtrágya áraiban már látszott egy piaci fordulat a háború előtt, de a konfliktus változtathat a folyamatokon.

Ha pedig az árak elszállnak, mert hiány van, akkor ez pusztítólag hathat majd a reáljövedelmekre és a keresletre. Kedvezőtlen helyzet lenne, ha az infláció tovább növekedne, a kereslet és ezzel a gazdaság pedig gyengülne. A világ nagy részén persze nincs szó stagnálásról vagy recesszióról, de érthető, ha egyesek stagflációs veszélyt emlegetnek, ha az inflációs ráták a gazdasági növekedés ütemét két-háromszorosan, vagy még nagyobb mértékben meghaladnák.

Nouriel Roubini sztárközgazdász már a háború előtt is arra figyelmeztetett, hogy a világgazdaság számára elkerülhetetlen az 1970-es évek stagflációja és a 2008-as adósságválság megismétlődése. A Makronóm elemzése erre reagálva összegyűjtött öt olyan jellemzőt, amelyekkel elkerülhető lehet a stagflációs helyzet. A háború tükrében most még fontosabbá válik, hogy a gazdaságpolitika szuverén, nemzeti-patrióta, pragmatikus, kínálatoldali és aktív legyen – hogy mindez mit jelent a gyakorlatban, arról a Mandiner hetilapban írtunk.

(Címlap: MTI/Nemes János) 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés