Fáj a háború a magyar cégek többségének, mégis újabb munkavállalókat akarnak felvenni

2022. március 26. 14:24

A cégek háromnegyede érzi a negatív hatásokat, egyharmaduk viszont bővítené a létszámát a közeljövőben, derült ki két kutatásból.

2022. március 26. 14:24
null

A cégek háromnegyede fenyegetést érez

A szomszédban kitört háború a válaszadó cégek jelentős többsége szerint egyértelműen negatív hatással van üzletmenetére: a megkérdezettek 26 százaléka nagyon negatív, 46 százalékuk kissé negatív hatásról számolt be, további 27 százalékuk egyelőre nem lát érdemi hatást, ismertette március 4. és 18. között végzett gyorsfelmérésének eredményét a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A felmérésben 742, egyenként legalább 10 főt foglalkoztató vállalat válaszolt.

A felmérés szerint leginkább az ipari vállalkozások félnek, ami az exportnak, illetve a beszállítási láncoknak való kitettség miatt nem meglepő. Valamivel kisebb negatív hatást érzékeltek az építőipari és a kereskedelmi cégek. Ugyanakkor az üzleti szolgáltató szektorban többségben vannak az érdemi hatást nem érzékelők (57 százalékuk vélekedett így), ez utóbbiak nagy része csak a belföldi piacon jelenik meg.

A foglalkoztatott létszám alapján a 21-50 és a 151-250 főt foglalkoztatók érzik a legnagyobb arányban a háború negatív hatását.

A kelet-magyarországi cégek csak egy árnyalatnyival aggódnak jobban, mint a közép- és nyugat-magyarországiak, közölte a GKI.

A bizonytalanság növekedését jelzi, hogy a cégek saját várható üzleti helyzetük előrejelezhetőségét is valamivel rosszabbnak látták, mint februárban, jegyezte meg a gazdaságkutató.

A hazai cégek közel harmada tervez létszámbővítést a második negyedévben

A következő negyedévben a hazai munkáltatók 32 százaléka jelez előre bővülést jelenlegi munkaerő-állományában, miközben csökkentést 19 százalékuk tervez, tájékoztatott a ManpowerGroup.

Kiemelték: a nettó foglalkoztatási mutató +13 százalékos átlagos értéke 4 százalékponttal elmarad ugyan az előző negyedév +17 százalékos értékétől, de jelentősen magasabb az egy évvel korábbi +2 százalékos szintnél.

Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a felmérés még az ukrán-orosz háború kitörése előtt zajlott le. Ez a fejlemény egyes szektorokban óvatosabb létszámtervezést okozhat, tette hozzá.

A felmérés szerint

a legnagyobb felfutást 35 százalékos nettó foglalkoztatási mutatóval az IT, technológia, távközlés, kommunikáció és média szektorban várják.

Szintén jelentős, 30 százalékos létszámbővülés várható a nagy- és kiskereskedelemben, 20 százalékos az építőiparban, 18 százalékos a gyártásban, illetve 16 százalékos a banki, biztosítási és ingatlan szegmensben.

Már a háború kitörését megelőzően is létszámcsökkentést vártak az étterem és hotel szegmensben (-6 százalék), valamint a non-profit szférákban (oktatás, egészségügy, szociális munka, kormányzat).

A legszélesebb körű létszámbővülést Budapesten és a Dél-Alföldön várják. A leginkább visszafogott várakozásokat a Dél- és Közép-Dunántúl területén mérték a felmérés készítői.

A ManpowerGroup globális Munkaerőpiaci Előrejelzése világszerte optimizmust mutat, a 40 vizsgált országból csupán Görögországban jeleznek előre minimális, 2 százalékos visszaesést.

A közleményben rámutattak: nemzetközi összehasonlításban a +13 százalékos magyarországi kilátások a szerényebbek között, a 40-es lista 31. helyén szerepelnek. Az élen Brazília 40 százalékkal, Svédország, India, Mexikó és Kolumbia 38-38 százalékkal szerepelnek. Szlovákia és Csehország 11-11 százalékos, Lengyelország pedig 5 százalékos munkaerőbővítési kilátásokkal számol.

A ManpowerGroup a világ 40 országában, összesen több mint 41 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését; Magyarországon a munkáltatók 515 fős reprezentatív mintáját kérdezték meg.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. április 15. 18:40
Azért halkan megjegyezném, hogy cég és cég között különbség van. Mint hallom, a MCDonald zárva van Moszkvában. De a fizetésüket kapják. Akkor egy cégnél a munkabér nagysága hogy kötődik össze a termelésével, eladásokkal, vagy a tanácsadás minőségével, termelékenységével. Úgy tudtam, a multinál ha kepesztesz, előre jutsz. Most meg kiderül nincs a munkának semmi köze a fizetéshez. Hiába adtál el 3x annyi hambit. Ha nem adsz el egyet se, úgy is jó. Másik opció: A MCDonalds ügynökség, fedőcége a SZIA-nak.
minekkellregisztralni
2022. március 27. 15:34
"Köszönjük" a nyakunkba akasztott háborút a tűsarkús bohócnak meg az amerikai kitartóiknak!
foldizs
2022. március 27. 15:33
Ennyit arról, hogy ki lehet maradni.
Ninini
2022. március 27. 14:17
Ennyit arról, hogy ebbe bele kell dögleni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!